Skocz do zawartości
miduchp

OCZ ZT 750W - problemy z zasilaniem karty graficznej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się podzielić moimi dzisiejszymi doświadczeniami. Być może ktoś będzie w stanie ocenić co się dzieje. W związku z planowaną modernizacją komputera zakupiłem zasilacz OCZ ZT 750W (testowany na purepc w wersji 650W). Generalnie zachęciła mnie relatywnie niska cena, pełna modularność i dobre wyniki testach. Po 3 godzinach zabawy w układanie kabli, w końcu uruchomiłem komputer i zonk.

Karta graficzna (leciwy GForce 9800 GT) marudzi że zasilacz ma niewystarczającą moc (sic!). Sprawdziłem wszystkie połączenia. Z racji że zasilacz modularny pozmieniałem wiązki do grafiki i płyty. Sprawdziłem multimetrem napięcia na wiązkach PCI Express 6+2, 12,21V wygląda normalnie, wszystkie kable sprawne. Już zarejestrowałem zgłoszenie reklamacyjne na ten złom. Czy ktoś z was widział już podobnie uszkodzony zasilacz (jeżeli to jest problem). Dodam że po podłączeniu mojego starego Chiefteca GPS 450 AA wszystko biega jak należy.

Konfiguracja mojego dziadka:

- Core 2 Duo E8400

- 8GB RAM

- Płyta Asus P5Q SE/R

- HDD 2 x 250GB Raid 0

- Nagrywarka

- Tuner TV

- Czytnik kart pamięci (wew na USB)

Ten OCZ ma modularne wtyczki do PCI-Express 6+2 (mój 9800GT ma gniazdko 6 pin) ale rozkład napięć jest taki sam jak w Chieftec'u więc to nie problem. Tak samo jeśli chodzi o CPU (4+4) a mobo ma gniazdko 4 pin. Dodam jeszcze że nawet jak grafika nie marudziła (na innej wiązce) to i tak w 3D było max 5 kl/s.

Czy ktoś jest w stanie potwierdzić / obalić tezę że nowy zasilacz jest niesprawny ? A jeżeli to nie zasilacz to co ?

Edytowane przez miduchp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historii ciąg dalszy, mam nadzieję że ktoś z forumowiczów mi pomoże. Sklep oddał kasę za zasilacz, dzisiaj poszedłem po następny. Przyniosłem do domu i to samo. Nie mogę mieć takiego pecha żeby 2 sztuki z różnych sklepów były uszkodzone. Pytanie co jest nie tak

• Grafika
  • Płyta główna
  • Zasilacz niekompatybilny (czy to jest w ogóle możliwe) ?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi