Skocz do zawartości
z-x

Modyfikacja sprzętu pod obróbkę wideo

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt dość już leciwy, ale wydaje mi się, że dalej dość mocny, ale mimo wszystko niezbyt nadaje się do obróbki wideo czego ostatnio doświadczyłem. Chciałbym go zmodyfikować tak, żeby dało się spokojnie pracować nad nagraniami (After Effects CS6 i może Premiere Pro CS6). Wydaje mi się (słusznie?), że potrzebuję nowej karty graficznej, ale jednocześnie jestem świadomy, że ogranicza mnie pewnie płyta główna i procesor. Pewnie przyda się też rozszerzyć ram do 8 GB. A może to w ogóle nie ma sensu i muszę kupić cały zestaw?

Procesor: Intel Core2Duo 6300 (podkręcony do 2033 MHz, podobno da się więcej, ale brakuje mi umiejętności i system się wiesza jak pójdę o krok dalej), chłodzony Scythe Infinity.

Płyta główna: Asus P5B

Pamięć: 3x 1GB Corsair XMS2 Xtreme DDR2 800MHz

Karta graficzna: Radeon X1600

Dysk: Crucial M4

Zasilacz: Topower 520W (wystarczy?) 627 P6 EZ

Edytowane przez z-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy ile mi powiedzie. Jeśli faktycznie wymienić wszystko to nie ma znaczenia ile kasy (bo nowy zestaw sobie złożę), a jeśli coś dokupić to po prostu z głową - nie ma sensu tam pakować grafiki za 2000, bo pewnie reszta jest zbyt wolna. Maksimum co się da.

Edytowane przez z-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że do komfortowej pracy potrzebujesz czterech rdzeni i tego Core2Duo trzeba by już wymienić a za tym oczywiście idzie nowa płyta, RAM... czyli nowy zestaw.

Nie ma znaczenia ile kasy? tzn. nieograniczony budżet?

Jak chcesz kompa za kilkanaście tysięcy to ja się nie znam na tej kategorii podzespołach B-) Bierz wszystko co najdroższe i będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw za bardzo nie nadaje się do modernizacji, karta graficzna, która by do niego pasowała nie da ci jakiegoś kopa przy after effects, a ramy ddr2 są teraz drogie. Przydałoby się złożyc nowego kompa, jeżeli nie nastawiasz się na granie to zmieścisz się w budżecie 2500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, renderowanie opiera się tylko na procesorze, z tego co wiem grafika jest przydatna do podglądu live przy modelowaniu 3D i do nakładania filtrów. Na bardzo wydajnym procesorze będzie ci się swietnie pracowało beż żadnej dodatkowej karty graficznej.

Polecam zainwestować w coś takiego:

i7-2600K podkręcony do 4,5Ghz

Thermalright HR-02

MSI Z77A-G43

16GB Corsair XMS3 1,5V 1600Mhz

XFX CORE 550W

Silentiumpc Regnum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, pakiet CS6 od Adobe używa OpenGL, stąd mój wniosek, że podgląd tego co robię renderuje się na karcie. Dzięki, w takim razie porozglądam się za czymś nowym. I dzięki za propozycję.

Cytat

After Effects CS6 does a better job of harnessing OpenGL and the video card in your computer when drawing images to the screen. This results in faster interactivity, a more highly responsive work environment, and a smoother user experience.

Edytowane przez z-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli podkręcisz zaproponowany przeze mnie procek będzie on około sześciokrotnie wydajniejszy niż twój obecny.

Do wspomnianego procesora możesz dokupić jakąś kartę graficzną dedykowaną pod takie zastosowania, ale niestety takie quadro 2000 to wydatek ponad 1500zł.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.05.2012 o 18:13, humanoidal napisał(a):

Jeżeli podkręcisz zaproponowany przeze mnie procek będzie on około sześciokrotnie wydajniejszy niż twój obecny.

Do wspomnianego procesora możesz dokupić jakąś kartę graficzną dedykowaną pod takie zastosowania, ale niestety takie quadro 2000 to wydatek ponad 1500zł.

Jeżeli grafika faktycznie jest ważna, to pokuszę się i o GTX680. Chcę móc komfortowo pracować przy obróbce, bo w tej chwili obróbka 30 sekundowego nagrania zajęła mi cały dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.05.2012 o 18:30, humanoidal napisał(a):

Zanim wydasz 2k na tą kartę to sprawdź jak będzie ci się pracowało na nowym procesorze i 16GB ramu. Poza tym Quadro lepiej sprawdzi się w profesjonalnych zastosowaniach.

Mądrze, dzięki. :) A mój obecny zasilacz i grafika będą wystarczające do takiego zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika zintegrowana w tym i7 jest wydajniejsza od twojej obecnej, tak więc powinieneś w ogóle z niej zrezygnować. Za to zasilacz przydałoby się wymienić, bo jest ryzyko, że spali się razem z resztą sprzętu.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytanie, moja nieuwaga. Ale dlaczego w Zestawach komputerowych na... na purepc jest polecany właśnie 2600K a nie coś na IB?

I co jeszcze do tego dobrać (płyta i RAM), żeby było solidnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, autorzy piszą, że są to raczej propozycje dla zielonych/wskazówki - ja też się dziwię, że nie ma IB skoro zegar w zegar są wydajniejsze (czyli teoretycznie lepsze dla 'niepodkręcaczy'). RAM w zasadzie obojętnie (przyrost prędkości z szybszego RAMu praktycznie niewyczuwalny, byle nie z wielkimi radiatorami, bo nie założysz niektórych coolerów), ja z ciekawości zamówiłem sobie A-Data 2x4GB 1333MHz DDR3L (czyli napięcie zasilania 1.25 - 1.35), poza tym miały dobrą cenę i niskie radiatory ;)

Co do płyty to nie wiem jakie masz wymagania - moje spełniła w zasadzie tylko Asrock Z77 Extreme4 i Extreme6 ale ta druga ciut przy droga dla mnie.

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymagania? Właściwie jedno - USB 3. ;) No i jeśli to się dobrze kręci to może nawet z moją nikłą wiedzą coś bym zdziałał. A tak to głównie stabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi