Skocz do zawartości
erio

temperatura XP 1900+; 2x 8x8cm w obudowie i 55* PS.Berkut

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kumpla ktory ma niekreconego XP 1900+ w obudowie midi z 2 ósemkami w obudowie obie na wwiew ustawione i ma jeszcze 2 wiatraki w PSU nie wiem jak ustawione oba na wywiew. Komputer i kumpel sa w Nowej Zelandii, wiec oblookac nie moge ... komp ma 3 dni i byl kupiony jako zestaw ... w scenniku tej firmy widzialem volcano 7+ ale nie mieli na miejscu i nie wiem co mu tam wlozyli, niedlugo dostane fotki.

Narazie zasugerowalem mu ze jak dostal jakas paste z kompem to zeby sprawdzil czy pod proc mu nie zapomnieli polozyc ...

Wentyl z tylu zeby na wyciag ustawil ...( ale nie wiem czy ten 2 wentyl w PSU nie jest tuz obok tej ósemki, tylko ustawiony poziomo w dolnej sciance zasilacza) temperature ma w obudowie 35 * a wentyle jeszcze na 12V i bucza jak cholera ... na 7 V mu nie sugerowalem zeby zmienial bo 55* na CPU to troche duzo .

Kratki powiedzialem zeby wyciał

wentyl na radiatorze obraca sie z predkoscia 4500 rpm nie wiem jakiej jest wielkosci nie wiem nic na temat radiatora

Macie jakies dodatkowe sugestie ... aha oni tam maja zime a w pokoju to on na pewno ponad 30 stopni nie ma ... mowi ze ma dosc chlodno...

Jakie temperatury macie na XP1900+ Vcore standard z dobra cyrkulacja powietrza (2xósemka)??

PS. Berkut podobno masz peltiera i AC ... odezwij sie na GG lub na forum ...jesli nie ty to kto to ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

ano mam, a oco chodzi?

ano ... i co ci to dało ... wszyscy krzycza ze to nie ma sensu ?

Jakiego miales pelta czy i o ile spadla ci temperatura ... opisz jak to chlodzenie wygladalo ... zewnetrzne wiatraki... mod obudowy ? ... dodatkowy zasilacz ? ... wszystko ... pliz ??? jakiejj mocy byl pelt i jaki cooler??

jak chcesz to na GG sie odezwij 1509112, jak masz chwilke to opisz na forum ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol :D

temp. po uzyciu chlodzenia freonem wynosi ok. 0C dla chlodziwa z athlonem 1.33ghz @ 1.78V - nie wiem czy sie tak znowu nie oplaca, podejzewam ze temp. bylaby nizsza gdybym uzyl jakiegos anti-freeze (ale raczej nie zeszlo by ponizej -5C) gdyz na parowniku mimo obciazenia athlonem 1.33 wciaz tworzyl sie lod....

dodam ze uklad jest tak zrobiony ze mozna w kazdym momencie go uruchomic i woda bedzie zimna gdyz 6cm izolacja po bokach i po 8cm na podstawe i wieczko (wybralem styropian o najlepszych wlasciwosciach izolujacych) i po 3 dniach stania temp. wody (25l) wzrosla z 0C do 1C- innymi slowy jak zostawimy to na tydzien to mozemy spodziewac sie temp. ok. 5C

wiec jak 1 raz wlaczymy kompresor i ochlodzimy wode to nie ma problemu z uruchomieniem podkreconego kompa, po prostu wlaczmy pompe i komp. jest gotowy do wlaczania gdyz chlodziwo mimo kilku dni stania jest zimne- potem juz tylko kompresor trzeba wlaczyc zeby utrzymywal ta temp. : D

cena takiego cacuszka to ok. 50zl izolacja, 50zl akwarium, 50 pompa + jakies 30 wezyki i ok. 50zl lodowka (moja mam za darmo, model to szron 125 z 1975r : PPPPPPP) wiec jest do tanie chlodzenie za swoje mozliwosci : P

nie wiem kto mowil ze jest nieoplacalne, chyba ktos kto czegos takiego nigdy na oczy nie widzial : P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut czlowieku ... powiedziano mi ze testowales zestaw Air Cooling (AC) tzw chlodzenie powietrzem (radiator i wiatrak) I DO TEGO PELTIER !!!!

Czy to prawda??? jezeli tak to opisz co z tego wyszlo z taka dokladnoscia jak opisywales freon nie bedac o to pytanym !!!! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrozumialem ze o AC chodzi ci o chlodzenie freonem (w usa tak to sie nazywa) sorry : (

bawilem sie czyms takim jak mialem PII 400- chodzil @ 560mhz @ 2V z chlodzeniem 72W peltierem i radiatorem od athlona slot a + 2x 10000rpm wentylki

calkiem niezle to bylo jednak radiator byl za slaby.....

obecnie athlona mozna czyms takim pomeczyc (swiftech mcx 462 + 100W peltier, byl opis na overclockers.com) i osiagnac calkiem niezle rezultaty, jednak cena niesamowitego chalasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...