Skocz do zawartości
alco81

Wykorzystanie dwóch kart graficznych

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bardzo zadowolony z poleconego przez Was ostatnio zakupu Gigabyte RadeonHD 6870, jednak już po zakupie zorientowałem się, że pomimo wielu zalet ma też i jedną wadę - brak wyjścia S-VIDEO, które posiadała poprzednia karta (GeForce 9400GT)

Nie uważam się za wybitnego eksperta w sprawie kart graficznych ale jednak przypuszczam, że korzystanie z obu jednocześnie jest (chyba) niemożliwe dlatego pytam też o jakąś inną możliwość przesyłania obrazu na prehistoryczny telewizor (ma tylko EURO oraz S-Video właśnie)

Zastanawiam się, czy tego tematu nie da się choć częściowo rozwiązać wykorzystując takie przelotki:

DVI ---> S-Video (taką widziałem tylko w "grafikach" na Google)

lub parki:

DVI ---> D-SUB + D-SUB ---> S-Video

Edytowane przez alco81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

Ja używam konfiguracji Radeon HD4850 + HD5450, gdyż jedna grafika nie wystarczyła, aby obsłużyć trzy monitory (maksymalnie dwa). Zawsze możesz spróbować, z tym, że potrzebujesz 2x PCI-E. Jeżeli nie chcesz/nie możesz mieć dwóch kart graficznych w pececie - zainteresuj się przejściówkami. Nie wiem, jak ze skutecznością takich rozwiązań.

Pozdrawiam.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po przeprowadzonych (z duszą na ramieniu) testach - bardzo się obawiałem, że ten zestaw (RH6870 + GF9400GT) nie wstanie - jestem pozytywnie zaskoczony i zadowolony!

na początku nieśmiało - wkładam kartę, odpalam kompa... wstało :) zaczęło instalować sterowniki do dołożonej GF9400... myślę sobie - czas zobaczyć do panelu sterowania, a tam do wyboru monitor oraz "wyjścia karty 9400"... WSPANIALE! podpinam telewizor - daję "wykryj" i słyszę przemiły dźwięk wykrywanego sprzętu a potem wszystko działa tak, jak powinno

tylko muszę poszukać jakiegoś innego, cienkiego modelu karty, ponieważ ta zajmuje 2 sloty i zasłania nie potrzebnie jeden (który jest mi potrzebny) - może jakiś polecicie?

konkretnie to ma być karta na PCI-Express zajmująca 1 slot i najchętniej bez wentylatorów, za to koniecznie posiadająca ABSOLUTNIE NIEZBĘDNIE wyjście S-Video! no i przy tym możliwie tania (będzie służyła wyłącznie do obsługi telewizora) - tylko jakieś filmy (nie w jakości HD) czasami zdjęcia albo YouTube

Edytowane przez alco81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz kilka możliwości - możesz zastosować riser (taki jakby przedłużacz) i upchnąć kartę w innym miejscu, ale to typowa prowizorka. Dalej: możesz spróbować schłodzić ją pasywnie jakimś dość płaskim radiatorem, ale tu z kolei pada pytanie, czy takie rozwiązanie będzie skuteczne, nawet po obniżeniu taktowań i woltażu GPU. Rozwiązanie nr. 3 to oczywiście wymiana.

Zwróć uwagę na to, że wybór Radka to minimum HD2xxx, inaczej nie będziesz miał sterowników do tej karty (sam się naciąłem z X550). Prędzej lub później nowe sterowniki nie będą obsługiwać tych kart. Pozostaje nV - dowolność, byleby do starszych kart były drivery - używasz Win7 64bit?

Powodzenia w wyborze solucji :)

@Tapatalk

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuje mnie rozwiązanie "na stałe" więc w grę wchodzi tylko trzecia propozycja... GeForce 9400GT jest dość "kobyslasty" (dwuslotowy) choć na szczęście "krótki", lecz niewiele to zmienia, bo slot i tak zasłania

Dołączona grafika

Przeglądając aktualną ofertę na allegro i stosując się do Twoich uwag wybór jest tylko jeden: Allegro, 06.05.2012 czyli RadeonHD3250 - cienka, choć niestety z wentylatorem i niestety na "małym" śledziu (oj będzie trzeba pobawić się w kowala); jest jeszcze opcja, ze popatrzę na moją "testową" kartę X300 - tylko nie pamiętam jakie ona ma wyjścia (a nóż ma S-Video i będzie chodzić)

Tak, mam Win 7 HP 64

-------------------------------------------------------------------------------------------------

znalazłem tą moją kartę X300(niestety nie ma S-Video, firmowana przez ATI); w międzyczasie znalazłem w moich rupieciach inna niezidentyfikowaną kartę z S-Video (jak się okazało także X300 firmy Gigabyte)

na obu jest ten sam objaw... po włożeniu do slotu system "radośnie" je wykrywa... jako Radeon X300 po czy jest komunikat, że konieczne jest przeładowanie systemu... a po przeładowaniu ekran odpala się w trybie 800x600 z komunikatem o niezgodnej wersji sterowników... w menadzerze urządzeń obie karty mają wykrzykniki

sytuacja nie ustępuje nawet po wyjęciu karty - system nadal twierdzi, że sterowniki są w niezgodnej wersji... pomaga dopiero ponowne zainstalowanie Catalyst 12.3 (nawet bez uprzedniego odinstalowywania)

czy da sie temu jakoś zaradzić?

Edytowane przez alco81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi