Skocz do zawartości
jojoro

Radeon 9200

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie kupiłem sobie Sapphire Radeon 9200 i próbuję go zmusić do wyświetlenia kolorowego obrazu na tv. Mam poprawnie zmontowany kabel s-video-->EURO, z którego z powodzeniem korzystałem na GF2mx400.

Jednak w sterownikach nvidii musiałem uaktywnić sygnał composite, gdyż na s-video miałem czarno-biały obraz.

W przypadku ati nigdzie nie mogę sobie wybrać rodzaju sygnału - karta automatycznie przestawia się na s-video.

Dodatkowo mam do karty dołączoną przejściówkę s-video--->chinch, z ośmima bolcami! W gf2mx miałem tylko 4 bolce.

Czy można jakimś programem zmusić radeonka do wysyłania sygnału kompozytowego tak jaj GF2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hajmon3: na szczęście mam 128bit; specjalnie na to zwróciłem uwagę. Czy jednak czasem r9200 nie jest zgodny z dx9, a r9100 jedynie z dx8?

Karta ta podobała mi się też dlatego, że ma wyłącznie pasywne chłodzenie, a wydajność na ten rok czasu jak dla mnie wystarczy :)

Ayem: właśnie nie ma ustawiania typu sygnału. Można wybrać tylko standard PAL/NTSC

Puffy: Mam ustawione na PAL-D i nie działa. Kabel jest na 100% sprawny, bo działa na GF2mx bez zarzutu. Widać jedynie mój TV nie akceptuje s-video, a ja nie wiem jak przełączyć na composite w sterownikach ati.

Chyba pozostanie mi zrobić nowy kabelek wyłącznie na composite.

Czy ktoś z was ma opisane wyjścia z tego dziwnego 8-pinowego s-video radeona i gdzie podłączyć kabelki do euro na composite?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hajmon3: na szczęście mam 128bit; specjalnie na to zwróciłem uwagę. Czy jednak czasem r9200 nie jest zgodny z dx9, a r9100 jedynie z dx8?

Karta ta podobała mi się też dlatego, że ma wyłącznie pasywne chłodzenie, a wydajność na ten rok czasu jak dla mnie wystarczy :)

Ayem: właśnie nie ma ustawiania typu sygnału. Można wybrać tylko standard PAL/NTSC

Puffy: Mam ustawione na PAL-D i nie działa. Kabel jest na 100% sprawny, bo działa na GF2mx bez zarzutu. Widać jedynie mój TV nie akceptuje s-video, a ja nie wiem jak przełączyć na composite w sterownikach ati.

Chyba pozostanie mi zrobić nowy kabelek wyłącznie na composite.

Czy ktoś z was ma opisane wyjścia z tego dziwnego 8-pinowego s-video radeona i gdzie podłączyć kabelki do euro na composite?

nie.

A moze sprobuj przeflaszowac bios zmieniając w RadEdicie standart na PaL-B ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś by miał rozpisane tozłącze wradeonach to byłbym wdzięczny za podesłanie mi go red46@poczta.onet.pl bo też miałem GF2MX400 i mam kabel s-video--->euro ale niestety po podpięciu do R9100 komputer nie widzi telewizora i w efekcie wogóla nie mam obrazu.

Aaa a Radeon 9200 napewno nie wspiera dx9. Jak już ktoś pisał wyżej R9200=R9000+AGPx8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w sumie mam podobny motyw - ale u mnie nie lapie w ogole - mam zrobiony kabel svideo -> chinch -> przedluzka do tv i tam wejscie ala BNC (nie wiem czemu takie wejscie mam w TV) i to mi nie zaskakuje dopuki nie zewre obu zyl w chinchu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o obraz to na moim poprzednim radeonie 9000 byla zworka ktora okreslala czy obraz moze byc przesylany w palu czy ntsc, problem jw. moze stanowic kabel, lub odbiornik TV. Natomiast jesli chodzi o r9200 i directX to wiem ze ma on pelne, ale to pelne wspomaganie dla dx8.1 natomiast dx9 jest emulowane programowo. Poza tym 9200 jest oparty na chipsecie RV 270 (lub 280, nie pamietam dokladnie) a R9000 na RV 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...