Skocz do zawartości
patrickq

Playstation 3 jako odtwarzacz BD/DVD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sytuacja wygląda tak. Posiadam konsolę PS3 oraz kino domowe Panasonica 5.1. Chciałbym aby w salonie PS3 przejeła pałeczkę kina domowego podłączając głośniki . Z tego co się orientuję to bez amplitunera się nie obejdzie prawda ? Jedno mnie jednak zastanawia. Przeglądałem na szybkiego oferty wzmacniaczy i tam są same wyjścia cinch-owate :) a te kabelki co wychodzą mi z głośników do kina domowego to są takie cieniutkie kabelki dwużyłowe i na końcu jest taka wtyczka maluta co idzie albo do głośnika albo DVD. Jak by się ucięło te wtyczkę to by było takie coś jak wieże audio mają. Takie wtyki zaciskowe. Generalnie mnie interesuje jak to wszystko podłączyć abym miał PS3 podłączone pod głośniki 5.1 plus subwoofer wykorzystując te stare a pozbywając się odtwarzacza DVD. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie jakieś dziwne. Chociaż wygląda to trochę jakby producent zrobił je dla wygody podłączania i chyba dałoby się je normalnie pod zaciski (po odcięciu) wsadzić. Ale głowy nie dam, wnioskuje po zdjęciach jakie są w sieci. Niestety problem polega na tym, że to są zestawy kompletne czyli nie nastawione na rozbudowę czy przebudowę i stąd jakiekolwiek zmiany to raczej rzeźba w g..wnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale taki zestaw będzie zdecydowanie bardziej przyszłościowy i możliwości konfiguracji bez porównania większe niż obecne (które są na poziomie zero). Podepniesz sobie do tego jeszcze kompa, kablówkę czy inny HD player i jazda. Poza tym wszystko puszczasz po HDMI więc porządek, estetyka no i przesył cyfrowy więc się nie martwisz o żadne lepsze czy gorsze kable. Generalnie takie rozwiązanie nie ma wad nie licząc ceny zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz mnie oświecić jeszcze w jednej sprawie na przykładzie tego amplitunera PIONEER VSX-520 K. Z tyłu są wyjścia na głośniki tylnie z tymi zaciskami a na przednie wyjścia są chyba na chincze. Wiesz może czemu tak jest ? Po drugie jakbym miał np. odtwarzacz BD lub własnie PS3 to raczej nie uda mi się podłączyć do wzmacniacza kablem HDMI ponieważ jeden musi iść do TV a drugi chyba by musiał iść do amplitunera prawda ? Chyba, że wszystko się podłącza pod amplituner tj. np PS3, DVD, kablówka i BD a wyjście na amplitunerze tj HDMI OUT podłącza się pod TV to wtedy miało by sens :) Możesz mnie oświecić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jest tak jak mówisz czyli wszystko jest podpięte pod amplituner łącznie z TV. W przeciwny razie nie miałoby to sensu.

Jeśli chodzi o tego Pioneera to szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia czemu producent nie zastosował takich zacisków dla wszystkich kanałów tylko dla frontów. Pewnie jakieś wytłumaczenie jest, ale u mnie w Onkyo wszystkie podłączenia mam takie same.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym Pioneerze tez można podłączyć gołe kable do frontów - do takich złącz wkłada się wtyk bananowy albo odkręca je trochę, wkłada kabel i zakręca (trzeba wtedy ściągnąć trochę więcej izolacji, żeby się owinąć wokół gniazda). Takie mocowanie ma tą zaletę, że jest solidniejsze i nie ma problemu z grubszymi kablami, zaciski się nadają do max fi15, grubsze kable już ciężko tam wcisnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi