miduchp Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, Chciałbym się podzielić moimi dzisiejszymi doświadczeniami. Być może ktoś będzie w stanie ocenić co się dzieje. W związku z planowaną modernizacją komputera zakupiłem zasilacz OCZ ZT 750W (testowany na purepc w wersji 650W). Generalnie zachęciła mnie relatywnie niska cena, pełna modularność i dobre wyniki testach. Po 3 godzinach zabawy w układanie kabli, w końcu uruchomiłem komputer i zonk. Karta graficzna (leciwy GForce 9800 GT) marudzi że zasilacz ma niewystarczającą moc (sic!). Sprawdziłem wszystkie połączenia. Z racji że zasilacz modularny pozmieniałem wiązki do grafiki i płyty. Sprawdziłem multimetrem napięcia na wiązkach PCI Express 6+2, 12,21V wygląda normalnie, wszystkie kable sprawne. Już zarejestrowałem zgłoszenie reklamacyjne na ten złom. Czy ktoś z was widział już podobnie uszkodzony zasilacz (jeżeli to jest problem). Dodam że po podłączeniu mojego starego Chiefteca GPS 450 AA wszystko biega jak należy. Konfiguracja mojego dziadka: - Core 2 Duo E8400 - 8GB RAM - Płyta Asus P5Q SE/R - HDD 2 x 250GB Raid 0 - Nagrywarka - Tuner TV - Czytnik kart pamięci (wew na USB) Ten OCZ ma modularne wtyczki do PCI-Express 6+2 (mój 9800GT ma gniazdko 6 pin) ale rozkład napięć jest taki sam jak w Chieftec'u więc to nie problem. Tak samo jeśli chodzi o CPU (4+4) a mobo ma gniazdko 4 pin. Dodam jeszcze że nawet jak grafika nie marudziła (na innej wiązce) to i tak w 3D było max 5 kl/s. Czy ktoś jest w stanie potwierdzić / obalić tezę że nowy zasilacz jest niesprawny ? A jeżeli to nie zasilacz to co ? Edytowane 1 Maja 2012 przez miduchp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miduchp Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Historii ciąg dalszy, mam nadzieję że ktoś z forumowiczów mi pomoże. Sklep oddał kasę za zasilacz, dzisiaj poszedłem po następny. Przyniosłem do domu i to samo. Nie mogę mieć takiego pecha żeby 2 sztuki z różnych sklepów były uszkodzone. Pytanie co jest nie tak Grafika Płyta główna Zasilacz niekompatybilny (czy to jest w ogóle możliwe) ? Z góry dzięki za wszelką pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...