Skocz do zawartości
Kamil2662

Dźwięk przez grafikę po hdmi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie za bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten temat. Chciałbym kupić monitor 27 cali full hd. Ma on z tyłu wyjście jacka 3,5 na słuchawki/głośniki. Czy jeżeli puszczę dźwięk po hdmi to po podłączeniu głośników pod monitor będą grały bezproblemowo ? Mam kartę dźwiękową, ale nie wiem czy dźwięk będzie przetwarzany przez nią, czy przez kartę graficzną ? Czy będzie jakaś strata jakości dźwięku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak po HDMI to w twoim konfigu pojdzie tylk o dzwiek z karty

sam uzywam mojego radka jako ''dzwiekowki'' podlaczonej do wzmaka AV szczegolnie podczas ogladania filmow z audio AC3/DTS

do gier audio leci z X-Fi

nigdzie nie doczytalem czy masz karte AMD wiec z audio po HDMI moga byc problemy

b.t.w

zacznij od zrobienia sygnatury bedzie wiadomo na czym stoisz i jak doradzic

a tak [gluteus maximus] zbita trzeba zgadywac co ty tam masz

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.amd.com/pl/products/desktop/graphics/amd-radeon-hd-6000/hd-6770/Pages/amd-radeon-hd-6770-overview.aspx#2

Zintegrowany kontroler dźwięku HD

Chronione wyjście dźwięku przestrzennego (surround) 7.1 o wysokiej przepustowości przez złącze HDMI bez dodatkowych przewodów

Obsługa dźwięku w formatach AC-3, AAC, Dolby TrueHD i DTS Master Audio

Karta bez problemu prześle dźwięk.

Zastanawia mnie to co napisałeś:

Ma on z tyłu wyjście jacka 3,5 na słuchawki/głośniki.

Z tyłu monitor raczej będzie miał wejście sygnału analogowego. Wyjścia na słuchawki są raczej z boku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to podłącz do tej karty i po problemie.

Jak HD6770 ma Zintegrowany kontroler dźwięku HD to z Sound Blastera raczej nie prześle ci dźwięku po HDMI.

Po hdmi leci dźwięk cyfrowy więc albo jest albo go nie ma, strat jakości nie będzie. Za jakość tego co będzie w słuchawkach odpowiadać będzie przetwornik cyfrowo-analogowy w monitorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tyłu monitor raczej będzie miał wejście sygnału analogowego. Wyjścia na słuchawki są raczej z boku.

U mnie W2252V też posiada wyjście na słuchawki z tyłu, a z boku nie ma żadnych złącz. Z tyłu również nie ma żadnych wejść audio dodatkowych, także raczej dobrze napisał ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie mi jak zrobic to.

Mam integre na plycie glownej, do niej podlaczone glosniki komputerowe ze wzmacniaczem.

Dodatkowo obok stoi TV LCD ktory podpiety jest z kompem poprzez HDMI, dzwiek przesyla normalnie ale niestety moge miec dzwiek albo na integrze z plyty albo na hdmi.

Da sie zrobic aby rownoczesnie grala integra na plycie(ALC892) i HDMI?

Sprzet jak w podpisie, karta(graficzna) w i5 2500k,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam uzywam audio z mojego radeona glownie podczas ogladania filmow , moj x-fi pracuje tylko podczas gry w BF3 ;)

o ile mi wiadomo to wiekszosc programowych playerow potrafi kozystac tylko z jednej karty/zrodla dzwieku jednoczesnie

tak jak napisalem w moim przypadku dzwieki systemowe i gry leca przez X-Fi

a przez HDMI wszelkiego rodzaju filmy odtwarzane z dysku/dvd .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi