Skocz do zawartości
Adamus

Soltek SL-75drv5 i problem

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam taki problem wlasnie dostalem kompa od panienki zeby zrobic porzadki z windowsem i takie tam <span style="color:red;">[ciach!]</span>lyno i przy okazji go wyczyscilem rozkrecilem na czynniki 1 przesmarowalem proca lepsza pasta itd, wlaczam kompa wszystko looz ale po wejsciu do biosa zaczyna mi co jakies 3-4s pikac pojedynczo i nie wiem co jest grane .tem jest jakies 50st na procu ale sie nie dziwie bo jest na nim jakis titam takze jest to normalne

prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra problem rozwiazany poprostu to wejscie cpu fan 1 nie pokazuje wcale obrotow cos sie zjebalo z nim podpielem pod 2 i gitara a to pikanie to chodzilo o to ze bylo ustawione na 4000 prm a bylo 0 i po sprawie a tak btw to co to jest to ABSII ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia.. z tym ze nie odpowiada ona temu co pokazywaly by inne plyty glowne... ABS to ABS, a tzw. "temperatura procka" jest o wiele nizsza od ABS'a

gdy np. odpalam kompa ABS rosnie do ok. 60stopni gdy procek jest cieply na 36-38stopni...

zreszta, wystarczy dotknac do radiatora i zobaczyc jak mocno jest cieply.. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy okazji spytam... posiadam wlasnie taka plyte o jakiej tu mowa Soltek SL-75DRV5

Czy ta plyta jest dobra do krecenia procka ? :o

jak troszke nowsza rewizja (bez wiatraka na chipsecie) to spokojnie wyciagniesz z niej fsb190 przy standardowym chlodzeniu.Na pierwszych DRV5 trudno bylo przekroczyc fsb155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa tylko ze na tej plycie to twoje "ABS II to ABS II" odpowiada np za wylaczenie komputera ze wzgledu na przegrzanie (a opcja ustawiana powyzej) - i to jest wlasnie prawdziwa temperatura procesora - CPU temp jest pobierane z diody pod procesorem (albo termistora) w kazdym razie z czegos nie majacego bezposredniego kontaktu z prockiem, wiec podaje toto nizsza temperature - jak checsz mozesz sprawdzic ze twoj proc zaliczy zgona nie kiedy cpu temp dojdzie do 90C tylko juz gdy ABS II odsiagnie ten przedzial (oczywiscie zdarzaly sie motywy ze procki wytrzymywaly nawet 110C ale to zadkosc)

co do krecenia tej plyty to ja na mojej jeszcze nie doszedlem do 155FSB - na razie max 153 ale to glownie dlatego ze moj procek to rA0 :/ a tak to przy chlodznieu woda (CPC shit) calosc hula calkiem fajnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia.. wiem kiedy padnie proc

ale wloz na tym samym chlodzeniu tego proca do innej plyty glownej i zobacz jaka bedziesz mial temperature... bedzie rowna ABS'owi czy tez raczej tej nizszej, 2giej...

po prostu Soltek pokazuje cos czego inne mobo nie pokazuja

swoja droga, powiedz mi prosze, ile masz na ABSII a ile na tej 2giej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na innej plycie bedzie rowna temu drugiemu chyba ze znowu znajdziesz plyte z czujnikiem pobierajacym z jadra - to nie prawda ze soltek pokazuje cos czego inne nie pokazuja - tylko nie wszyscy wiedza o tym :D

moje temp IDLE:

ABS II -> 47C

CPU -> 43C

Mostek POlnocny -> 25C

STRESS (8 dni United Devices):

ABS II -> 58C

CPU -> 52C

Mostek -> 32C

wszystko chlodzone CPC shit'em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...