Skocz do zawartości
Alloway

Modernizacja, czy może kupno nowego komputera?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Posiadam komputer o takiej konfiguracji:

e5200 @3,5GHz

Modecom Premium 500W

DFI P35 T2R

4x1GB Corsair Dominator DDR2

Gainward GTX460 768MB

Samsung HD103SJ 1TB

Cooler Master Elite 331

Niestety przy grze Battlefield 3 mój komputer wymięka przy 1280x1024 ;/ Gram jedynie na średnich z około 50 klatkami. Bardzo chciałbym pograć na wysokich w fhd, ale obawiam się że to procesor może być przyczyną niskiej wydajności. Jak myślicie? Opłaca się modernizować, czy może sprzedać części na alledrogo i złożyć nowego? Niewiem czy opłacałoby się wymieniać procka, ram i płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienić procka na Q6600 i zasilacz , dokupić dobre chłodzenie do CPU i go kręcić .

Ew. iść w I3/I5 S1155 ale to koszt 750 ( z I3 2120 ) do nawet 1 000 + zł za I5 , do tego potrzebny nowy zasilacz , ten Modecom to nie najlepsza konstrukcja - Feel III w innej budzie .

S1155 z opcją OC to koszt ponad 1 300 zł za procka , płytę i ram .

Dolicz do tego cenę chłodzenia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z nowych zestawów można też iść w AMD - socket FM1 i najtańsza 4rdzeniówka za ~250zł + OC. Te ~3,5Ghz powinno dać rade osiągnąć.

Z tym że w grach korzystających z 1-2 rdzeni Intel będzie miał znaczna przewagę.

Pytanie tylko czy warto kupować nowy sprzęt tylko dla jednej - fatalnie zoptymalizowanej gry ;) (i nie specjalnie wybitnej :>)

Do czasu wprowadzenia na rynek nowej generacji konsol raczej nic bardziej wymagającego nie wyjdzie (chyba że znowu się jakiś badziew trafi)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem poczekać do sierpnia, bo wtedy części do pc są najtańsze, a za ten czas dozbieram więcej pieniędzy ;) Niestety pieniędzy zmalało, ponieważ zepsuł mi się wyświetlacz w ipadzie 2, a przy wymianie przy okazji wymieniłem już dosyć bardzo porysowany digitizer. Wyniosło mnie to 500zł ;/

Edytowane przez Alloway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...