Skocz do zawartości
Khunu

Rodzaje Pentium 4 powyżej 3 ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno się w tych wszystkich jądrach pogubiłem. mógłbym prosić o drobny wykład na temach różnych odmian p4. Czym się różnią, który jest najszybszy a który najlepiej się kręci? Mam po prostu okazję wejść w drobny zakładzik i chciałbym conieco wiedzieć zanim się wpakuję w to g****.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze skupic sie na Northwoodzie [478 pin PPGA FC-PGA2] :)

A wiec tak:

Sa 3 zasadnicze, skupmy sie na tych :), wersje rdzenia.....

B0,C1,D1

Najgorzej kreci sie jak latwo sie domyslac B0, C1 na poczatku swojej produkcji bylo genialne do o/c ze wspomne tylko o P4 1.8 i P4 2A. Ale ostatnio cos roznie z tym bywa. Ogolnie teraz najwiekszy potencjal powinien byc w D1 :):), no ale niewiem, jakos nieslychac juz o wykrecaniu tych prockow....

istnieje jeszcze podpodzial (?) prockow...

D1 dzeli sie na 2 rodzaje.....ten z 800FSB od 2.4 GHz ma uaktywniony HT

D1 FSB 400 i 533 ma HT zablokowany

W sumie to wszystko wskazuje na to ze procek z jadrem D1 i niskim FSB powinien sie najlepiej krecic....ale czy jak dojdzie sie do szyny 200 to HT sie uaktywni ??? Niewiem, ale to ciekawe. Pytanie brzmi czy oplaca sie obecnie brac procka bez HT.....mysle ze nie, bo doplacac duzo nie trzeba. No a jak juz bierzesz z HT to wyboru nie ma, tylko D1

Wiec tak podsumowujac:

B0 to FSB 400 i 533 - kreci sie najgorzej

C1 to FSB 400 i 533 - stworzone z mysla o 533 ... dorwanie C1 na 400FSB gwarantuje conajmniej 33% oc.

D1 to FSB 400 i 533 i 800 - zdaje sie ma najwiekszy potencjal....ale jak juz sie na niego decydowac....to przeciez najlepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> odrazu aktywny HT, co z koleji poprzez wysoka szyne ucina nam mozliwosci oc.

Wybor jest trudny. WIM :)

Istnieja jeszcze wersje ze tak powiem "posrednie" :wink: D0(do 2.0), E0(do 1.9).BTW. B0(do 2.4),C1(do 3.06),D1(3.0+)

Troche zamotalem, ale mam nadzieje ze pomoge.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

khunu, z pentiumow POWYZEJ 3.0 to jest tylko jeden: 3.066(533) :)

A 3.2 800 wyjdzie zdaje sie za tydzien.

Powiedz lepiej co za zaklad, (ile ghz ma byc, jaka plyta, jakie chlodzenie) to ocenimy tutaj trzezwo, czy to bedzie mozliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zakład jest nie do wygrania. Koleś ma p4 3,06 i płytkę MSI neo 2.

Zakład polega na tym, kto go pobije w jakimkolwiek teście. Procek kręcony na maxa. Trudno się mówi, musiałbym mieć min. 2,9 ghz żeby mieć realne szanse.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakład polega na tym, kto go pobije w jakimkolwiek teście. Procek kręcony na maxa. Trudno się mówi, musiałbym mieć min. 2,9 ghz żeby mieć realne szanse.

jesli to nie musi byc intel to kup amd athlona i go podkrec do 2.7 Ghz powinienies go pobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli to nie musi byc intel to kup amd athlona i go podkrec do 2.7 Ghz powinienies go pobic ?

Patrz na podpis - w tym cała nadzieja. Jeszcze się nie założyłem, na razie wyczajam, jaki sprzęcior ma przeciwnik. Poza tym on też kręci swojego p4 na maxa, a z tym już będzie trudniej. Ja nie mam kasy żeby już coś więcej dokupować. Wczoraj zmieniłem zasiłkę i zamontowałem V11 i na razie kręci się fajniutko i wygląda na to że dobrego procka trafiłem, ale kto pobije podkręcone na maxa P4? Ile mógłbym się po tym potworze spodziewać w np. CCR ??? Jeśli ktoś coś wie na temat pentiumów to niech pisze, będę bardzo wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie chodziło o to, że ja szukałem w okolicy gościa, który miałby realne szanse zmierzyć się z moim systemem. Kuzyn mojego kumpla znalazł takiego gostka, który tydzień temu sprawił sobie nowiutką płytkę główną i też szuka kogoś do zakładu. Cały numer polega na tym, że nie mam szans, ale postanowiłem się jeszcze zapytać forumowiczów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie chodziło o to, że ja szukałem w okolicy gościa, który miałby realne szanse zmierzyć się z moim systemem. Kuzyn mojego kumpla znalazł takiego gostka, który tydzień temu sprawił sobie nowiutką płytkę główną i też szuka kogoś do zakładu. Cały numer polega na tym, że nie mam szans, ale postanowiłem się jeszcze zapytać forumowiczów...

a co to jest ,wyscig na 400m PC

jezeli to 3.06GHz to jak go chciales pobic sprzetem za 3 razy mniejsza kase

w przyrodzie nic nie ginie,albo znajdz sobie kolesia z P4 2.4GHz jako przeciwnika ,albo kup Prometeie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co koles za grafe ma ? Walcz w UT2003!, AMD uszyskuja tam jedne z lepszych wynikow....postaw na aplikacje obciazajaca grafe....poszujkaj testu ktory obciaza waskie gardlo kart, szukaj testu ktory jest jak najmniej zalezny od CPU, no chyba ze koles ma tez grafe wypasiona, ale niesadze chyba ze spi na kasie.

No i jak juz znajdziesz optymalne pole do walki (aplikacje jak najmniej zalezna od CPU).... to badaj stary...kombinuj...szukaj optymilizowanych....wymuszaj kompresje w sterach/ew jakims softe...oc/oc/oc...na maxa grafe. Kombinuj z ustawieniami agrwsywnymi (vs jakosc obrazu). DASZ RADE :)..no chyba ze koles ma FXa wypasionego lub 9800, to lepiej leb ziemie jak strus :)

ALE SZANSE SA... :) chyba ze ma wypasiona jak juz mowilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSkoro jaki kolwiek test.....

Porzycz od kumpla dyska zepnij je w RAIDa i heja...

Wyzwij go na TransferTest :)

Dasz rade! Nie ma rzeczy niemozliwych......

Update...musisz miec 2 inne dyski..bo barki w RAIDzie to niestety nie popisuja sie -> X-bit Labs

Jescze inne wyjscie skombinuj kontroler SCSI i dyska do niego jakis.

Kuzwa jest mnostwo mozliwosci

FREE YOUR MIND :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze inne wyjscie....znowcie sie na okreslona gre...tak niby przy okazji tak abys mial ze 2 dni na dopracowanie configa....musialbys go jakos podstepem wprowadzic....ale "Polak Potrafi" no nie....

No i pracuj nad configiem.....obnizaj jakos tekstur, geometrie zmniejszaj, ale wszystko delikatnie tak by nie szlo latwo wyczaic.....albo podrzuc mu configia...lub wpis do reg...zeby wszystko AAx2 robil....nawet nie zauwazy roznicy w grafie...tymbardziej na emocjach....a wyniki poleca na leb :) [wysokie rozdzialki]....

Ale pamietaj....skupiaj sie na aplikacjach AMD friendly.....moze cos od AMD...byl kiedys taki test :)

UT2003 mysle ze to dobra propozycja ze wzgledu na to ze

1) Niewiadomo czy koles dokladnie pamieta framerate akurat w tej grze...wiec mozna manipulacje w/w stosowac

2) Olbrzymie bogactwo ustawien... i niemowie tu a tych dostepnych z menu

3) AMD Friendly

4) Zarzyna grafe [+podstawione AAx2 :)]

FREE YOUR MIND <- chyba se do opisu dodam :)

KBG wez no rzuc jakies aplikacje AMD Friendly...bo ty w tym bardziej siedzisz....ja z racji platformy skupiam sie na Intel Friendly

