Skocz do zawartości
h0rnet

MSI HD6850 + Pentium e2140 czy to ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Powoli zbieram się do modernizacji mojego PC. Chciałbym najpierw zainwestować w kartę graficzną. Czy zastępując mojego GF 8600GT Sonic 256mb, w poniższym zestawie, kartą MSI HD6850 1024MB DDR5 265bit odczuje jakąś znaczną różnice w wydajności? Czy po prostu zestaw jest już tak przestarzały, że zastosowanie tej karty mija się z celem? No i czy zasilacz nie jest już czasem za słaby jak na tę kartę?

Config kompa:

• Windows XP Professional SP3 32bit
  • Płyta gł: ASUS P5B
  • Procesor: Pentium Dual Core e2140 (taktowanie 2,4 MHz)
  • Pamięć: 2x1GB GoodRAM 800 MHz
  • Karta graficzna: GF 8600GT Sonic 256mb
  • Dysk twardy: 320GB SeaGate
  • Zasilacz: Pentagram 430W Silent Force
Edytowane przez h0rnet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w jakiej rozdzielczości grasz ?

jak fullHD to odczujesz sporą różnice, oczywiście procesor będzie ograniczał karte ale temu zaradzisz przy następnej wymianie.

jak to twój zasilacz to bedzie bardzo mocno obciążony z tą kartą.

Robiony chyba przez Sirteca - więc tak sobie ...

Dołączona grafika

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły gram w rozdzielczości 1600x900 (WoT, F1 2011).

Dokładnie taki zasilacz mam. No cóż, trzeba będzie wymienić raczej.

btw. Jest w ogóle jakaś szansa, że ceny procesorów i dysków twardych w najbliższym czasie spadną ?

W grudniu widziałem jeszcze, że Intel® Core™ i3-2100 kosztował ok. 350zł, a teraz gdzieś 440zł...O dyskach to już nie mówię bo tu podwyżka cen jest masakryczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO jest sens brać HD6850, skoro w planach jest modernizacja reszty - słabszej karty raczej nie warto brać. Całkiem możliwe że zasilacz sobie z nim poradzi - całość nie powinna pobierać więcej jak 250W w stressie, jednak przy kolejnej wymianie już koniecznie trzeba go doliczyć.

Gorzej z ramem - na 2GB nie zagrasz w takiego wiedzina2 np. 3GB to absolutne minimum.

Na i3/i5/i7 trzeba polować na allegro, szczególnie po premierze ivy bridge powinno byc ich sporo. i5 chodzą po ~500zł.

A z tym i3 to musiało ci sie pomylić z modelem na 1366

http://www.skapiec.pl/wykrespopup.php?compid=1806560

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi