Skocz do zawartości
Furtek

Dowcip miesiąca! Windows zarezerwował sobie po upgradzie...

Rekomendowane odpowiedzi

No to z 1 kostką i z 2 kostkami.

Wychodzi na to że z 1 jest chyba najlepiej :D

PS. Wygląda jakby każda kolejna kostka była całością wrzucana do hardware reserved :/

post-185095-0-20974200-1334692679_thumb.jpg

post-185095-0-69839600-1334692689_thumb.jpg

Edytowane przez Furtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz ty czasem 32bitowego windowsa ? :) bo ci użyna jakbyś osiągnął limit 4GB pamięci.

Masz na karcie graf 892MB vram i 6MB cache procesora ? razem by dało 3198+892+6=4096MB :)

chociaż z tego co widze nie ma takiego GTXa ;p

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli 32 bity ma limit ?muszę mieć 64 ? Tego to nie wiedziałem. Nigdy wcześniej nie miałem zainstalowanego tej 64. Zawsze bałem sie że programy mi nie będą że mną wspolpracowac. I tak miałem stawiać system od nowa. W końcu 2 lata już mi służy. I nieco zamula maszyna. stary dysk już też mam więc może jego też wymienie jak już RAM kupiłem. Dzięki za porade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście że 32bit ma limit :) po to powstała wersja 64.

teraz już raczej nie ma z nią żadnych problemów.

co do dysku - dokup sobie SSD 64GB za 250zł

Samsung 470 Series 64GB (Mz-5PA064/EU) - Ceneo.pl

edit: ściągnij sobie sunrise seven, możesz w nim odblokować obsługe do 128GB pamięci - nie wiem jak to w praktyce działa i czy nie rozwali ci systemu do reszty, na pewno limit 2GB na proces zostanie.

Edytowane przez Chemik16
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem PAE w Win7 32bit - fakt, pozostawał limit 2GB/proces, niemniej możliwe było wykorzystanie całych 8GB, jakie wtedy posiadałem :).

^Edit: Napisałem PMkę do autora tematu. Dodaję też dla potomnych, użyłem tego i sprawdzało się wyśmienicie.

Edytowane przez AragornPL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sunrise Seven po kliknieciu i odblokowaniu tej opcji 4GB, po restarcie system powstał tylko z 2GB :) Masakra... nie wiem co robie źle... W końcu to tylko trzeba zaptaszkować , odczekać i zresetować kompa... Nie kumam :)

Zrobiłem 2 razy, przy drugim razie wyłączyłem kasperskiego ale nic nie pomogło :)

Co do dysku Chemik16 to polecasz żebym go podłączył w ten dziwny sposób RAID czy coś podobnego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dysku Chemik16 to polecasz żebym go podłączył w ten dziwny sposób RAID czy coś podobnego ?

Chyba chodzi o to, aby system postawić na SSD- reszta na staruszku.

Choć ja wiem... ceny SSD lecą, ale ciągle są drogie w stosunku do tależowców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli SSD byłby jako dysk "C" z systemem a HDD jako przechowywacz danych, programów, etc. ?

PS tak z ciekawości ile bym na tym zyskał ? znaczy, chodzi mi o to że nie mogę znaleźć specyfikacji mojego dysku :)

A na ceneo tego samsunga nigdzie nie ma :/ a w anglii proszą za niego 80 funtów :/ trochę drogo... dałbym te 50 (250 zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak (mniemam)- SSD jako dysk systemowy (C:).

Ile byś zyskał- ponoć jeśli raz "spróbujesz" SSD nie będziesz chciał wrócić do obrotowców- sys ładuje się "w mgnieniu oka".

Tak czytałem- sam siedzę na małym talerzowcu więc porównania nie mam.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście chodziło mi o SSD na system + gry/programy których aktualnie używasz.

Jak starcza ci te 640GB to kupowanie kolejnego dysku na magazyn, jeszcze przy obecnych cenach raczej nie ma sensu.

W SSD liczy się ilość operacji /sec , żaden HDD nigdy nie będzie w stanie osiągnąć nawet zbliżonych wyników.

http://www.cclonline.com/article/88/Reviews/Storage/Samsung-470-Series-64GB-Solid-State-Hard-Drive-Review/

ten samsung co ci podałem to już stary model - z 2010r, ale to zły temat na gadanie o SSD

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi