Oracle Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Witam. na wstępie powiem, że widziałem zestawy komp i raczej coś innego mam na myśli tzn: Pł główna: GA-A55M-S2V Procek: AMD Athlon II X4 631 Dysk, zasilacz, obudowę i ram sobie wybiorę. W zasadzie pytam o płytę i procka do 500zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Do czego dokładnie będzie używany komp ? Typowa praca biurowa czy coś wymagające większej mocy obliczeniowej . Bo do tego pierwszego spokojnie wystarczy Celeron G530 lub G440/460 + płytka na H61 np. Asrock H61M/U3S3 - 158 zł + 239 zł , razem 397 zł , ceny z techplanet.pl A co do reszty - żebyś nie wybrał jakiegoś ciach!a . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 http://www.anandtech.com/bench/Product/122?vs=405 http://www.morele.net/procesor-intel-pentium-g840-2-80ghz-bx80623g840-914110-box-399389/ http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-d2-b3-377644/ lub http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b75-d3v-458746 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 dopłata do g840 w tym wypadku nie ma najmniejszego sensu, tylko G530. Jeżeli pracujesz na aplikacjach używających 4rdzeni to można rozważyć amd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Powiem tak, nie interesuje mnie szybkość pojedynczego wątku bo nic nie zapcha nawet jednego rdzenia jednocześnie. Interesuje mnie sumaryczna moc obliczeniowa dla 10000 aplikacji jednocześnie. Tak wygląda praca biurowa. Dopóki procesor 2 rdzeniowy nie będzie miał rdzenia 2x szybszego niż pojedynczy rdzeń procesora 4 rdzeniowego to odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak masz w tle otwarte gadugadu to to nie obciąża za bardzo procesora. :blink: Możesz wymienić 4 aplikacje, które w tym samym czasie bedą coś liczyć na tym komputerze? Na 2x niższych rachunkach za prąd ci nie zależy? Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 To co robisz że interesuje cię procek który da radę 10k aplikacji jednocześnie ? Jakiś uber serwer czy co potrzebujesz ? Bo jak to ma być kilka okien przeglądarki , do tego edytor tekstu , może arkusz kalkulacyjny , GG , w tle Foobar czy inny odtarzacz audio itp. to Celek spokojnie sobie poradzi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) ... Dopóki nie podasz z jakich aplikacji korzystasz to raczej nikt nie będzie ci w stanie pomóc. Dla mnie "praca biurowa" to odpalony Office+komunikator/menadzer poczty+"Aplikacja firmowa"(zamówienia etc, zalezy czym sie zajmujesz). Większość z nich nie potrafi wykorzystać więcej jak 1rdzenia/wątku. Żeby zrobić użytek z 4rdzeniowca musiałbyś mieć odpalonych na tej maszynie kilka systemów jednocześnie poprzez virtualizacje ... W pozostałych wypadkach, pojedyńczy rdzeń AMD musi być >1000Mhz wyzej taktowany od adekwatnego w SB intela aby uzyskał podobną wydajność :> Do tego dodać że większość oprogramowania biurowego optymalizowana jest pod intela (bo to ich procesory od lat goszczą w firmowych desktopach). PS Athlon II X4 631 jest pozbawiony układu graficznego - więc musiałbyś też kupić karte graficzną, co kompletnie ci sie nie opłaca. Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 humanoidal: To nie jest komputer dla mnie. Ja zapycham z palcem Athlona II X4 (Dlatego nasze komputery też będą miały upgrade) ale to jest jeszcze model kupiony na AM3. Sama przeglądarka jest w stanie zerżnąć dwa rdzenie całkowicie (jestem programistą i webdeveloperem). To jest komputer do naszego biura. I nie, gadu gadu + office to nie wszystko co robią. Tak czy siak, skoro żaden program nie zapcha jednego rdzenia, to absolutnie nie ma sensu kupować czegoś szybszego na jeden rdzeń ale wolniejszego w odniesieniu do całości. Na rachunach za prąd mi nie zależy. Ja za to nie płacę. Tak swoją drogą to nasze kompy (programistów) są włączone 24/365 i muszą tak być bo zespół jest rozłożony po europie. reyden: Tym tokiem