Skocz do zawartości
haaz

Modyfikacja zestawu za 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeczytaniu tematu z zestawami na kwiecień 2012 mam parę pytań odnośnie zestawu za 2000:

Zestawy komputerowe na Kwiecień 2012 | PurePC.pl

Procesor: Intel Core i3-2120

Czy on jest przeznaczony do podkręcania? bo jeśli tak to interesuje mnie alternatywa, której nie trzeba podkręcać, gdyż jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy (nie chcę się bawić w biosach czy innych blue screenach), oczekuję, że sprzęt będzie od razu gotowy do użytkowania.

Płyta główna: Asus P8H61-M LE/USB3 REV 3.0

Jeśli procesor podlegałby zmianie z wy/wy przyczyn czy płyta powinna być zmieniona na inną? może tańszą?

Jedyny upgrade komputera jaki planuje zrobić to pewnie w okolicy ~2 lat, i to raczej takie zwyczajne dokupienie ramu czy też nowa karta graficzna. Nie będę nic kręcić, ani dodawać jakiś wodotrysków.

Pamięć: Corsair 4GB 1333 MHz

Czy to ma jakiekolwiek znaczenie z której firmy wezmę ram?

Czy jeśli wybiorę najtańszy stracę na wydajności?

Myślę, że 4gb mi starczy spokojnie.

*no chyba, że zostanie pieniędzy coś to może 6gb :)

Karta graficzna: XFX Radeon HD 6870

Tutaj myślę potrzebuję te 1gb pamięci minimum. Nie zamierzam nic kręcić itd.

Jeśli dałoby radę to oczywiście jestem skłonny pokusić się o coś mocniejszego :)

Dysk twardy: WD Blue AAKX 500GB

Tutaj spokojnie sądzę, że 500gb to zbyt duża ilość, której nigdy nie zapełnię z 250gb mam problem zapełnić :)

Także myślę bez fajerwerków 250gb max, minimum 120gb. Tylko czy z tej samej firmy brać?

Napęd: LiteON iHAS124

Może być, mam liteon'a na starym komputerze i do tej pory działa jak należy (12lat) :)

Zasilacz: Be Quiet! Pure Power L7-530W (BN-106)

Tutaj może dało by radę zaoszczędzić? Powtarzam, że nic nie będę podkręcał.

Czy taki drogi zasilacz został wybrany w jakimś konkretnym celu?

Chciałbym wycisnąć maksymalne parametry bez jakiegokolwiek podkręcania podzespołów, wszystko za 2000zł do ~2200zł max.

Chcę to osiągnąć poprzez zaoszczędzenie na poszczególnych parametrach jak wydaje mi się opisałem wyżej.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam ekipę PurePC :)

Edytowane przez haaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i3-2120 nie da się podkręcać

Płyta jest ok.

Ram możesz kupic Goodram

Możesz kupić HD7850 ale to wydatek 300zł więcej.

250GB kosztuje prawie tyle samo, kup 500GB. Jak zainstalujesz 15 gier po 15gb to już połowę masz zajętą.

Możesz kupić OCZ ZS 550W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram możesz kupic Goodram

A stracę przy tym na wydajności?

Możesz kupić HD7850 ale to wydatek 300zł więcej.

Możesz kupić OCZ ZS 550W

Rozumiem, że płyta główna pozwoli mi na taką kartę?

I ten zasilacz w zupełności dla niej wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgadzam się :razz:

Wykresiki może i ładnie wyglądają, inaczej się to sprawdza w praktyce. W bardziej wymagających grach widać różnicę między dwoma a czterema rdzeniami, w przyszłości będzie to uwydatnione jeszcze bardziej, zwłaszcza, gdy wyjdą nowe konsole. Na dzisiejszy dzień taka konfiguracja może i dobrze się sprawdzi, za dwa lata karta i tak będzie do wymiany, stary i dwurdzeniowy procesor - tym bardziej. Tak więc pozwolisz, że też się nie zgodzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca rozumiem tok rozumowania. Z dobrej grafiki będzie korzystał od zaraz, a dopłacić ma do procesora, który wykorzysta za 2 lata, jak wyjdą nowe konsole?

