nadroj666 Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2012 Witam serdecznie, Chciałbym zasięgnąć opinii, co do sensu modernizacji poniższego zestawu: cpu - e8200@2,66ghz mobo - asus p5k pro gpu - gigabyte geforce 8800gt ram - ddr2 4gb 667mhz zasilacz - corsair tx750w Czy jest jakaś szansa by małym kosztem podratować ten zestaw? Czy raczej powinienem nastawić się na wymianę? Co do wymagań, to do zastosowań co dziennych w zupełności mi wystarcza, ale chciałbym trochę podnieść jego możliwości w grach. Jak grałem w skyrim to sprawował się całkiem dobrze, ale przymierzam się do guild wars 2 i obawiam się, że może się trochę dławić ^^ Z drugiej strony nie gram też na tyle często, by wymagać najwyższych osiągnięć, zazwyczaj średnie ustawienie w zupełności mnie satysfakcjonują. Może zakup szybszych pamięci i troche lepszej grafiki by coś pomogło? Co sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2012 Wystarczy zmienić kartę graficzną na coś takiego: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-r7770-2pmd1gd5-oc-454745 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2012 Warto też podkręcić procesor. Jeśli chodzi o kartę, to oprócz HD7770 możesz również pomyśleć nad HD6850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2012 tym bardziej ze jest do dostania już od 450zł http://www.morele.net/karta-graficzna-tul-radeon-hd6850-1gb-471250502-8507-409179/ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadroj666 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Dzięki wielkie za podpowiedzi :) Teraz zastanawiam się czy jest jakikolwiek sens pchać się w 7770, który zaproponował humanoidal? Z recenzji wynika, że ten 6850 zaproponowany przez Chemik16 jest całkiem dobry. Cena też jest w miarę akceptowalna. Co prawda miałem nadzieje zmieścić się w 400, ale to było raczej takie luźne ograniczenie. Z resztą widzę, że 7770 też nie będzie łatwo dostać w cenie około 400. @BlackMachine Jeżeli chodzi o podkręcenie cpu, to ile dobrze pamiętam, to zaraz po zakupie tego sprzętu próbowałem wycisnąć z niego jak najwięcej, ale udało się dotrzeć zaledwie do jakiś 2,8-2,9ghz. Może gdybym wymienił pamięci, to byłoby lepiej, ale nie wiem czy gra jest warta świeczki. Poza tym moja wiedza w tej kwestii już dawno uleciała. Za wszelkie dodatkowe sugiestie będe wdzięczny, a jak nie macie nic do dodania, to pewnie zdecyduje się na 6850 podlikowane przez Chemik16. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 nawet jakąś recke znalazłem TWEAK.DK /-/ VTX3D Radeon HD 6850 X-Edition 1GB GDDR5 RAM - Introduction, packaging and content Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadroj666 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Tutaj: VTX3D Radeon HD 6850 X-Edition Graphics Card Review - eTeknix też pozytywnie więc pewnie się zdecuduje, bo im dłużej będe się zastanawiał, tym będe miał większy mętlik w głowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi96 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Musi być nowa grafika ? Bo według mnie wystarczy wsadzić HD5830 ;) Chociaż nawet GTX260 pod E8200 w stocku to za dużo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Pamięci go ograniczają przy oc procka to 6850 to i tak będzie za dużo. Autorze jesteś w lekkiej doopie jednym słowem, w twojej sytuacji inwestowanie w lga775 jest już raczej bez sensu. Możesz kupić np 6850 ale grafa będzie ograniczana przez procesor(nie licząc gier gdzie 2 rdzenie to za mało..). Najsensowniej będzie dozbierać kasy, sprzedać to co masz i zmienić platformę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 nie będzie wcale tak tragicznie, a zawsze lepsza karta zostanie na potem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) delete pls. Edytowane 3 Maja 2012 przez master4life Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadroj666 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 @Adi96 Nie mam nic przeciwko, by karta była używana. @master4life Ciesze się, że to napisałeś, bo to zmienia postać rzeczy. W takim razie nie widzę sensu inwestować w kartę, której potencjału nie będę w stanie wykorzytać. Jednocześnie doszedłem też do wniosku, że zmiana platformy to jednak trochę za duży wydatek. Biorąc pod uwagę fakt, że gram dość rzadko, to łatwatwiej będzie mi zrezygnować z grania, niż kupić fajną zabawkę, której nie będę używał. W taki razie może jesteście w stanie polecić jakąś kartę "dopasowaną" do zestawu, która nie będzie się marnować, a mi pozowoli jeszcze jakiś czas powalczyć na obecnej platformie? Adi96 zasugerował hd5830 lub gtx260. Może ktoś jeszcze dorzuci swoje trzy grosze, biorąc pod uwagę nowe okoliczności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Sprecyzuj, pod jakie gry ma być grafa to może coś lepszego niż 88GT się znajdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadroj666 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Tak jak w pierwszym poście, w najbiższym czasie przymierzam się do guild wars 2. Raczej nie gram w nowości pokroju bf3 itp. Gwoli wyjaśnienia. Nie jestem też zainteresowany modernizacją