mark_d Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Witam Tak przeglądam różne płyty oparte na Z77 dla Ivy Bridge (najbardziej interesuje mnie (ASUS P8Z77-V PRO) i się zastanawiam jak tam podłączyć najnowsza grafikę która jest na PCIe 3.0 x16 oraz sprzętowy kontroler RAID który wymaga PCIe 2.0 x8 ? Wszędzie jest opisane jak się dzielą linie PCIe dostępne w procesorze gdy wsadzimy 2 lub 3 grafiki ale nie gdy chcemy wsadzić tam inny sprzęt jak wspomniany wcześniej kontroler RAID, wiem ze na płytach poza PCIe 3.0 jest tez jeden port PCIe 2.0 x16 ale elektrycznie pracuje jako x4 a nie chce wkładać tam kontrolera by nie tracić na jego wydajności. Czy gdy do pierwszego slotu włożę grafikę która powinna pracować na PCIe 3.0 x16, a do drugiego włożę kontroler RAID na PCIe 2.0 x8 to grafika zostanie zdegradowana do PCIe 2.0 x8 czy zostanie na PCI 3.0 x8? jak to wpłynie na jej wydajność o obu przypadkach? czy standardowe płyty jak ASUS P8Z77-V PRO lub inne będą dla mnie odpowiednie czy musiał bym się rozglądać za czymś pokroju ASUS P8Z77 WS gdzie zastosowano pewnie jakiś układ powielający linie PCIe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) A co to za różnica czy karta graficzna czy inny sprzęt? Jest napisane co się dzieje po obsadzeniu gniazd i dotyczy to każdego sprzętu. A jako że karty graficzne są najbardziej popularne to na ich przykładzie jest to podane. W pierwszy slot wstawisz grafike a w drugi kontroler i po sprawie. O tym czy to jest PCIe 3.0 czy 2.0 decyduje zastosowany procesor. Jeśli montujesz Ivy Bridge to masz na obu slotach 3.0. Jak SandyBridge to 2.0 Trzeci slot jako że pochodzi od chipsetu naturalnie zawsze pozostaje 2.0 Testy dostępne w sieci wykazały brak wzrostu wydajności kart graficznych na Pcie 3.0 - ich wydajność nie przekracza szybkości 2.0 Edytowane 3 Maja 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark_d Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 nie do końca, SLI lub CrossFire robi się z dwóch takich samych kart, a wiec działających na PCIe 2.0 lub PCIe 3.0 a u mnie miał by być miks standardów starszego z nowszym i o ile grafika pracująca z prędkością PCIe 3.0 x8 nie będzie ograniczana (bo to odpowiednik PCIe 2.0 x16) o tyle gdy włożę kontroler PCie 2.0 to może się okazać ze slot grafiki niezależnie od zastosowanego procesora zostanie obniżony do PCIe 2.0 x8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 O jakiej karcie graficznej jest mowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark_d Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Radeon 7970 lub nV 680 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 W sumie nie potrzebnie pytałem, bo nawet najszybsze dziś karty nie potrzebują większej przepustowości niż oferuje pcie 2.0. Sam popatrz na porównanie [Hardwarecanucks]HD 7970 PCI-E 3.0 vs PCI-E 2.0 comparison Także nie zaprzątaj sobie tym głowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 a tutaj dodatkowo jeszcze takie porównanie Ivy Bridge PCI-Express Scaling with HD 7970 and GTX 680 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark_d Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2012 ostatecznie zamówiłem płytkę MSI Z77A-GD65 procek i7-3770K oraz Gigabyte GTX 670 Windforce 3X jutro przekonam się organoleptyczne jak to jest z trybami pracy kart różnych standardów, w/g przedstawiciela Gigabyte który odpowiedział mi na ten sam temat założony na innym forum ze na ich płycie Z77X-D3H karty będą działać grafika w 3.0 x8 i kontroler w 2.0 x8 wiec myślę ze na MSI będzie tak samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...