zaodrze244 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 zastanawiam się czy nie wykorzystać momentu że tanie są ddr3 i nie dokupić sobie drugiego kompletu kingstona 8gb? ma to sens? za 2 lata dopiero ddr4 będzie, a jak jeszcze poczekam to już nie dokupię identycznego drugiego kompletu a bez tego na pewno nie uda się już pamięci rozszerzyć... taki mały dylemat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Tez sie zastanawiam ale nad jedna 4GB aby miec 12 ;) Mysle, ze teraz ceny ramu sa tak niskie, ze tylko brac ;) A przyda sie zawsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A do czego ci tyle ramu ? 16GB to dużo - jak nie zajmujesz się grafiką 2D/3D , programowaniem i innym softem wymagającym ramy to bez sensu tyle brać . Do gier i kompa multimedialnego to 4-8 GB , więcej ramu będzie leżeć odłogiem , nawet druga kość 4GB nie zawsze będzie wykorzystywana . Jedyne zastosowanie jakie widzę w tym przypadku to ram disk . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 na kompie tylko gram, ramdysk mi nie jest potrzebny. z drugiej strony 4 kości po 4 to znowu dodatkowe obciążenie dla procka którego pewnie będę musiał dovoltować - już po zmianie z 4gb na 8gb musiałem podbić napięcia. dlatego wbrew napaleniu się na dodatkowe kości chyba sobie odpuszczę ale to pewne nie jest bo nie wiem co mi do łuba w końcu jeszcze strzeli :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja dołożyłem i zmniejszenia o/c na procku nie uświadczyłem. Powiedz jaka płyta robi takie rzeczy to będzie wiadomo od czego trzymać się z daleka ( a doczytałem podpis MSI :D ). Ceny są teraz tak niskie, że lepiej brać niż nie brać :wink: pzdr Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 ja zmniejszenia oc jako takiego nie uświadczyłem bo 4ghz trzyma tylko że procek potrzebował trochę więcej papu niż przy 4gb ale akurat tego się spodziewałem ponieważ egzemplarz mojego procka trochę się bronił przed oc a tak w ogóle to ma krzywą "czapkę" i pastą muszę uzupełniać braki styku. nie szlifuję bo nie umiem tego zrobić na tyle dobrze żeby było lepiej a nie gorzej :P w sklepie dzisiaj już byłem około 11, pamięci w ręku miałem ale "sprzedawca" mi mówi że dla niego to strata kasy i to mnie trochę ostudziło dlatego czytam Wasze posty i się napalam :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Przydatność mała ale przy tych cenach mozna sobie ego podkarmić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) ego właśnie podkarmiłem i kupiłem drugi komplet kingstona 1600 :) ostatecznie przekonał mnie news nt wymagań max payne 3 :P a co tam 200zł to nie majątek a przyda się :D Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 jednak nie działa 4x4 na moim zestawie jak w podpisie. raz się uruchamia 10x razy się nie uruchamia chodzi mi o OC. w związku z tym nowy komplet powędrował do pudełka i czeka na ivy... mam nadzieje że ona sobie poradzi z zestawem 4x4... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Przydatność mała ale przy tych cenach mozna sobie ego podkarmić ;) Jakieś info widziałem że Max Payne 3 ma zalecane 16 GB RAM ... tak więc ego może na tą chwilę ... ale za niedługo jak pokażą się najnowsze gry, 16 GB RAM może być już przydatną ilością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2012 To chyba oni odpuścili całkowicie jaką taką kompresie tekstur i optymalizację :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Wymagania tworzą marketingowcy, widać chcieli żeby było o grze głośno przed premierą ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) A ja powiem, ze Ramdysk to fajna sprawa, Firefox tam umieszczony dziala zupelnie inaczej, zwlaszcza gdy mamy pokazna wielkosc cache... Tak wlasnie idealem bylby ramdysk 4/8GB i umieszczenie w nim czesci systemu operacyjnego - np te foldery w ktorych system czesto pisze - oszczednosc ssd dodatkowo :) BTW. Pozdrawiam kolege z Opola! Piekne miasto bywam tam czasem! :) Edytowane 3 Maja 2012 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 thx mam nadzieje że nie u barta z. i jego małżonki ;) bo jeżeli tak to "świat" jest ultra mały :lol2: wracając do tematu na "nowej" platformie z podpisu 16gb śmiga :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 (edytowane) A jak z napieciami? Musiales wzgledem dwoch kosci podnosic cos? Obecnie u mnie ram zamiast na 1.65 smiga na 1.25V :) Edytowane 4 Maja 2012 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 napięcie na pamięciach mam ustawione na 1.65V czyli dla nich default ;) jeżeli chodzi o procka to nie wiem czy z powodu pamięci jest trochę bardziej podvoltowany bo nie testowałem z dwoma kośćmi i od razu mówię nie mam takiego zamiaru :P ponieważ wyjęcie kości to jest walka z noctuą żeby zdjąć z niej wentyla :P procka męczę offsetem i wg cpuz pod linxem dostaje 1.272v :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Sprobuj lekko obnizyc napiecie pamieci, ja te pamieci co prawda trzymam na 1333(zwiekszenie ich predkosci nic nie daje na i5) ale dzialaja na 1.257V, dzieki temu sa calkowicie chlodne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 przez ostatnie 30min katowałem kompa linxem oraz occt i pamięci są zimne dlatego dam sobie z tym siana :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2012 Ja właśnie dla RAMu zmieniłem platformę 16GB to super sprawa zwłaszcza gdy ma się do dyspozycji 2~3 monitory i duuużej ilości aplikacji uruchomionych jednocześnie + virtual box'y . Ciągle komunikaty o braku pamięci tak mnie wkurzały ze od razu zapakowałem 16GB w kościach 2x8 żeby można jeszcze rozbudować. Co prawda nie gram już na kompie ale to jak działa teraz firefox i cały system - poezja. Teraz zostało ogarnąć temat RAM dysku i może jeszcze dołożę 16GB, kompa praktycznie nie wyłączam a żaden SSD nie ma takich możliwości jak RAM jak na razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2012 Ja właśnie dla RAMu zmieniłem platformę 16GB to super sprawa zwłaszcza gdy ma się do dyspozycji 2~3 monitory i duuużej ilości aplikacji uruchomionych jednocześnie + virtual box'y . Ciągle komunikaty o braku pamięci tak mnie wkurzały ze od razu zapakowałem 16GB w kościach 2x8 żeby można jeszcze rozbudować. Co prawda nie gram już na kompie ale to jak działa teraz firefox i cały system - poezja. Teraz zostało ogarnąć temat RAM dysku i może jeszcze dołożę 16GB, kompa praktycznie nie wyłączam a żaden SSD nie ma takich możliwości jak RAM jak na razie. Linuksa można całego wpakować do Ramu: http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=16&t=49345 Jest to możliwe ponieważ to nie windows i system z środowiskiem graficznym[XFCE] i potrzebnymi aplikacjami(w tym OO) u mnie zajmuje niecałe 3GB... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...