za wszelką cenę. Jeżeli uznacie, żę to nie ma sensu topić pieniędzy, to pewnie się wycofam z pomysłu modernizacji. Edytowane 3 Maja 2012 przez nadroj666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 GW 2 wymagania ma niskie, wiec na razie poczekałbym do premiery i oficjalnych testów gry, prawdopodobnie 88GT stykanie w sam raz. Jeżeli się nie niecierpliwisz, możesz popytać tych graja w bete jak u nich gra się sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) na lepszej karcie zawsze sobie możesz ustawić dokladniejsze wygładzanie krawędzi etc. bez straty FPSów - tutaj procek nie ma nic do gadania. Edytowane 3 Maja 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Dobrze wykręcony E8200 ograniczy tą kartę w minimalnym stopniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Pytanie czy dla samego AA warto wydawać kasę, jak gra w nominalnej rozdzielczości monitora to moim zdaniem nie. Dobrze wykręcony E8200 ograniczy tą kartę w minimalnym stopniu. Czytałeś temat? -.-' ma pamięci 667 i ograniczają go w oc. Edytowane 3 Maja 2012 przez master4life Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Są wady i zalety. W tej chwili dla gier wąskim gardłem jest 8800GT. Po zmianie na 6850 będzie niby procek. Ale będzie to inny pułap wydajnościowy i inna jakość obrazu - tekstury, wygładzanie krawędzi itp. Zasadniczo wymiana karty to w tej sytuacji 470zł. Wymiana platformy to dodatkowe ~ 950 zł -> x4 965 black (x6 - dodatkowe kilkadziesiąt zł) + płayta na 970 + 8 GB ddr3 A sprzedać wbrew pozorom łatwo nie jest, i niby za ile, czy 5oo zł dostanie za te rzeczy ?? Czyli do nowej platformy dołoży 9oo zł i tak naprawdę odczuje to troszkę w kilku grach. W codziennym uzytkowaniu to tak średnio. Worda nie przyspieszy, internetu nie przyspieszy, fimów, muzyki też nie. Skok wymagań sprzętowych gier będzie w momencie wejścian na rynek nowych konsol. A wtedy to 965 + 6850 i tak będzie za mało. P.S. Sam z chęcią sprzedałbym swoje graty, gorzej z chętnymi kupcami. Edytowane 3 Maja 2012 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 wystawiasz po najniższych cenach jakie są "kup teraz" dla danego podzespołu - swojego poprzedniego PC + pare innych części sprzedałem w 5h - mimo że ludzie oferowali to samo i to na rocznej gwarancji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadroj666 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Moje obawy dobrze podsumował Conti. Skoro karta ma nie być wykorzystywana w pełni, to nie ma co jej kupować. Kupowanie karty na "przyszłość", to imho też słabe rozwiązanie. Raz tak zrobiłem i potem żałowałem, więc raczej nie dam się na to namówić. A może polecicie coś słabszego od 6850, co nie będzie ograniczone przez e8200 bez oc, a jednocześnie lepszego od 8800gt? Rzuciłem okiem na zagraniczne fora i na przykład pod e8200 polecają 4870. Co sadzicie? Z tego co widzę, to na allegro można dostać coś z tej serii za ok 200-300, czyli prawie polowa nowego 6850. Myśle, że dobranie jakiejś używanej karty za 200-300 będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Będe wdzięczny jeżeli, polecicie coś z 4870 lub lepszego w podobnym przedziale? PS Własnie zauważyłem, że konkurencją dla 4870 jest gtx260. Może coś z tej stajni? Edytowane 3 Maja 2012 przez nadroj666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) Szukaj używanego HD5770 albo HD4870 w okolicach 200zł Edytowane 3 Maja 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 (edytowane) Skoro karta ma nie być wykorzystywana w pełni, to nie ma co jej kupować.Przejrzyj to jeszcze: Wielki Test Procesorów 2012 - 46 układów CPU od AMD i Intela | PurePC.pl Wydaje mi się, że można spokojnie założyć, że c2duo 8200 jest na poziomie pomiędzy Athlonem x2 260 a Phenom x2 550. W platformie testowej był AMD Radeon HD 6850 1GB GDDR5 :-) Zobacz na wyniki tych procków w testach dla procków a w testach dla gier. Porównaj np. z i5 2500K. W testach wydajności procków masz 3 - 5 krotną przewagę i5. ALE w testach gier przewaga jest około 30%. W R.U.S.E więcej, ale to specyfika gry strategicznej z dużą ilością jednostek. Po prostu procek odpowiada obecnie za coś innego niż grafika. Procek będzie ograniczał tam, gdzie coś się gwałtownie dzieje w dużej ilości, gdzie wymagane są od procka obliczenia dotyczące kodu gry, AI, fizyka, itp. To ograniczenie masz nawet teraz - obniżasz wszystko na low w grze a nadal masz miejsca, gdzie masz zwolnienia i przycięcia. Z 6850 zagrasz w natywnej rozdzielczości ekranu, z ustawieniami grafiki na high (może za wyjątkiem cieni i fizyki). Grasz w te same gry ale masz ładniej i płynniej. P.S. Było trochę testów wydajności kart graficznych AMD vs nVidia w zalezności od procków -> tematy o ograniczonej wydajności gforce na dwujajowcach. Poszukaj i zobacz na ile są to faktyczne ograniczenia procka. Do bicia rekordó niezaprzeczalnie się nie nadają, w testach syntetycznych mają mniejszą wydajność. Ale na ile w Twoim przypadku zyskujesz na zmianie grafy -> to jest istotne. Edytowane 4 Maja 2012 przez Conti 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...