Z resztą każdy chyba liczy się z tym, że dwuletni komputer wypada zmodernizować.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdy zmienia podstawkę co dwa lata, byłoby to zresztą nieopłacalne. Nadal jestem zdania, że lepiej zainwestować teraz w lepszy procesor i kupić gorszą kartę, a potem zmodernizować sprzęt mniejszym kosztem za 2-3 lata. Kupując sprzęt najlepiej inwestować w to, co zmienia się najrzadziej, a nie najczęściej, jak kartę graficzną. Autor tematu zrobi jak zechce, skutki tego, co było lepiej kupić, odczuje za jakiś czas.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BlackMachine jakie podzespoły byś w takim razie zakupił za 2000-2200 zł?

Jeszcze mam takie trywialne laikowe pytanie:

Jeśli robiłbym te zakupy przykładowo w sklepie internetowym morele.net - to oni mi wyślą cały sprzęt złożony czy mam to sobie składać sam?

Podobna rzecz jak sprawdzałem ten zestaw na esc.pl i komputronik by porównać ceny, to tam mi wyskoczyło, że muszę dokupywać jakieś chłodzenia kable? A ja się zastanawiam o co chodzi???

To te zestawy co tutaj podajecie to nie są kompletne zestawy komputerowe?

Tylko podstawowe części? i trzeba dopłacić 2-4 stówy żeby to wszystko połączyć + obudowa itd?

Edytowane przez haaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BlackMachine jakie podzespoły byś w takim razie zakupił za 2000-2200 zł?

Cóż, jeśli potrzebujesz całej jednostki centralnej (obudowa + podzespoły; można tak wywnioskować z Twoich dalszych słów), to w stosunku do zestawu z pierwszego posta w tym temacie pamięć zmieniłbym na GoodRam 4GB 1333MHz CL9, kartę na model XFX z dwoma wentylatorami lub na najtańszy w tej chwili model Sapphire z pojedynczym wentylatorem, zasilacz na OCZ ZS 550W, a do tego obudowa - SilentiumPC Brutus 410 Pure Black.

Jeśli robiłbym te zakupy przykładowo w sklepie internetowym morele.net - to oni mi wyślą cały sprzęt złożony czy mam to sobie składać sam?

Kupujesz sprzęt za więcej niż 1500 zł, więc mogą Ci za darmo złożyć. Musisz tylko wpisać gdzieś odpowiedni kod, wszystko jest podane w artykule o zestawach komputerowych.

To te zestawy co tutaj podajecie to nie są kompletne zestawy komputerowe?

Tylko podstawowe części? i trzeba dopłacić 2-4 stówy żeby to wszystko połączyć + obudowa itd?

W polecanych zestawach komputerowych z PurePC nie ma obudowy, jest ona niezbędna do zamontowania w niej pozostałych podzespołów, bo na pająka raczej nie będziesz tego wszystkiego na co dzień trzymać. Oczywiście oprócz tego, aby to wszystko jakoś działało, potrzebujesz jeszcze systemu operacyjnego (zakładam, że Windowsa już masz) oraz pozostałych peryferiów, czyli monitora, klawiatury, myszki i ewentualnie głośników czy tam słuchawek. Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak, kompletną jednostkę centralną chcę zakupić. Monitor, mychę, klawiaturę, głośniki, system operacyjny posiadam.

Czyli z tego co zrozumiałem, muszę dokupić tylko obudowę do tych części czy tak?

Kabli żadnych nie potrzebuję już wszystko będzie?

A jeśli chodzi o wentylator na procesor, czy jest on faktycznie wymagany? (według konfiguratora zestawów na komputronik trzeba to kupić, jak jest tak naprawdę?)

Kupujesz sprzęt za więcej niż 1500 zł' date=' więc mogą Ci za darmo złożyć.[/quote']

Tutaj miałeś na myśli sklep morele.net tak?

Z góry dzięki za odpowiedzi. Bardzo mi pomogłeś do tej pory i sporo już mam rozjaśnione :)

Edytowane przez haaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj miałeś na myśli sklep morele.net tak?

Kupujesz sprzęt za więcej niż 1500 zł, więc mogą Ci za darmo złożyć. Musisz tylko wpisać gdzieś odpowiedni kod, wszystko jest podane w artykule o zestawach komputerowych.

Link do artykułu Zestawy komputerowe na Kwiecień 2012 | PurePC.pl

Procesor jest w wersji box i ma w pudle chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi