michas_85 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 wypadałoby się przywitać, jako, że jest to mój pierwszy post na forum, więc WITAM wszystkich! :) Jestem w trakcie poszukiwania dla siebie zestawu komputerowego - praca na laptopie mnie zmęczyła, postanowiłem zainwestować w stacjonarkę. Udało mi się zdobyć dysk Samsung F3 500GB w okazyjnej cenie, mam również napęd DVD od brata i zasilacz - Corsair 400W. monitor fullHD również posiadam, pozostał z pracy z laptopem. szukam więc procesora, płyty głównej, pamięci ram, karty graficznej i obudowy. dysponuję budżetem 2000 zł, +/- 100 zł. zakupu chętnie dokonałbym w morele, z racji promocji dla userów PurePC. komputera używam i używać zamierzam do gier takich jak StarCraft 2, Wiedźmin 2, Fifa 12 oraz prostych prac graficznych w Photoshopie i pochodnych. co moglibyście polecić? wzorując się na wypowiedziach z tego forum - złożyłem coś takiego: - i5 2500k - MSI Z77A-G43 - Patriot DDR3 (8GB 1333 MHz) z radiatorami - XFX HD6850 - Zalman Z9 co myślicie? dodam, że zależy mi również na ciszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) http://www.morele.ne...ry/info/IWWgIQ/ napęd masz na sata? Jeśli nie to do wymiany. Do zestawu przydało by się lepsze chłodzenie (~150zł). Jak 2500k+OC to lepszy zasilacz wymagany. Jeśli nie będziesz podkręcać to http://www.morele.ne...ory/info/0Y5t1/ Zamiast b75 można wziąć h61 i zmieścisz się w 2k (nie wymaga lepszego chłodzenia). Albo h61 i jedna kosc 4GB a za reszte 7850 Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez kaijitsu 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Jak zasilacz do wymiany? Od biedy styknie, nie jest taki zły, bo ma 360W na +12V. Ja odpalałem zestaw testowy 2500K + 6770 Crossfire na zasiłce Corsaira 450W (396W na +12V) i wszystko spokojnie chodziło nawet w wymagających grach, zero zwiech. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) my bad. wcześniej wrzuciłem 7850 ale bez obudowy i nie usunąłem tego. Sam mam tego corsaira z podkreconym pII i pradozernym 4850 Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 - Zalman Z9Niezła obudowa tylko trochę fabrycznie jest ona zbyt "dziurawa" i bez dodatkowych filtrów przecikurzowych się nie obędzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michas_85 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 http://www.morele.ne...ry/info/IWWgIQ/ napęd masz na sata? Jeśli nie to do wymiany. Do zestawu przydało by się lepsze chłodzenie (~150zł). Jak 2500k+OC to lepszy zasilacz wymagany. Jeśli nie będziesz podkręcać to http://www.morele.ne...ory/info/0Y5t1/ Zamiast b75 można wziąć h61 i zmieścisz się w 2k (nie wymaga lepszego chłodzenia). Albo h61 i jedna kosc 4GB a za reszte 7850 jeśli dorzułbym stwókę czy dwie to mógłbym pozwolić sobie na lepsze chłodzenie - co wówczas polecacie? upierac się będę przy 2500k, OC w przyszłości może okazać się zbawienne. napęd oczywiście jest na sata. zaproponowałeś grafikę innego producenta niż xfx - asus będzie cichszy? kolejna sprawa - ASRock P67 PRO3 - MSI Z77A-G43 nie będzie ciekawsza? Niezła obudowa tylko trochę fabrycznie jest ona zbyt "dziurawa" i bez dodatkowych filtrów przecikurzowych się nie obędzie ;) ile takich filtrów należałoby do niej zakupić? dokupując załóżmy dwa mamy kwotę 200 zł - w okolicach tej ceny nie ma ciekawszej obudowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak weźmiesz 2500k, dobrą płytę i chłodzenie to starczy tylko na stosunkowo cienką kartę graficzną. Musiałbyś wyłożyć te 2500zł w sumie. Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michas_85 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) takie coś byłoby git? mogę dopłacić te 200 zł. Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez michas_85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Moim zdaniem źle robisz kupująć zestaw do gier za ponad 2k z taką kartą graficzną. Miałbyś dużo lepszą wydajność kupując i3-2120 i HD7850. Zakładając, że 6850 po maksymalnyn podkręceniu ma wydajność 6870, a 7850 ma wydajność 7870 to zobacz jaka jest różnica: http://www.anandtech.com/bench/Product/540?vs=548 2500K nie doda ci w tym przypadku fpsów. A jak braknie mocy to możesz go wymieć na i7-3770K i kręcić. Ale wierz mi, że i tak będziesz zadowolony z i3, z tej karty niekoniecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michas_85 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 sęk w tym, że nie będzie to komputer typowo gamingowy - tak jak napisałem w temacie - "komputera używam i używać zamierzam do gier takich jak StarCraft 2, Wiedźmin 2, Fifa 12 oraz prostych prac graficznych w Photoshopie i pochodnych" - wymienione gry nie są chyba aż tak bardzo zasobożerne? fps-y mnie nie interesują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Jakto fpsy cię nie interesują? To jak wiedźmin na ultra będzie ci się przycinał to będzie ok? Wierz mi, że i3 nie będzie ci zamulał photoshopa w prostych pracach graficznych. No ale twój wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Ja bym szedł w to, co rzadziej się wymienia, czyli m.in. procesor. Wykręcony na 4,5GHz i5-2500k jeszcze długo będzie sobie radzić z grami, kartę i tak za 2 lata będzie się zmieniać, dwurdzeniowy procesor bez możliwości OC tym bardziej. Z drugiej strony, przydałoby się dołożyć chociaż do HD6870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michas_85 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) wracając do płyty - Asrock P67 Pro3 B3 w czym lepszy jest od MSI Z77a-G43? o ile tak jest. tak by było dobrze? Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez michas_85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Asrock P67 Pro3 B3 ma najlepszy stosunek cena/jakość/możliwości z płyt midendowych ;) Bardzo dobrze nadaje się do kręcenia procesora i ogólnie nie ma z nim problemów (założyłem na P67 Pro3 B3 + 2600K 5 komputerów, każdy kompletnie bezproblemowo). Co do zestawu - nic lepszego nie wykrzesasz, jest na 5+. Mi obudowa nie pasi ale to kwestia estetyki. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez elomelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie kupuj tej karty graficznej. Dołóż do XFX, choćbyś miał brać obudowę z kartonu. Albo odpuść narazie chłodzenie, wątpie, żeby procesorowi już brakowało mocy. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michas_85 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 http://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-hd6870-dual-heatpipe-1gb-hd-687a-zdfc-364293 - tej? w komentarzach coś piszą o wadzie fabrycznej, jakichś problemach z przegrzewaniem się... mój zasilacz podoła 2500k i hd6870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Tak tej, zasilacz podoła, na komentarz trolla nie patrz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michas_85 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 OK, to zamawiam. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...