Tym razem polonczmy sily :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawie wszystkie sa Intel Friendly :P

da sie pobawic jezeli koles ma grafe na tym samym poziomie,wtedy testy graficzne i oszustwo :D

ale jezeli koles ma cos na poziomie r9500pro to nic sie nie da zrobic

swoja droga zastanawiam sie jak u Intela w obliczeniach zmiennoprzecinkowych ,bo Q1 software dawno nie puszczalem

praktycznie w zadnym tescie syntetycznym 2400MHz nie bedzie szybszy niz P4 3.4-3.6GHz

jest jedna szansa dla proca:

popatrz na testy procow i jezeli znajdziesz program w ktorym Barton 3000+ byl szybszy niz P4 3.0GHz HT to bedzie wlasnie twoj TEST WYBAWIENIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na chłodną noc. Poza tym wczoraj troszkę z kumplami popiliśmy i za kręcenie się nie brałem. Co do procka to z nim jeszcze absolutnie nie skończyłem. Znajdźcie mi tylko test, który jest AMD friendly. Wiem, że 2,4 GHz to nic, ale będzie więcej. Aha, koleś wykręcił procka na 3,5 GHz a to już jest prze<span style="color:red;">[ciach!]</span>e, chyba dam sobie spokój... GRafę koleś też ma wypasioną, wogóle gościu śpi na kasie i co tydzień coś kupuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP1700+ vs PIV 3.06 - nie przesadzacie czasami ?

Jezeli koles podkreci to jeszcze do okolo 3.6 - 4.0 Ghz (choc moze i ma jakies wypasione chlodzenie to slyszalem, ze mozna na WC jechac stabilnie do 4.5 Ghz) to moze w nastepnym dziesieciolesiu XP go dogoni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedynie UT2003 moze pokazac wyzszosc XP ,moze porzycz od kogos radka r9700 ,bo inaczej barjery pienieznej nie przeskoczysz

niestety ale juz w zyciu tak jest ze rzeczy kilka razy drozsze sa zazwyczaj lepsze

Jezeli koles podkreci to jeszcze do okolo 3.6 - 4.0 Ghz (choc moze i ma jakies wypasione chlodzenie to slyszalem, ze mozna na WC jechac stabilnie do 4.5 Ghz) to moze w nastepnym dziesieciolesiu XP go dogoni :D

czy ty aby nie przesadzasz

4.5GHz to 50% wiecej ,a 3.0GHz to jest juz zdunia wysrubowany wynik jak na P4 0.13um ,wiec jak go chcesz podbic jeszcze o 50%

kiedys widzialem o/c P4 na 4.3GHz ,ale to juz na FC lub azocie (po angielsku bylo i jakies tam "ice cooling")

wiec na WC troche inaczej to sie przedstawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. 4,5GHz Buahahaha. Ja ledwo 3,7GHz wyciagalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do khunu:

jak na moj gust to rzeczywiscie athlon przy tym p4 cienko wyglada. Moze jakis twoj kolega ma plytke pod 2 x amd. Wtedy zrob drut moda i 2 procki bedziesz mial ( 2 x axp). Przy kodowaniu do mp3 , divx twoje dwa procki powinny zjesc tego p4. Mimo ze ma 3,5 ghz to jednak nie sadze zeby wyprzedzil 2 procki. Takie benchmarki potrawia dostac nawet ponad 200% kopa przy zastosowaniu 2 procesorow w porownaniu do jednego ( wiem ze to wyglada dziwnie, ale z tego co czytalem to 2 procki moga byc nawet do 3 razy szybsze niz jeden proc).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miedzyczasie przypomniala mi sie ciekawa historia. Kiedys mialem athnlona 1 ghz (thunderbird) ktory sie krecil na 1.4 ghz. Wraz z grafa gf2 mx 400 i plytka ecs k7s5a w 3dmarku2000 przy 640x480 mialem prawie 11 k. Teraz mam p4 i pomimo ze mam gf3ti 200 (sprzet niby o wiele lepszy od tego thunderbirda) wyniku w 3dmaru 2000 duzo nie pobilem. Mialem tez cos kolo 11 k pomimo ze procek byl na 2.3 ghz. Takze twoja szansa jest mark 2000 i rozdzialka 640x480. Poprobuj, naprawde warto sprawdzic, to moze byc twoje jedyne wyjscie z tej trudnej sytuacji ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty to moze i ledwo wyciagnales.

Na targach Expo chodzil polowe dnia na WC 4.5 Ghz.

Jasne :lol: Selekcjonowane egzemplaze bez obciazenia, z podbitym Vcore, a jedyny progs jaki chodzi to pokazujacy zegar rzeczywisty. Ale ty w bajki wierzysz... THG i HardOCP zbudowalo system oparty o chlodzony FC zestaw chodzacy na 4,2GHz a ty tu takie brednie opowiadasz. Luknij na www.overclockers.com i tam sprawdz krecliwosc. Mialem to wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...