Skocz do zawartości
matembo

Pierwszy składak na własną rękę.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jest to mój pierwszy wpis na forum więc jestem totalnym laikiem w temacie składania komputera, wybierania sprzętu czy orientacji w co warto zainwestować a w co niekoniecznie.

Jako, że ostatnio kupiłem Battlefielda 3 i po ściągnięciu zorientowałem się, że na moim starym, dobrym XP-ku sobie nie pogram. Stwierdziłem więc, że to najwyższa pora aby zainwestować w nowy sprzęt.

Zgodnie ze wskazówkami z regulaminu pisze o wszystkim co wymagane:

1. Chciałbym, żeby proponowany przez Was zestaw był kompletnym komputerem, z systemem (Windows 7 64 pewnie), z napędem optycznym i obudową ale za to bez myszki, monitora czy klawiatury.

2. Komputer będzie używany głównie to wspomnianych wcześniej gier. Generalnie chciałbym, żeby wyżej wymieniony BF 3 był w stanie śmignąć na max ustawieniach graficznych z uruchomionym programem do nagrywania obrazu na pełnej płynności i w ogóle miód malina. Myślę, że tego rodzaju granica jest jakimś wyznacznikiem, że sprzęt wystarczy ze spokojem na kolejne kilka lat.

3.Pewnie jest to mało prawdopodobne, ale nie chciałbym przekroczyć 2,500 złotych. Załóżmy, że ten górny pułap może osiągnąć 3,000 złotych.

4.Nie mam jakiegoś parcia na koniecznie nowe części, po prostu żeby wszystko super działało ;)

5.Rozdzielczość na której pracuje to 1680x1050

Dodatkowo: Mieszkam w Polsce, żadne bajery z mojego obecnego komputera nie nadają się do nowego cudeńka i nie mam preferencji jeśli chodzi o jakiś konkretny sklep.

Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam!

Edytowane przez matembo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5-2500K

Asrock P67 Pro3 B3

4GB Good Ram 1333Mhz

Sapphire HD 7850

OCZ ZS 550W

Silentiumpc Brutus 410

Wd Caviar Blue AAKX 500GB

DVD najtańsze.

Windows 7 Home Premium 64bit

Wejdź sobie na ceneo i sprawdź gdzie są najlepsze ceny. Możesz zamówić połowę podzespołów z jednego sklepu a połowę z drugiego. Polecam morele.net, agito.pl, techplanet.pl, net-s.pl, możesz tez szukać jakichś okazji na allegro. Jeżeli okaże się, że jednak przekracza to wszystko budżet to zmień kartę graficzną na XFX HD6870, do dostania na allegro nówka za 600zł.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A karta graficzna wystarczy 1GB? Bo 2GB to jest prawie dwa razy więcej pieniędzy..

Znalazłem na stronie propozycje zestawów komputerowych na maj 2012. Zastanawia mnie co to jest ''Cooler''? Jest to konieczność przy zakupie sprzętu?

Edytowane przez matembo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A karta graficzna wystarczy 1GB? Bo 2GB to jest prawie dwa razy więcej pieniędzy..

O jakiej konkretnie karcie graficznej piszesz? HD7850 jest dostępny tylko w wersji 2GB, w przypadku HD6870 nie ma sensu brać wersji 2GB. Jeśli chodzi o "Cooler", to jest to zazwyczaj chłodzenie na procesor, czasem dodatkowe. Boxowe dostajesz już razem z procesorem, dodatkowe zwykle kupujesz to po, by go podkręcać, gdyż jest ono wydajniejsze i cichsze od boxowego. Swoją drogą zamierzasz w ogóle podkręcać procesor? Jeśli nie, to nie opłaca się brać i5-2500k, można też trochę przyoszczędzić na płycie biorąc coś na B75. Wtedy też warto wziąć obudowę SilentiumPC Brutus 430 Pure Black, większość płyt na B75 ma chyba wyjście USB 3.0 na front.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy w jakiej grasz rozdzielczości. Do 1680x1050 wystarczy 1GB, do wyższych zalecane jest więcej, ale przy obecnych grach karty 1GB też radzą sobie bardzo dobrze. Nie patrz tylko na ram, HD7850 to wydajność o stopień wyżej niż HD6870, sczególnie po podkręceniu.

