Jupik Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 (edytowane) Witam, przeszło mi przez głowę ostatnio aby zrobić mała modernizacje kompa tzn. dokupić grafike i procek. W gre wchodzi niestety tylko socket 775 jezeli chodzi o procka, a wiec używane procesory, po głowie chodzi mi Q6600 taki jak ten np: Najlepszy do OC ! Core 2 Quad Q6600 SLACR G0 Gwar (2290194944) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. A co do grafiki... Myślałem o czyms takim : !!OKAZJA!! Radeon 5830 Sapphire Xtreme GWARANCJA (2314207572) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Przy okazji... moze da rade sprzedać obecnego procka/grafe i cos za nie wyrwac, jak myslicie? Pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2012 przez Jupik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 Procek ok, co do grafiki to celuj raczej w HD5850 MSI ATI Radeon HD 5850 1GB DDR 5 (2306257901) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2012 Sprzedając obecnie posiadane części i dokładając te ~800 zł jakie masz na modernizację można się pokusić o LGA1155 i to z i5 2500K, które są "masowo" sprzedawane przez osoby, które muszą mieć zawsze najlepszy sprzęt i właśnie kupują Ivy Bridge ;) Wydajność byłaby nieporównywalna, a i temperatury oraz pobór energii znacznie niższy. Wypada też wspomnieć, że za 260 zł można mieć Athlona X4 ma FM1 i choć cache L3 brak to nie ma tylu wad co quad i kosztuje znacznie mniej. W skrócie - upgread w te stronę to głupota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2012 Ciekawy pomysł w sumie :) myślisz ze ile mógłbym sprzedać płytę główna, procek i grafikę? W opisie mam napisane wszystko:) pozdrawiam i dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2012 Nie śledzę Allegro, ale myślę, że 600 zł na spokojnie mógłbyś zgarnąć za CPU, GPU, MoBo i RAM chcąc sprzedać szybko. Gdybyś dał trochę czasu na znalezienie tych części osobom, które potrzebują to na spokojnie zarobiłbyś więcej, bo LGA775 nadal chwytliwe. Zaproponowałem taką opcję, bo reanimacje trupów lepiej zostawić wytrwałym, a skoro można mieć znacznie lepszy i nowszy sprzęt za podobną kwotę to nie ma co czekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2012 Czyli proponujesz mu i5-2500K + integra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2012 Jak widzisz autor i tak celuje w części także używane, więc można szukać i5 tak jak wcześniej wspominałem. W każdym razie nawet zostawiając obecne GPU ma około 1200 zł z modernizacji i sprzedaży LGA775 - 70 zł 4GB RAM, 338 zł P67 Pro3, w komplecie z płytą za 819 zł i5 2500K. Tak więc przy założeniu, że chce kręcić i nowych podzespołach wychodzi 1157 zł, a jeśli kolega zdecyduje się na używany sprzęt (raz jeszcze przypomnę, że wiele osób teraz pozbywa się SB i P67 dla IB i Z77) lub zrezygnuje z OC to w kieszeni zostanie jeszcze na znacznie lepsze i nowsze GPU. Za E8400 z komfortowym 4GHz, P5E i 4GB DDR2 1066 CL5 przyjdzie zgarnąć ~400 zł jak nic - wystarczy napisać na forach w dziale giełda PurePC, PCLaba i Benchmarka. Z GPU będzie gorzej, bo 512MB to nie wiele dziś, ale komuś kto grywa w niskich rozdzielczościach będąc ograniczonym przez monitor różnicy to nie zrobi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Sprzedaj procek płytę i ram a resztę zostaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...