timmon24 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Witam wszystkich Mój zestaw PC to athlon2500 1gb ram radeon 9600 pro 80 gb cavier zasilacz codogen 300 w Audigy 4 oem karta muzyczna Dzisiaj normalnie użytkowałem komuter zwyczajnie chciałem pogadać przez skype dlatego podpiąłem pod karte dziwekową słuchawki potem na raz pojawił się taki incydent i komunikat : komp się zresetował czarny ekran potem komunikat " Failure Boot and select proper Boot device insert boot Media in select boot deviace , press any key when ready " Oczywiście komunikat rozumię po ang ale brak w tym logiki wszystko podłączone jak należy ,przy komputerze nic nie majsterkowałem jedynie co podłączyłem słuchawki jackiem .Następnie zresetowałem komputer komunikat się powtarzał ,wyłączyłęm z prądu na listwie odpalam ponownie i ty mrazem załadował się Windows Xp ale po 1 min Włącznik komputera zaczął wydawać takie dziwne sygnały jak przy włączeniu jest "piii " i komp się załącza u mnie było piii piii i znowu ten komunikat .Potem w biosie nie widziało mi dysku twardego zrobiłem reset biosu do default bawiłem się z ustawieniami i nic .Dysk był nie widoczny .Moja myśl że dysk twardy padł . Co mi wpadło na myśl to podłączyłem do innego IDE ( chyba tak to się nazywa taki cienkiszeroki szary kabel co łączy płytę główną i ona ma 2 końcówki podłączyłem pod dysk twardy te drugie końcówki ) i Odziwo to zadziałało . Następnie windows odpalił Ale brak w tym logiki jak podłączenie jackiem słuchawek do karty dzwiekowej moze spowodować takie cyrki z komputerem ? Zmiana w podłączeniu kablem IDE inna koncowka i działa Panowie bardo prosze o pomoc i próbę wytłumaczenia co u mnie jest nie tak że taka awaria ? Chciałem dodać jedno że wcześniej przeszukałem internet i faktycznie znalazłem trochę podobne tematy do mojego .Użytkownicy innych forów i na co się natknąłem w google twierdzili iż jest to problem z dyskiem typo do serwisu oddać .Ale np teraz od godz bezproblemowo komputer mi chodzi jakby nigdy nic się nie stało co prawda na defaultowych ustawieniach biosu @ mój athlon normalnie ma 1,8ghz teraz chodzi na 1,1 ghz . Ale moim zdaniem wina leży w oprogramowaniu może bios najeżało by przeinstalowac ? Sugeruje się tym co znalazłem na google ale od lat to forum świetnie mi służyło i jest to najkonkretniejsze forum komputerowe stąd tutaj pisze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 Ani dziwne ani nie niespotykane ;) Podłączenie jacka mogło być zbiegiem okoliczności lub jakimś skokiem napięcia (ładunki elektrostatyczne itp) i to np mogło spowodować uszkodzenie gniazda IDE. Tym bardziej że zasilacz kiepskiej jakości. I tak szczęście że nic nie padło wcześniej na tym popularnie zwanym "codeshicie". W każdym razie instalowanie biosu nie ma nic do tego. Dysk ma swoje lata i tez może mieć prawo szwankować. Sprawdź dysk najpierw, odczyt SMART może coś powiedzieć jak i test wydajności (chodzi o przebieg krzywej wykresu). Możesz do tego użyć HD Tune. Dopiero po tym można dalej się nad tym zastanawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) pytałem się w zklepie komputerowym i powiedzieli że mogę jechać na tym zasilaczu .Procesora nie kręce ,w gry pomimo dobrej karty nie gram . Codogen na pewno masz rację ale taka ciekawostka Ten zasilacz mam już 7 lat kosztował moze 40 zł . Miałem Chiefteca za 200 zł 360 W jakieś 2 latat temu pochodził 2 lata i poszedł na złom byłem w serwisie oczywiście i naprawa przewyszszała by koszty kupienia nowego dobrego zasilacza . Ale chyba zmienie tego codogena na Fortrona bo trochę mam strach po tym incydencie . Najwidoczniej poszedł kabel IDE ( ale czy możliwe że poszła 1 końcówka kabla IDE bo ta druga działa pod wcześniejszą dysku nie widzi ) ??(więc jeśli to kabel to gniazdko nie jest uszkodzone bo dysk działa teraz ) HD Tune sprawdziłem dysk robiąc Testy bechmarki i przebiegło w porządku zapis odczyt wszystko OK,brak błędów Chciałem dodać że komputer zasila już Fortron 350 W .dzisiaj zakupiłem taki na allegro i włożyłem do komputera .myślałem nad 300 w ale dołożyłem 8 zł i am 350 w .Teoretycznie mocy jest aż nadto . Edytowane 7 Maja 2012 przez timmon24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 To ci się upiekło że tylko kabel a reszta ok. Wymiana zasilacza - bardzo dobry pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Na tym fortronie 350 w przeglądając fora widziałem że ludzie ciągneli nawet x2 mocniejszy sprzęt niż mój . Tak jedna koncówka kabla IDE .Jeśli chciałbym podpiąc nowy dyskj twardy to pozostaje zakup nowego kabla IDE i mam nadzieje że 2 dyski pójdą i nie będzie jakiś niespodzianek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...