Skocz do zawartości
MeHow

ZAMIANA FILMU ZRZUCONEGO NA DIVX

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, jest taka sprawa. Mam film z wycieczki na slowacje zrzucony z tasmy VHS przez karte video (tak to sie chyba nazywa), tylko ze nie jest on skompresowany zajmuje 13GB :lol: :lol: :lol: tak wiec... chcialbym sie spytac ludzi w temacie, czym to zamienic - jakim programem, co trzeba miec...

Potrzebne parametry w programie to:

- mozliwosc regulacji bitrate'u dzwieku i kodekow

- mozliwosc wyboru kodeku obrazu

- pokazywany przyblizony rozmiar pliku albo ustawianie na kompresje do danego rozmiaru pliku

Pozdrawiam

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lookaj na www.cdrinfo.pl. Tam masz dział o kompresji DVD to DIVX. Zacznij po prostu czytać od środka. Nie polecam Gordnian Knota (miałem może jakąś porytą wersję). Ciśnij Virtual Dubem. Masz za jednym zamachem kompresję dźwięku i obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie wiem, czy kompresja dvd do divx to o to chodzi, bo to byl vhs, teraz to mam na dysku juz ale zajmuje "tylko" 13gb :lol: ok sprawdze i zobaczymy :)

Zacznij czytac taki artykul po prostu od momentu kiedy zawartosc DVD jest juz zgrana na dysk.. Ja polecam ten artykul http://divx.pl/articles.php?id=13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnalem tego gordiana i... oczywiscie file is corrupted :/ bede probowal teraz z jakims progzem z chip.pl :Psciagnalem tego gordiana i... oczywiscie file is corrupted :/ bede probowal teraz z jakims progzem z chip.pl :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm panowie :/ ale jest maly zonk, ten film to nie jest zaden rip tylko normalnie z vhsa zrzucone :( gdy go chce virtual dubem otworzyc wyskakuje mi tekst, ze

nie moze zaladowac dekompresora do formatu DVSD :(

a przeciez windows media player odtwarza ten film normalnie :/

na marginesie dodam, ze ma rozszerzenie .avi , wiec chyba potrzebuje jakis normalny program, ktory zamienia jeden format na drugi :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm IMO Adobe jest (w kompresji) conajmniej kiepski ... nie mowie o montazu a o kompresji bo prezy montazu jest bardzo przyjemny. A co do vduba to on wcale nie jest skomplikowany a jak co to sluze pomoca a poza tym ma rozbudowanego helpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

virtualdub i nic wiecej nie potrzeba ...

Slyszalem ze jest dobry ale nie moglem sie w nim polapac.

Cos takiego napewno bedzie mozna tam zrobic.

http://www.virtualdub.org/

File/Open otwierasz plik

Video/Compression wybierasz kodek

Audio/Compression wybierasz kodek

File/Save As AVI

Koniec :)

Oczywiscie mozesz zmienic jeszcze rozdzielczosc poprawic jakosc filtrami itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

virtualdub i nic wiecej nie potrzeba ...

Slyszalem ze jest dobry ale nie moglem sie w nim polapac.

Cos takiego napewno bedzie mozna tam zrobic.

http://www.virtualdub.org/

File/Open otwierasz plik

Video/Compression wybierasz kodek

Audio/Compression wybierasz kodek

File/Save As AVI

Koniec :)

Oczywiscie mozesz zmienic jeszcze rozdzielczosc poprawic jakosc filtrami itd.

No, wcale nie jest tak wesolo :/ :/ :/ ten plik to jest avik i jak go chce otworzyc to wyskakuje takie cos:

Dołączona grafika

I co mi teraz poradzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyy i jest kolejny problem :) gdy chce skompresowac film do divx 5.05 :) to mi wyskakuje register :( niestety nie mam zadnego nr seryjnego :/ skad go wytrzasnac? bo jak robie do xvid, to beznadziejna mi jakosc wychodzi. Tak wiec co z tym divxem poradzic? A moze da sie jakos sciagnac fajne kompresory do virtualduba? Jaki jest najlepszy kodek, tak zeby godzinny film mial dobra jakosc w wielkosci 700mb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi