Gość marantz5003 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Podesłali mi laptopa z zainstalwoanym system vista. Komputer nie uruchamia się poniważ system jest uszkodzony i mam misję zainstalwoania na nim xp lub 7. I teraz tak: po włożeniu płyty z xp 32bit pojawia sie niebieski ekran ładują sie sterowniki itd i w momencie gdy powinno pojawić się okno z wyborem co dalej zrobić pojawia się czarne tło z migającym kursorem i po 5 minutach takeigo migania leci bluescreen. W biosie jest opcja ide-achci oraz native ide. Próbowałem dwóch dalej to samo. Gdy włożę płyte z windwos 7 komuter wgl jej nie widzi i botuje z dysku uszkodzoną vistę. Jakieś pomysły? proszę o jakieś wskazówki w biosie nie ma za wiele opcji. vista zostala zainstalwoana w trybie achi natomiast xp nie chce ani w achi anie w ide.. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez marantz5003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) HDD bankowo sprawny? -dograj xpekowi nlitem ahci driver do sb700 (chociaz po przestawieniu na IDE powinien ruszyć) Co do instalacji w7: -jestes pewien ze naped jest sprawny i czyta dvd? Jak wyjmiesz hdd to bootuje z płyty? -jesli po wyjeciu hdd bootuje z plyty, skasuj partycje z dysku przy pomocy jakiegos narzedzia (np czyms z hirens boot cd, lub podepnij dysk do innego kompa i tam skasuj) Anyway, czy błąd instalatora XP to 0x0000007B czy inny? W tych laptopach siedzi złośliwy mostek AMD, który lubi padać. Czy laptop nie ma problemów z rozruchem? Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Wyjąłem dysk i instalacja dalej zatrzymuje sie w tym samym miejscu, kursor miga przez 5minut po czym jest wszystko ok. Zrobiłem format dysku na moim kompie włożyłem i zaraz zobaczymy czy wszystko będzie ok. Gdy dysk był wyciagniety instalacja przebiegała dalej do momentu tworzenia partycji. Po włożeniu z formatowanego dysku pojawia się taki ekran. po wyjęciu dysku dalej nie botuje z płyty z windows 7 i piszę brak jakiegoś pliku boot coś tam, gdzie na stacjonarce rusza. może ten laptop nie obsługuje systemów 64bit? Edit: Podłączyłem dysk pod mój komputer i windows xp zainstalował się bez problemów więc przyczyna musi leżeć gdzieś w laptopie. edit: na tym dysku z zainstalowanym xp laptop uruchamia się w trybie awaryjnym i jest ok.. I teraz instalacja ruszyła dalej lecz zatrzymuje się w miejscu gdzie komputer uruchamia się ponownie i startuje windows i jest czarny ekran a powinno pojawić się okno instalacji. Edit. próbuję ponownie i laptop wyłącza się sam w losowych momentach instalacji Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez marantz5003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2012 (edytowane) Odklejony mostek północny lub grafika czyt. zimne luty. Jak coś naprawiam takie rzeczy, ale to już PW :) Edytowane 2 Maja 2012 przez Drozda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Za naprawę w pobliskim komisie chcą 450zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Się dziwisz? Jak to mostek to koszt nowego ~200zł (nie pamietam jaki tam jest) + lutowanie (muszą chłopy zarobić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...