to mógłbym kupić jakiegoś starego dwurdzeniowego gruchota za 775. Chemik16 Zapytam jeszcze raz. Co mi po szybszych rdzeniach? Jakakolwiek realna przewaga będzie nad ogólnie szybszym procesorem? Nie potrzeba mi jest wydajność jednowątkowa. Potrzeba mi jest maksymalna obciążalność całościowa. PS Athlon II X4 631 jest pozbawiony układu graficznego - więc musiałbyś też kupić karte graficzną, co kompletnie ci sie nie opłaca.Zobacz na płytę którą podałem w pierwszym poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz654321 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zobacz na płytę którą podałem w pierwszym poście. Ta płyta właśnie nie ma zintegrowanej grafiki, jak z resztą każda na FM1. Wyjścia DVI, DSUB, HDMI są dla grafiki zintegrowanej w procesorze, której Athlon X4 631 nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) zgadza się, mariusz mnie uprzedził :) Aż dla pewności przewertowałem specyfikacje chipsetów A55/75 ;p dokładanie do dodatkowej grafiki w twoim przypadku jest nieopłacalne, już lepiej dołożyć do i3, sam HT w nim da lepszy sumaryczny efekt niż Athlon II X4 na domyślnej częstotliwości. Używanego i5 można kupić za ~500zł. Zależy też w czym programujecie (czy cokolwiek jest kompilowane czy tylko języki skryptowe) Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Chemik16: Programujemy wszystko. Od skryptowych poprzez kompilowane aż do low level. Ale to nie jest komp dla nas! My już takie mamy. To w takim razie co można byłoby kupić? Może X3 ? Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Oracle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) nic od AMD sie nie nadaje, wierz mi :> w praktyce intel przebije go pod każdym względem. X3 na AM to jedna z najmniej opłacalnych konfiguracji. do tego najtańsze ramy 2x http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-4096mb-pc1333-cl9-gr1333d364l9-4g-294462/ - w tej architekturze procesorów ich parametry nie mają znaczenia. zasilacz najlepiej o nie dużej mocy i wysokiej sprawności, zestaw h61+G530 pobiera zawrotne ilości energii z gniazdka http://www.twcarpc.com/photo/wwm/2012/INTEL2012/INTEL2012WIDLE.jpg , stress <60W. przy pracy 24/7 i paru takich jednostkach szybko się zwróci (wiem że wam nie zależy ...) mozesz rozważyć http://www.morele.net/obudowa-tacens-ixion-itx-sfx-300w-czarna-325374/ i płyte na mITX, nie będzie im zagracać stanowiska i ma wystarczający zasilacz. Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Szkoda, że ten X4 nie ma zintegrowanej grafiki, byłby dużo lepszy i bardziej opłacalny. Z grafiką musiałbym przekroczyć sporo budżet. Trudno, będzie G530, będzie musiał wystarczyć. Nie interesuje mnie prąd pobierany, już to mówiłem. W biznesie nikt się nie podnieca, że komp pobiera 40W mniej albo na ile kręci się procek. Ma działać stabilnie i być możliwie szybki. Swoją drogą nie czytasz dobrze. Kompy programistów chodzą 24/365. To będzie komp do biura i będzie chodzić przez 10h dziennie. Ram i zasilacz sobie dobiorę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Złożyłem coś takiego: Mógłby ktoś rzucić okiem i dać mi znać czy to wszystko zgra się ze sobą? Szczególnie dysk z windowsem xp oraz płyta z procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Będzie OK. Nie wiem jak wypada ten SSD, mobo możesz rozważyć http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/gigabyte-ga-b75m-d3v-intel-b75-lga1155-pcievgadzwglansataddr3,31425.html - lepiej wykonana, 3lata gwarancji i natywne wsparcie dla USB3 i SATA3 (asrock na h61 ma od tego zewnętrzy układ - ponoć są problemy z kompatybilnością niektórych dysków), jest też USB3 na front panel. Ram też byś mógł wziąć 4GB - akurat na styk ci to wykorzysta. pozatym taniej wychodzi per GB :) Sterowniki dla H61/B75 pod XP są. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Windows XP, a dyski flash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...