radwan000 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Mam taki nietypowy (przynajmniej dla mnie) case. Mam laptop służbowy z dokupionym prywatnym dyskiem. Dysk podłaczony jest w kieszeni CD. Chcę zainstalowac na prywatnym dysku drugi system tak ,żeby przy starcie była mozliwość wyboru służbowy -dysk 1 lub, prywatny -dysk 2. Nie mam molżliwości instalacji drugiego systemu spod istniejacego systemu ,bo nie mam praw administratora, więc planuje to zrobić bootujac instalke przy starcie z pamięci usb. Czy system przy starcie bedzie widział 2x windows 7? Czy trzeba coś grzebać w plikach? jesli tak to gdzie? Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Najlepiej - jeżeli jest taka opcja - wyłącz w biosie główny dysk i włącz bootmenu, jeżeli jest wyłączone, i wówczas zainstaluj OS na swoim dysku. W ten sposób instalacje będą od siebie niezależne i będziesz mógł wybierać system poprzez jednorazowy wybór urządzenia bootującego w bootmenu (F12, Inst). W każdym innym przypadku boot loader windowsa będzie tylko na jednym dysku i jego nieobecność nie pozwoli na łatwe uruchomienie OS z drugiego dysku, a jeżeli komp jest w domenie (lub jest zarządzalny w inny sposób), to średnio bystry admin może w łatwy sposób usunąć możliwość uruchomienia tego dodatkowego OS - jeżeli będzie chciał, a raczej ktoś mu każe chcieć, bo żaden szanujący się admin w innym wypadku nie kiwnie palcem w takiej sprawie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radwan000 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Najlepiej - jeżeli jest taka opcja - wyłącz w biosie główny dysk i włącz bootmenu, jeżeli jest wyłączone, i wówczas zainstaluj OS na swoim dysku. W ten sposób instalacje będą od siebie niezależne i będziesz mógł wybierać system poprzez jednorazowy wybór urządzenia bootującego w bootmenu (F12, Inst). W każdym innym przypadku boot loader windowsa będzie tylko na jednym dysku i jego nieobecność nie pozwoli na łatwe uruchomienie OS z drugiego dysku, a jeżeli komp jest w domenie (lub jest zarządzalny w inny sposób), to średnio bystry admin może w łatwy sposób usunąć możliwość uruchomienia tego dodatkowego OS - jeżeli będzie chciał, a raczej ktoś mu każe chcieć, bo żaden szanujący się admin w innym wypadku nie kiwnie palcem w takiej sprawie :P Dzięki za odpowiedz. Komputer jest w domenie ,ale nie będę go uruchamiał będąc w firmie. Chodzi mi o korzystanie z laptopa w domu. Czy to coś moze uprościć jeśli chodzi o instalację i sposób uruchmiania systemu? Każdorazowe wchodzenie do BIOSu było by mało wygodne, ale jesli to jedyny sposób... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Czy to coś moze uprościć jeśli chodzi o instalację i sposób uruchmiania systemu? Każdorazowe wchodzenie do BIOSu było by mało wygodne, ale jesli to jedyny sposób... Nie każdorazowe - pisałem, że quick boot menu. Każdna nowa płyta to ma, naciskasz F12 lub INS przy starcie i wyskakuje Ci menu jednorazowego wyboru urządzenia bootującego. Najlepszy sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radwan000 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Laptop ma rok. Pobawię się wieczorem. Mam nadzieję ,że to obsługuje. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam B-) ------------------- Sprawdziłem ,jest taka opcja. Wieczorem zabieram się za instalacje :razz: Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez radwan000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Tylko wyłącz główny dysk na czas instalacji tak, żeby nie był widoczny dla instalatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radwan000 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Tylko wyłącz główny dysk na czas instalacji tak, żeby nie był widoczny dla instalatora. Mam kolejny problem. Odłączyłem dysk służbowy, podłaczyłem swój i puściłem instalkę win7 z płyty. Wszystko grało do pierwszego restartu instalacyjnego. Po restarcie i przełączeniu na bootowanie z dysku pojawia się komunikat: " A disk read error occurred..." . Dodam ,że dysk nowy ,sam go formatowałem i dzieliłem na partycje. Oba dyski i stary i nowy to hitachi te same parametry tyle ,że ten nowy jest cieńszy. Komputer to thinkpad W510. To już nie temat Windowsa ,ale proszę o pomoc. :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...