Cooler to chłodzenie na procesor, nie musisz go kupować, jeżeli nie planujesz podkręcania procesora, bo jest już w zestawie. Do twojego komputera wybrałem płytę i procesor do podkręcania, tak więc wypadałoby, żebyś dokupił jakiś porządny cooler za jakiś czas i podkręcił go do 4,5Ghz

Jeżeli zdecydujesz się nie podkręcać procesora to można zaoszczędzić 200zł, ale za rok możesz tego żałować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zielonego pojęcia o podkręcaniu, ale 4,500MHz to musi być niezła potęga. Szczerze mówiąc to mam na oku ten zestaw: Zestawy komputerowe na Maj 2012 - Poradnik zakupowy | PurePC.pl

tyle, że chciałbym z niego wykruszyć jakiś detal, najmniej ważną część (nie wiem co to może być, czy -4GB ramu, czy gorszy procesor) tak, żeby cena spadła o 400złotych. Jest to w ogóle możliwe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, możesz wziąć 4GB ramu, 100zł tańszy zasilacz, który ci już poleciłem, możesz tez narazie pominąć chłodzenie, możesz też kupić procesor na allegro, gdzie jest tańszy, a kartę graficzną możesz wybrać ten sam model od sapphire, który też jest tańszy.

Podkręcanie jest dziecinnie proste, wpiszesz w googlach "podkręcanie i5-2500K" i masz wszystko jak na tacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zegarach:

Karta graficzna Sapphire HD7850 2GB GDDR5 256-bit 11200-00-40G ( 860 MHz / 4800 MHz)

Gigabyte Radeon HD7850 2GB GDDR5 256-bit GV-R785OC-2GD OC ( 975 MHz / 4800 MHz)

Gigabyte HD7850 OC ma niewiele niższe zegary na rdzeniu od stockowego HD7870

Edytowane przez ken26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Stary procesor, ta "świetna i solidna płyta główna" nie ma ani SATA3 ani USB3.0

Zostań lepiej przy zestawach polecanych tu na Purepc.pl, wyjdziesz na tym znacznie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to my wszyscy się nie znamy i ten zestaw faktycznie jest super mocny, świetny, solidny, z rewelacyjną kartą i w rewelacyjnej cenie :unsure:

matembo przeczytaj jeszcze raz drugi post z zestawem jaki skompletował humanoidal, zamów to co jest napisane wraz z usługą złożenia jeśli nie czujesz się na siłach by to połączyć w całość. Poczekaj na komputer i żyj długo i szczęśliwie. Szukanie zestawów na allegro to tylko strata czasu. Nic lepszego nikt ci nie wymyśli a ten temat powinien już być dawno zakończony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie ponownie!

Ostatecznie zdecydowałem się na taki zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/og4yMV/

Mam co do niego parę pytań.

1. Czy wszystko zmieści się w wybranej obudowie i czy ona generalnie pasuje?

2. Czy wybrana karta sieciowa nie kłóci się z niczym innym i będzie działała?

3. Czy to już jest gotowy komputer do odpalenia, czy coś jeszcze trzeba do niego dokupić?

PS: Przeczytałem dziś na konkurencyjnym forum test jak sobie radzi karta Hd 7850 i zacząłem wątpić czy na pewno jest wystarczająca patrząc pod kątem najnowszych gier...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie to tak :

1. ram bierz najtańszy goodram 2x4GB - jak już chcesz pakować taki majątek to kup 8GB w jednej kości

2. zaoszczędzone pieniądze dołożyć do jakiejś mobo na z77 i brutusa 430 lub do ivy bridge

3. sieciowke bierz na PCIexpress - to może przyda sie jeszcze przy nastepnej modernizacji

4. zasilacz lepiej chyba jakiś modułowy - ten XFX troche za drogi sie zrobił

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę zmieniłbym na MSI Z77A-G43, jest nieco lepiej wyposażona od AsRocka i umożliwia odczyt zintegrowanej grafiki z CPU:

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g43-459603/

Zamierzasz w ogóle podkręcać procesor? Jeśli nie, to może lepiej weź i5-3450, albo zaczekaj, aż dostępny będzie i5-3550. Będą trochę wydajniejsze niż niekręcony i5-2500k. Zasilacz najlepiej byłoby zmienić na OCZ ZT 550W, w pełni modularny, co przyda się przy Brutusie 410, a mocowo i tak w zupełności wystarczający do i5 + HD7850:

http://www.morele.net/zasilacz-ocz-ocz-zt550w-eu-433642/

Poza tym jako chłodzenie lepiej wziąć SilentiumPC Fortis HE1225, nie warto topić ponad 160 zł w Thermaltake Contac 29:

http://www.morele.net/silentiumpc-fortis-he1225-lga-775-1155-1156-1366-oraz-amd-754-939-940-am2-am2-am3-am3-fm1-309589/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zależy Ci na wysokim OC to płyta główna i procesor, które masz w zestawie będą dobre. Jeśli chcesz robić lekkie OC to MSI Z77A-G43 + i5-3570K. Bez OC MSI B75A-G43 + i5-3450/i5-3550 (i5-3550 jest dostepny w saturion.pl). Przy wyborze płyty MSI Z77A-G43 lub B75A-G43 warto dołożyć do obudowy Brutus 430, która pozwoli wyprowadzić USB3.0 na przód. Prędzej czy później się to przyda.

Edytowane przez piiwko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, tutaj jest alternatywa zaproponowana przez Was.

http://www.morele.net/inventory/info/HRoPPN/

Wychodzi taniej, szczególnie biorąc pod uwagę, że mój wybrany z wczoraj na dzisiaj podrożał aż o 80 złotych..

Brakuje mi tutaj jeszcze karty sieciowej. Zdaje się, że zapomniałem napisać, że mam w domu wifi. Mój komputer jest w odległości +~6m od routera (w tym 2 betonowe ściany). Więc chciałbym ogarnąć coś co będzie mi łapało ten internet na dość wysokim poziomie.

Czy ten zestaw powyższy na pewno jest wystarczający i czy wszystko ze sobą współgra? Jest to dla mnie ogromny wydatek, prawdopodobnie jedyny tak duży na komputer kiedykolwiek. Czy Wasz typ spokojnie pociągnie BF 3 na ultra FullHD itp.? Czy zaspokoi moje potrzeby na kilka najbliższych lat? Nie jestem jeszcze pewien czy warto zainwestować na przyszłościowy OC..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy w jakiej grasz rozdzielczości. Do 1680x1050 wystarczy 1GB

To tak jak byś napisał że do pływania ... nie wiem ... kajakiem, wystarczy Morze Bałtyckie ... i bez Oceanu Spokojnego się jakoś obejdzie x-P.

Jeśli chodzi o użycie pamięci karty graficznej, to bufor ramki zajmuje tyle co nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie robisz OC to zmień płytę na B75A-G43. Jak chcesz robić OC to zmień procesor na i5-2500K (i5-3570K nie opłaca się kupować, gorzej się podkręca, a cena na morele jest masakryczna - 1060zł - nie warto)

Kartę graficzną zmień na MSI albo Sapphire - kolejna stówka w kieszeni. MSI ma 3 letnią gwarancję, ale jest głośniejsza, z tym, że obroty wentylatorów i tak można ustawić ręcznie.

Nie zapomnij powołać się na nasze forum, wtedy nie zapłacisz za składanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle, że chciałbym z niego wykruszyć jakiś detal, najmniej ważną część (nie wiem co to może być, czy -4GB ramu, czy gorszy procesor) tak, żeby cena spadła o 400złotych. Jest to w ogóle możliwe?

Zamiast zmniejszać ilość RAM poniżej 8 GB, lepiej wybierz po prostu zwykłe, tańsze 8 GB ValueRAM, zamiast 4 GB droższych HyperX. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Wasz typ spokojnie pociągnie BF 3 na ultra FullHD itp.? Czy zaspokoi moje potrzeby na kilka najbliższych lat?

Z BF 3 na najwyższych detalach przy rozdzielczości Full HD może być problem, na singlu może jeszcze jakoś to przejdzie, ale na multi na pewno nie. Teoretycznie sprzęt powinien wystarczyć na co najmniej 2-3 lata, oczywiście o ile nie zamierzasz grać nieprzerwanie przy najwyższych detalach w Full HD. A jak to dokładnie będzie, to jeszcze zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przejmuj sie bf3, ja gram na podkreconym 6870 i w multi na 1920x1080 high jest 40-60fps. Mi to w zupelnosci wystarcza, a miedzy high a ultra niema za duzej roznicy, no chyba ze bedziesz chodzil i patrzyl np na cienie na budynkach, to moze cos tam wypatrzysz.

Bierz smialo tego 7850, na 2 latka powinno starczyc

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z BF 3 na najwyższych detalach przy rozdzielczości Full HD może być problem, na singlu może jeszcze jakoś to przejdzie, ale na multi na pewno nie. Teoretycznie sprzęt powinien wystarczyć na co najmniej 2-3 lata, oczywiście o ile nie zamierzasz grać nieprzerwanie przy najwyższych detalach w Full HD. A jak to dokładnie będzie, to jeszcze zobaczymy.

To ile miałeś FPS na i5 + HD7850? Bo mi się wydaje, że będzie działać bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi