RomperZ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Co lepiej brac do i5 2500k pod oc i cisze :) +-150 1.SilentiumPC Fortis HE1225 2.Enermax ETS-T40-TB Czy ta polska firma silentium jest dobra ? Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez RomperZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KawaiiPantsu Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Sczerze powiedziawszy nie jestem zwolennikiem technologi H.D.T (heat pipe direct touch) wg. mnie najlepsza byłaby Noctua D14 ale to już inna półka cenowa, może warto by było spojrzeć na produkty Be quiet!z serii Dark Rock chociażby z tego względu że nie posiadają H.D.T i maja niklowane rurki (nie będą się nadmiernie utleniać) Jeżeli miałbym już wybrać z dwóch powyższych to padło by na SilentiumPC Fortis HE1225 - z tego co czytałem zebrał bardzo pozytywne recenzje i jest tańszy, sama firma zdobyła już sławę i to nie tylko w Polsce. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez KawaiiPantsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Macho ;) Jest, ale Fortis rok temu był znacznie tańszy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Ew weź jeszcze pod uwagę Zalman CNPS 11X Performa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomperZ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Przy okazji chcialem podpytac o 80x80 na tyl obudowy do wyciagania powietrza. Co powiecie o SilentiumPC Zephyr 80. - Przepływ powietrza (wydajność): 27,9 CFM (47,43 m3/h) - Prędkość obrotowa: 1400 obr./min Czy ten wentylator bedzie dobry ? Z asrock p67 pro 3 bedzie sie dalo regulowac obroty ? Czy te parametry sa prawdziwe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Co to za obudowa? Jeśli obudowa ma z tyłu wentylator 80mm, może mieć problem z pomieszczeniem chłodzenia o wysokości 155-165mm. Zmierz jak wysokie chłodzenie jest w stanie pomieścić obudowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomperZ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Co to za obudowa? Jeśli obudowa ma z tyłu wentylator 80mm, może mieć problem z pomieszczeniem chłodzenia o wysokości 155-165mm. Zmierz jak wysokie chłodzenie jest w stanie pomieścić obudowa. Brief Product Description 2.SIZE:180*400*415(W*D*H)mm 3.0.5t SECC/SGCC 4.Drive:5.25*4,3.5*6 Mam cos mierzyc jeszcze ? Od tylu sciany do srodka procesora ? Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez RomperZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Mam cos mierzyc jeszcze ? Od tylu sciany do srodka procesora ? Dokładnie, przy 180mm szerokości nie każde chłodzenie wejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomperZ Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) 95mm do zasilacza (gora obudowy) 115mm do wentylatora 80x80 (tyl obudowy) Zmieszcze tam powiedzmy SilentiumPC Fortis czy musze celowac w Arctic Cooling Freezer 13 ? Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez RomperZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Najistotniejsza jest odległość cpu do bocznej ścianki ścianki obudowy. Chyba że dopuszczasz pracę bez ścianki bocznej. Źle zrozumiałem wcześniejsza wypowiedz i wpuściłem cię w niepotrzebne pomiary. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomperZ Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Zorientowalem sie jak patrzylem na to i juz sie zastanawiam wlasnie. Od samej pcb plyty glownej do sciany bocznej jest 155-156mm. Nie wiem dokladnie ile socket ma wysokosci. To tak wszystko na styk. W najgorszym razie moge poszukac jakis mniejszych srubek dystansowych do obudowy http://img362.imageshack.us/img362/5305/66eg8.jpg Moje maja okolo 1 cm. Jezeli jednak tak zrobie, to zmienie odleglosc i metalowa zaslepka nie bedzie pasowac na tyle ... Nie wiem czy to nie pogorszy cyrkulacji powietrza. Sa jakies nizsze chlodzenia ? Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez RomperZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Lepiej przemyśl zmianę obudowy. W tej dziedzinie też nastąpił postęp. Dopasowywać się do obudowy, która z tyłu nie przyjmuje wentylatora 120m ani chłodzeń z wentylatorem 120mm to lekkie nieporozumienie. Masz marną budę i chcesz teraz dokupić do tego marny wentylator i marne chłodzenie cpu. Sa jakies nizsze chlodzenia ? Jeśli masz płytę ASRock'a to możesz kupić Arctic Cooling AC Freezer 7 PRO LGA 775 wyprzedaż! (2296922035) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Więcej za jakieś kompromisowe chłodzenie nie warto dawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (...) Sa jakies nizsze chlodzenia ? Tak, box. Zostań przy nim i wywal Feela307 czy cokolwiek tam masz póki nie uzbierasz kasy na Core 3000 albo jakiegoś Brutusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomperZ Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie musze zbierac wystarczy, ze kupie. Krotka pilka SilentiumPC Fortis HE1225 + SILENTIUMPC BRUTUS 430 BT-430 2xUSB 3.0 bedzie ok ? Jak juz modernizuje tgo wolabym jakas wieksza bude ? Ta przyjmuje tylko chlodzenia do 157mm. tyle, ze ma usb3. Jak maciacie jeszcze jakies poropozycje to chcetnie przeczytam. A z sensownych chlodzen do 180mm budy znalazlem jeszcze ZALMAN FLEX + WENTYL 151mm Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez RomperZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Brutus to takie rozsądne minimum. Core 3000 to już zabaweczka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomperZ Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 A co myslicie o Thermaltake VN600A1W2N http://www.morele.net/obudowa-thermaltake-vn600a1w2n-413505/ Max. długość karty graficznej: 320 mm Max. wysokość chłodnicy CPU: 168 mm Ma USB 3.0 (wazna rzecz) Jedyne co mnie martwi to kurz, ktory bedzie sie dostawal przez gore 2x miejsce na wentyl. Tam chyba nie ma filtra ? W brutusie jest tylko 1x gora i tez chyba bez filtra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Nic ciekawego. Jaką płytę główną wybierasz? Mam nadzieję, że wiesz jak jest z USB 3.0... Mamy płyty, które mają ten standard na panelu I/O i takie, które pozwalają na wyprowadzenie z płyty kolejnych portów USB 3.0 np. na front panel, ale to nie wszystko bo jedne obudowy wymagają takiego wyprowadzenia, a inne mają tylko przedłużacz. Frontowe USB ma podpięty kabel, który podłączasz z tyłu płyty głównej, a więc to tylko tyle, że nie musisz tam sięgać gdy chcesz skorzystać. Pozostaje też kwestia tego czy ma dysk bądź pendrive wykorzystującego ten standard nie iluzorycznie. Podsumowując na początek na co pozwala płyta, a w dalszej kolejności szukać obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomperZ Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Nic ciekawego. Jaką płytę główną wybierasz? Mam nadzieję, że wiesz jak jest z USB 3.0... Mamy płyty, które mają ten standard na panelu I/O i takie, które pozwalają na wyprowadzenie z płyty kolejnych portów USB 3.0 np. na front panel, ale to nie wszystko bo jedne obudowy wymagają takiego wyprowadzenia, a inne mają tylko przedłużacz. Frontowe USB ma podpięty kabel, który podłączasz z tyłu płyty głównej, a więc to tylko tyle, że nie musisz tam sięgać gdy chcesz skorzystać. Pozostaje też kwestia tego czy ma dysk bądź pendrive wykorzystującego ten standard nie iluzorycznie. Podsumowując na początek na co pozwala płyta, a w dalszej kolejności szukać obudowy. Czyli co ? kiepska obudowa ? Troche nad tym miejscem sie zastanawiam, czy sobie poradze z chlodzeniem przy kolejnych procesorach i plytach, ktore tam wloze za kilka lat. Lepiej brac tego brutusa 430 ? Obudowe kupuje po to, zeby w przyszlosci miec usb 3. Na razie musialbym dokupic kabelek do mojego asrock p67 pro3. Nie bede zmienial obudowy przy kazdym upie kompa. