MordorTHC Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) Składam dla siebie zestaw i tak: Nie potrzebuję monitora (mam rozdziałkę 1680:1050), zasilacza (Be Quiet 550 W), myszki i klawiatury, i obudowy (po bardzo długim zastanowieniu wziąłem Fractal Design Define XL USB 3.0 Black Pearl). Górna granica niech będzie 4000-4200 pln. Potrzebuję i proszę o radę czy może być: Procesor: Intel Core i5-2500K - 830 pln Płyta Główna: ASUS Maximus V Gene - 760 pln RAM: Good Ram GY1600D364L9/8GDC (2x4 GB 1600 PLAY) - 180 pln SSD: Dysk SSD Samsung 830 MZ-7PC128D/EU - 670 pln Karta grafiki: Karta graficzna MSI R7850 Twin Frozr 2GD5/OC - 956 pln System: Windows 7 64 bit - 380 pln. i jakieś chłodzenie na proc dobre powiedzmy 200 pln. W sumie wyszło : 3976 pln. Chcę dobrą płytę główną (bardzo dobrą) i kartę ATI. Nie chcę kupować lepszej karty bo jak podkręcę to może zasilacz nie wyrobić (zreszą jak będę grać to tylko w D3). SSD koniecznie musi być (chcę zobaczyć czy to dobre jest). Jeśli jest lepsza płyta obecnie Z77 to chcę ją :). Pozdrawiam Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez MordorTHC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Jeśli chodzi o chłodzenie, to może to być Thermalright HR-02 Macho. Napisz, jaki dokładnie masz model zasilacza. Radeony HD7xxx nie są szczególnie prądożerne, więc myślę, że możesz spokojnie wziąć HD7870. Płytę zmień na coś tańszego, np. AsRocka Z77 Extreme4. Ten Asus jest w formacie mATX, nie sądzę, by było Ci to potrzebne, a i na samą płytę nie ma sensu wydawać prawie 800 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MordorTHC Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Jeśli chodzi o chłodzenie, to może to być Thermalright HR-02 Macho. Napisz, jaki dokładnie masz model zasilacza. Radeony HD7xxx nie są szczególnie prądożerne, więc myślę, że możesz spokojnie wziąć HD7870. Płytę zmień na coś tańszego, np. AsRocka Z77 Extreme4. Ten Asus jest w formacie mATX, nie sądzę, by było Ci to potrzebne, a i na samą płytę nie ma sensu wydawać prawie 800 zł. Zasilacz Be Quiet E6 - 550W. Dzięki za odpowiedź. Co do karty graficznej to różnica w cenie 400 pln nie wiem czy warto na moją rozdziałkę ? Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Czy warto, to już musisz sam zdecydować. Wraz ze wzrostem ceny opłacalność zakupu poszczególnych kart spada. Niemniej taki HD7870 jest mocniejszy od GTX 570 i niewiele mu brakuje do GTX 580, po OC przewyższa wydajnością tą kartę. Tak czy inaczej, na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż pakowanie się w drogą płytę skierowaną do bywalców Lan Party, z której wykorzystasz może 40% możliwości. Twój zasilacz ma 492W na linii 12 V, spokojnie uciągnie HD7870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zmieniłem płytę główną na Gigabyte Z77X-D3H. Maximus V Gene to nie jest to do czego nas przyzwyczaiły poprzednie wersje tego sprzętu - nie powala. Dzięki temu zmieściłem w tej cenie HD 7870. Zamiast GoodRam wsadziłem ciut droższe Hyper-X. Możesz też się zastanowić nad Ivy Bridge - różnica 100 zł. Link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MordorTHC Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zmieniłem płytę główną na Gigabyte Z77X-D3H. Maximus V Gene to nie jest to do czego nas przyzwyczaiły poprzednie wersje tego sprzętu - nie powala. Dzięki temu zmieściłem w tej cenie HD 7870. Zamiast GoodRam wsadziłem ciut droższe Hyper-X. Możesz też się zastanowić nad Ivy Bridge - różnica 100 zł. Link Całkiem ładnie to wygląda ale płyta Gigabyte mi nie pasuje, wolę już Asrocka. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Płytę podmieniłem po lekturze tej recenzji. Asrock spoko, ale do "wypasa" trochę mu brakuje (mówię tu o Extreme 4, który jest w podobnej cenie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Pewnie brakuje mu niechłodzonej w całości sekcji zasilania... Obie płyty mają podobne wyposażenie, także jeśli chodzi o USB 3.0 i SATA 3, więc jak dla mnie AsRock prezentuje się lepiej ze swoją w pełni chłodzoną, 12-fazową sekcją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...