h0rnet Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Powoli zbieram się do modernizacji mojego PC. Chciałbym najpierw zainwestować w kartę graficzną. Czy zastępując mojego GF 8600GT Sonic 256mb, w poniższym zestawie, kartą MSI HD6850 1024MB DDR5 265bit odczuje jakąś znaczną różnice w wydajności? Czy po prostu zestaw jest już tak przestarzały, że zastosowanie tej karty mija się z celem? No i czy zasilacz nie jest już czasem za słaby jak na tę kartę? Config kompa: Windows XP Professional SP3 32bit Płyta gł: ASUS P5B Procesor: Pentium Dual Core e2140 (taktowanie 2,4 MHz) Pamięć: 2x1GB GoodRAM 800 MHz Karta graficzna: GF 8600GT Sonic 256mb Dysk twardy: 320GB SeaGate Zasilacz: Pentagram 430W Silent Force Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez h0rnet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) w jakiej rozdzielczości grasz ? jak fullHD to odczujesz sporą różnice, oczywiście procesor będzie ograniczał karte ale temu zaradzisz przy następnej wymianie. jak to twój zasilacz to bedzie bardzo mocno obciążony z tą kartą. Robiony chyba przez Sirteca - więc tak sobie ... Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Kup lepiej HD5770 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Pakowanie HD6850 do E2140 nie ma żadnego sensu , co innego jak by to był E8400 po OC albo Q6600 na stock . Max. co bym włożył to HD6770 choć i tak karta będzie trochę hamowana . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h0rnet Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Z reguły gram w rozdzielczości 1600x900 (WoT, F1 2011). Dokładnie taki zasilacz mam. No cóż, trzeba będzie wymienić raczej. btw. Jest w ogóle jakaś szansa, że ceny procesorów i dysków twardych w najbliższym czasie spadną ? W grudniu widziałem jeszcze, że Intel® Core™ i3-2100 kosztował ok. 350zł, a teraz gdzieś 440zł...O dyskach to już nie mówię bo tu podwyżka cen jest masakryczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) IMO jest sens brać HD6850, skoro w planach jest modernizacja reszty - słabszej karty raczej nie warto brać. Całkiem możliwe że zasilacz sobie z nim poradzi - całość nie powinna pobierać więcej jak 250W w stressie, jednak przy kolejnej wymianie już koniecznie trzeba go doliczyć. Gorzej z ramem - na 2GB nie zagrasz w takiego wiedzina2 np. 3GB to absolutne minimum. Na i3/i5/i7 trzeba polować na allegro, szczególnie po premierze ivy bridge powinno byc ich sporo. i5 chodzą po ~500zł. A z tym i3 to musiało ci sie pomylić z modelem na 1366 http://www.skapiec.pl/wykrespopup.php?compid=1806560 Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h0rnet Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Nadszedł czas modernizacji Chcę kupić takie części: Czy mój zasilacz, który jest wyżej w temacie da sobie radę czy trzeba go wymienić na mocniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianqwer Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Pamięci brałbym 4gb w jednej kości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Tak jak wyżej, pamięci zmień na 1x4GB, biorąc 2x2GB nic nie zyskasz na wydajności, a tylko blokujesz sobie kolejne banki pamięci i pogarszasz perspektywy przyszłej rozbudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h0rnet Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Ok dzięki Myślałem, że w Dual Channel pamięci są wydajniejsze niż w 1 kości :P Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez h0rnet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...