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez RomperZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Jaki kabelek? Pisałem, że są obudowy z przedłużką USB 3.0 i takie, które potrzebują wyprowadzenia z płyty dla tych portów. Jeśli kupisz obudowę typu drugiego to nic nie wykombinujesz z nią i Pro3 poza kupnem kabla, cięciem obu i lutowaniem. Akurat Brutus nie jest ani obudową dużą ani szczególnie przyszłościową, a widzę, że upgready planujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomperZ Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Mozesz napisac czemu ten Thermaltake VN600A1W2N jest zly ? Bo poza brutusem 430 i Thermaltake VN600A1W2N nic nie znalazlem w podobnych pieniadzach. Ewentualnie mam jeszcze do wyboru Thermaltake Commander MS-I http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001772 Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez RomperZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2012 jak masz dużo miejsca w szafce to polecam coolermaster haf 922, 2 cieche wentylatory 200mm + 120mm w komplecie, długość i szerokość tej obudowy zapewni ci możliwość montażu każdego chłodzenia jakie sobie zapragniesz (włączenie z małym wc), długie karty graficzne przestaną być problemem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Ta obudowa nie ma USB 3 i kosztuje 430 na allegro. Brutus kosztuje 160, a Thermaltake VN600A1W2N 207. Dodatkowo moze obsluzyc cpu tylko do 160 mm (malo - tyle samo co brutus), Thermaltake VN600A1W2N ma 170 mm na CPU. Fajnie doradzacie ;-) Imho Thermaltake VN600A1W2N najlepsza opcja. Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez Snooze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Pewnie - cienka blacha, masa plastiku i jeszcze więcej dziur zapraszających kurz. Ideał po prostu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) 0,6 mm podobnie jak brutus. Co do dziur to nie wiem o co chodzi ? Wentylacja ? Jedyny mankament, ze ma 1 wentyl - trzeba dokupic wiecej. Czy ktos z was widzial to obudowe na zywo ? Czy tylko wnioskujecie i strzelacie ? http://techspy.com/news/858104/thermaltake-spacecraft-vf-i-computer-case-review-bmr Ocena 8/10 http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=828&Itemid=61&limit=1&limitstart=4 Ocena 8.1/10 Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez Snooze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Nic to nie zmienia, bo dla mnie to nadal dużo plastiku i dziur. Jeśli chcesz tanią obudowę, która sprawdzi się, bo będą w niej podzespoły to ok, ale nie wymagaj by ktokolwiek to chwalił czy tym bardziej rozpływał się nad tym TT. Co z USB 3.0 w końcu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Wybraliście już chłodzenie? Ja używam Thermaltake contac 29 i temp w idle to w tej chwili 30 29 25 28 dla poszczegoólnych rdzeni, a pod linxem przy 4,5ghz i wentylatorze na 800obrotów max to 55C czyli jest bardzo ok. wentylator będzie przyśpieszał w zalezności jak go sobie ustawisz w biosie. U mnie przyśpiesza dopiero po przekroczeniu 60C ale to w grach się nie zdarza. max w grach to tylko się nie śmiać mogę udowodnić np w takim dirt2 temp nie przekraczają 37C :)a obciążenie procka max 30% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkad Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Też mogę z całego serca polecić Thermaltake Contac 29. Temperatury jak najbardziej okej, przy czym wentylator nie jest zbyt głośny, o ile nie przekroczy pewnej granicy od której jest już dosyć słyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Też mogę z całego serca polecić Thermaltake Contac 29. Temperatury jak najbardziej okej, przy czym wentylator nie jest zbyt głośny, o ile nie przekroczy pewnej granicy od której jest już dosyć słyszalny.Dokładnie to chodzi o obroty powyżej 1200 a te niestety często mogą być przekraczane (tym bardziej jesli ktoś podkręca). Pod tym względem lepiej wypada zarówno Fortis jak też True Spirit 120 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...