Semyazz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Po przeczytaniu zestawów na kwiecień (jakiś czas temu), zastanawiam się ile się zmieni w maju. Czy szykuje się jakaś obiżka (jakieś nowe procesory Intela wchodzą czy coś :) i warto poczekać jeszcze do czerwca? Czy raczej szanse są marne, żeby ceny jakoś mocno spadły? Trochę na podstawie zestawów z kwietnia wybrałem sobie coś takiego (~2000PLN): - Cpu : Intel Core i5-2500k ~800PLN - Mobo : Asus P8Z68-v LX ~370PLN - RAM : Kingston Hyperx ddr3 2x4GB 1600 Mhz Cl9 grey edition (sandy bridge) ~200PLN - Zasilacz : Chieftec GPA-500s 500W ~150PLN - Obudowa : Fractal Design R3 ~400 PLN - Dysk twardy : ??? Obudowa jest jedynym komponentem którego jestem pewien, bo chcę maksymalnie cichą stacjonarkę. Ram też mi się wydaje że nie jest najgorszy (kolega mi polecił), nie bardzo wiem co ta edycja ma do sandy bridge, czy jakoś lepiej z nimi dziala czy nie. Jak na pierwszy rzut oka widać, nie chcę grafiki, ponieważ poza diablo III, zupełnie w nic nie będę grał, a słyszałem że Intel 3000HD pociągnie diablo, więc wystarczy mi taka karta. To determinuje wybór płyty głównej - musi obsługiwać intelowską kartę (Intel 3000HD) w procku. Tak samo nie wiem czy chłodzenie na procka jest konieczne, skoro na razie nie chcę go podkręcać, aczkolwie na pewno będę go podkręcał ale to jakoś tak za rok. Zasilacz to wybrałem tylko dlatego taki, że nie bardzo się na nich znam, a markę cheiftec jakoś tam kojarzę. Czy warto coś zmieniać w ramach CPU/Płyta główna/Zasilacz? I jaki dysk twardy wybrać? Ceny chyba ciągle nie są zachęcające. Przeznaczenie komputera: - programowanie (środowiska takie jak VisualStudio, Eclipse/IntelliJ) - wirtualizacja (około 2-3 maszyn jednocześnie) - do pogrania jedynie Diablo3 - filmy - mam monitor z HDMI i DVI FullHD (chociaż ostantio się zaczyna trochę psuć, jakieś zielone przebłyski na czarnym kolorze mam... ale pewnie oddam do naprawy, pomio, że już po gwarancji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) nie byłbym taki pewien co do tej integry i D3 :> może na 640x480 i detalach na min. utrzyma te 25FPSów ... pamięci weź jakieś tańsze - 2x goodram 1333/1600 (w ogóle to więcej ramu ci se do wirtualizacji przyda niż 8GB) Zasilacz też do wymiany, to kiepski, budżetowy model. Na razie BOX ci wystarczy, potem zmienisz. Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Diablo miało debiutować już dawno temu, więc i specyfikacji trochę było i ostatnio na czym stanęło to był bodajże GTX260 w zalecanych czyli z integrą Intela nic nie ugrasz, ale może masz jakieś pewniejsze info. Tak jak kolega wyżej napisał - nie ma sensu kupować czegoś o 50 zł droższego i nic więcej nie oferującego. Za 200 zł kupiłbym prędzej G.Skill opcja a) 2x4GB Sniper z napięciem 1.25V lub opcja b) 8GB w jednej kości by w przyszłości komfortowo dokładać kolejne. Modele LX to "kastraty" i mają słabą sekcję zasilania. Lepiej zainwestować w coś innego. Co do obudowy i zasilacza to wszystko zależy od tego którą drogą pójdziesz. Jeśli zrezygnujesz z gier to nie ma sensu pchać się do obudowy typu Tower dla ATX skoro będzie tam tylko procesor i spokojnie można kupić nawet miniITX, a już na pewno mATX i znacznie mniejszą obudowę oraz zasilacz. Jeśli jednak postawisz na Diablo co sprowadza się głównie do zakupu karty graficznej to obecnie mamy już modele w 28nm i pobór energii niski, a co za tym idzie można pomyśleć nawet nad rozwiązaniem pasywnym etc To też zamknąłbym w obudowie HTPC, Media Center, Mini Tower czy jak je tam jeszcze nazywają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) Diablo miało debiutować już dawno temu, więc i specyfikacji trochę było i ostatnio na czym stanęło to był bodajże GTX260 w zalecanych czyli z integrą Intela nic nie ugrasz, ale może masz jakieś pewniejsze info. Niby to nie miejsce na takie dyskusje, ale D3 pójdzie na integrze. Ja mam Core i5 w LAPTOPIE i beta podczas otwartego weekendu działała na 1366x768 w dość wysokich detalach. Także na Core i5 taktowanym 3,3 GHz pójdzie na 100%. Inna sprawa, że dzisiaj się pojawiły Intel Ivy Core i5-3570K z jeszcze nowszą grafiką - także pewnie warto by było w to zainwestować. Co do reszty komputera do OC lepszy by był Asrock Pro3. Pamięci 1600 nic nie dają, więc od razu możesz kupić 1333 MHz. Do wirtualizacji nie ma czegoś takiego jak za dużo ramu więc już lepiej kupić 16GB a wolniejszej. Zasilacz - jak pisał kolega wyżej, budżetówka. Lepiej kup tańszą obudowę, np. SilentiumPC Regnum L50 Pure Black, która i tak już jest "wypasiona" i zasilacz typu OCZ ZS Series 80+ 550W. Jeśli będziesz kupował kiedyś GPU to przyda się zapas, a na dodatek jest dość cichy. Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez Alucard69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zdecydowanie grafika i5-3570K lepiej sprawdzi się w grach. Płyta główna kiepska do OC, raczej Asrock Z77 Extreme 4 byłby lepszy. Można brać w tańszej wersji mATX i do tego obudowa mini tower. Zasilacz OCZ ZS 550W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 ten gtx260 to przesada, na sprzecie z siga d3 smiga na full, w 1366x768 oczywiscie. Także może warto rozwazyć dokupienie jakiejs taniej cichej grafiki dla "swietego spokoju" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semyazz Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 (edytowane) Dzięki za informacje o RAM, sugerowałem się jedynie opinią kolegi, ale faktycznie Wasze argumenty są silniejsze i bardziej do mnie przemawiają. Póki co mam ograniczony budżet i 8GB na razie starczy, ale faktycznie jedna kość to chyba najlepsze wyjście, bo pewnie będę później chciał tego ramu więcej. Co do procesora zainteresował mnie ten Ivy i5-3570k, ale z tego co czytałem to są z nimi jakieś problem - grzeją się przy obciążeniu, czy po podkręceniu (jakiś problem z pastą etc.) i że intel prawdopodobnie wypuści niedługo jakieś dodatkowe modele, w których będzie ten problem rozwiązany - ale to ostatnie to jest tylko czyjaś sugestia, więc nie wiem czy to się sprawdzi. Przejrzałem testy Intel 4000 vs 3000 i na oko 4000 wyapdało o ~40% lepiej niż 3000, więc postęp jest. Testy 2500K vs 3570K nie są jakieś powalające, faktycznie jest trochę lepszy od starszej generacji, ma lepszą zintegrowaną kartę, mniej prądu ciągnie, więc chyba warto zainwestować w nowszy produkt (na allegro widzialem je po 900 PLN, więc 100PLN różnicy nie zniechęca). Martwi mnie ciągle tylko to, że się grzeją. Jeśli chodzi o mobo, to widzę, że ten asus nie jest jakimś cudem, Asrock Z77 Extreme 4 odpada, za 500+ PLN to mobo nie kupie. Tutaj +100, tam + 150 to już trochę ponad budżet wyjdę. Za to ten Asrock Pro3 (chodzi o Asrock Z77 Pro3?) ciekawie wyglada, chociaż trochę do ASrocków nie mam zaufania, do samej marki. Czy jest to najlepsza płyta w tym segmencie cenowym (do ~370 PLN)? Czy warto spojrzeć na coś jeszcze? Co do obudowy to sugerowałem się jedynie poziomem hałasu. Mam już dość głośnych kompów i przeczytałem jakiś test obudów gdzie udowodnili, że ta obudowa ładnie wycisza całego kompa. Rozumiem, że hałas głównie generuje karta graficzna + doatkowe chłodzenie np. na procku, a ja póki co nie będę miał tych dodatków, więc każda tańsza obudowa by wystarczyła. Jednak nie wykluczam kupna karty graficznej, w przyszłości, a słabo by wyszło jakby wtedy komp chodził jak odkurzacz. Ta Silentum ciekawie wygląda. Z tych małych to nie wiem jeszcze na co spojrzeć (nigdy się nimi nie interesowałem), będę musiał poczytać jakieś testy. Dzięki za odpowiedzi pzdr i miłego weekendu majowego :) Edytowane 1 Maja 2012 przez Semyazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 Ivy najbardziej się grzeją jak je mocno podkręcisz. Ale zauważ, że Ivy podkręcony do 4,4Ghz będzie miał podobną wydajność do Sandy podkręconego do 4,8Ghz, a nie każda sztuka nawet tyle zrobi. Poza tym TDP i tak zostało obniżone, więc chłodzenie nie powinno szaleć nawet na odrobinę cieplejszym procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Semyazz Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 (edytowane) Tak teraz bardziej ogarnąlem temat i jako Asrock Pro3 Alucard69 miał chyba na mysli Asrock P67 Pro3 (B3) jeśli chodzi o OC, tylko czy ta płyta wspiera Ivy? Na stronie ASrock'a nie ma go w specyfikacji. Tak samo nie widzę tam, żeby ta płyta obsługiwała zintegrowane karty (Intel 3000/4000), więc troche słabo, bo przynajmniej przez najbliższy rok nie planuję inwestowania w kartę, więc ta płyta raczej odpada. O ASrock Z77 Pro3 przeczytałem, że jest niby gorsza od powyższego p67 Pro3, a i droższa... Zatem jaką płytę wybrać pod Ivy (i5-3570K) do 370 PLN, z dobrym OC (na przyszłość) i z obsługą intelowskich kart? Te tam HDMI/DVI, USB 3.0 etc. to już chyba wszystkie płyty pod nowsze procki mają :). Z tym PCI Express 3.0 to nie wiem czy jest to konieczne, bo nie wiem do czego to wykorzystać i czy będzie na przestrzeni najbliższych 2lat mi tego brakowało. Co moglibyście polecić? Edytowane 1 Maja 2012 przez Semyazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 MSI Z77A-G43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...