Skocz do zawartości
timmon24

Niespotykanie dziwna awaria dysku twardego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mój zestaw PC to athlon2500 1gb ram radeon 9600 pro 80 gb cavier zasilacz codogen 300 w Audigy 4 oem karta muzyczna

Dzisiaj normalnie użytkowałem komuter zwyczajnie chciałem pogadać przez skype dlatego podpiąłem pod karte dziwekową słuchawki potem na raz pojawił się taki incydent i komunikat :

komp się zresetował czarny ekran potem komunikat

" Failure

Boot and select proper Boot device insert boot Media in select boot deviace , press any key when ready "

Oczywiście komunikat rozumię po ang ale brak w tym logiki wszystko podłączone jak należy ,przy komputerze nic nie majsterkowałem jedynie co podłączyłem słuchawki jackiem .Następnie zresetowałem komputer komunikat się powtarzał ,wyłączyłęm z prądu na listwie odpalam ponownie i ty mrazem załadował się Windows Xp ale po 1 min Włącznik komputera zaczął wydawać takie dziwne sygnały jak przy włączeniu jest "piii " i komp się załącza u mnie było piii piii i znowu ten komunikat .Potem w biosie nie widziało mi dysku twardego zrobiłem reset biosu do default bawiłem się z ustawieniami i nic .Dysk był nie widoczny .Moja myśl że dysk twardy padł .

Co mi wpadło na myśl to podłączyłem do innego IDE ( chyba tak to się nazywa taki cienkiszeroki szary kabel co łączy płytę główną i ona ma 2 końcówki podłączyłem pod dysk twardy te drugie końcówki ) i Odziwo to zadziałało .

Następnie windows odpalił

Ale brak w tym logiki jak podłączenie jackiem słuchawek do karty dzwiekowej moze spowodować takie cyrki z komputerem ? Zmiana w podłączeniu kablem IDE inna koncowka i działa

Panowie bardo prosze o pomoc i próbę wytłumaczenia co u mnie jest nie tak że taka awaria ?

Chciałem dodać jedno że wcześniej przeszukałem internet i faktycznie znalazłem trochę podobne tematy do mojego .Użytkownicy innych forów i na co się natknąłem w google twierdzili iż jest to problem z dyskiem typo do serwisu oddać .Ale np teraz od godz bezproblemowo komputer mi chodzi jakby nigdy nic się nie stało co prawda na defaultowych ustawieniach biosu @ mój athlon normalnie ma 1,8ghz teraz chodzi na 1,1 ghz .

Ale moim zdaniem wina leży w oprogramowaniu może bios najeżało by przeinstalowac ? Sugeruje się tym co znalazłem na google ale od lat to forum świetnie mi służyło i jest to najkonkretniejsze forum komputerowe stąd tutaj pisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani dziwne ani nie niespotykane ;) Podłączenie jacka mogło być zbiegiem okoliczności lub jakimś skokiem napięcia (ładunki elektrostatyczne itp) i to np mogło spowodować uszkodzenie gniazda IDE.

Tym bardziej że zasilacz kiepskiej jakości. I tak szczęście że nic nie padło wcześniej na tym popularnie zwanym "codeshicie".

W każdym razie instalowanie biosu nie ma nic do tego. Dysk ma swoje lata i tez może mieć prawo szwankować.

Sprawdź dysk najpierw, odczyt SMART może coś powiedzieć jak i test wydajności (chodzi o przebieg krzywej wykresu). Możesz do tego użyć HD Tune.

Dopiero po tym można dalej się nad tym zastanawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytałem się w zklepie komputerowym i powiedzieli że mogę jechać na tym zasilaczu .Procesora nie kręce ,w gry pomimo dobrej karty nie gram .

Codogen na pewno masz rację ale taka ciekawostka Ten zasilacz mam już 7 lat kosztował moze 40 zł . Miałem Chiefteca za 200 zł 360 W jakieś 2 latat temu pochodził 2 lata i poszedł na złom byłem w serwisie oczywiście i naprawa przewyszszała by koszty kupienia nowego dobrego zasilacza .

Ale chyba zmienie tego codogena na Fortrona bo trochę mam strach po tym incydencie .

Najwidoczniej poszedł kabel IDE ( ale czy możliwe że poszła 1 końcówka kabla IDE bo ta druga działa pod wcześniejszą dysku nie widzi ) ??(więc jeśli to kabel to gniazdko nie jest uszkodzone bo dysk działa teraz )

HD Tune sprawdziłem dysk robiąc Testy bechmarki i przebiegło w porządku zapis odczyt wszystko OK,brak błędów

Chciałem dodać że komputer zasila już Fortron 350 W .dzisiaj zakupiłem taki na allegro i włożyłem do komputera .myślałem nad 300 w ale dołożyłem 8 zł i am 350 w .Teoretycznie mocy jest aż nadto .

Edytowane przez timmon24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym fortronie 350 w przeglądając fora widziałem że ludzie ciągneli nawet x2 mocniejszy sprzęt niż mój .

Tak jedna koncówka kabla IDE .Jeśli chciałbym podpiąc nowy dyskj twardy to pozostaje zakup nowego kabla IDE i mam nadzieje że 2 dyski pójdą i nie będzie jakiś niespodzianek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi