Skocz do zawartości
marky84

Wiatrak w zasilaczu padł. Wymienić wiatrak czy zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Otóż ostatnio zauważyłem, że coś mi szwankuje a się okazało że szwankuje zasilacz, a dokładniej wiatrak na zasilaczu przestać się kręcić, przy pracy wymagającej niskich napięć nie jest to problem natomiast zużycie większej mocy powoduje "freeze" systemu i potrzebę restartu.

Moje pytanie składa się z dwóch części:

1) Przy wymianie jaki zasilacz kupić (potrzebna dokładna liczba wtyczek, która mi się przyda nawet przy rozbudowie, jestem zbyt zabiegany i mało myślący obecnie aby samemu to obliczyć)

2) Czy jest możliwość jakiejś wymiany.

Ale za nim podam dane zestawu to historia zasilacza:

Zasilacz kupiony dwa lata temu do obudowy typy mini. Obudowa została zmieniona na większą i z miejscem na zasilacz na dole, co spowodowało, że kabel do zasilający 4piny płytę nie sięgał. Pan w jednym serwisie stwierdził no problem podłącz ten 4 piny do molexa (przejściówka) będzie działać i działało do momentu aż komp nie wylądował na serwisie, który kosztował mnie 100zł (kurier w dwie strony) bo winna była przejściówka, która prawie spaliła zasilacz. Obecnie zasilacz, a właściwie jego kable zostały pocięte przez serwis tak, aby był sprawny i można było podłączyć wszystko ok w tej obudowie ale nie mam wolnego nawet jednego złącza od zasilacza (tak czy siak jego wymiana jest nieunikniona).

Trochę motam ale jak coś mogę wyjaśnić.

Przejdźmy dalej. Wrzucam wam raport z HWiNFO64

Prosiłbym o pomoc, czy jest sens naprawiać ten zasilacz, bo po możliwe że jedynie wiatrak się zepsuł, a jeśli tak to jak to zrobić.

Natomiast jeśli nie ma sensu to jaki zasilacz kupić. Czy na przykład taki byłby ok, a może coś coś takiego. Cena nie jest wielkim problem ale nie chciałbym wydać majątku na zasilacz. Nie gram w nie wiadomo jakie gry, więc wielki nie jest mi potrzebny. Potrzebuje po prostu zasilacza, który będzie posiadał wszystkie wtyki potrzebne mi, posiadał odpowiednią moc i miał długie kable.

Z góry dzięki za pomoc.

W razie pytań piszcie odpowiem na wszystkie jeśli będę znał odpowiedzi :)

PS. Na chwilę obecną za pomocą pomysłowości zasilacz jest chłodzony za pomocą metod zewnętrznych, czyli klimatyzator w niego wali, ale wygląda to mało apetycznie.

PS1. Nowe fakty! Wiatrak działa ale dopiero jak zasilacz popracuje a wiatrak rozruszę z palca dosłownie... co może być przyczyną tego że coś widać przeszkadza dla wiatraka w starcie?

Edytowane przez marky84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Przy wymianie jaki zasilacz kupić (potrzebna dokładna liczba wtyczek, która mi się przyda nawet przy rozbudowie, jestem zbyt zabiegany i mało myślący obecnie aby samemu to obliczyć)

2) Czy jest możliwość jakiejś wymiany.

1. Na pewno nie to co podałeś jako propozycje, bo to jedna wielkie gów.o. Jak chcesz zasilacz dobry to musisz wydać co najmniej 100.

2. Tak, zdemojtuj go i rozkręć, a potem odetnij kable lub wyjmij wtyczkę od wentylka i go wymień.

PS. Na chwilę obecną za pomocą pomysłowości zasilacz jest chłodzony za pomocą metod zewnętrznych, czyli klimatyzator w niego wali, ale wygląda to mało apetycznie.

PS1. Nowe fakty! Wiatrak działa ale dopiero jak zasilacz popracuje a wiatrak rozruszę z palca dosłownie... co może być przyczyną tego że coś widać przeszkadza dla wiatraka w starcie?

Wentylatorek w zasilaczu ma wyciągać gorące powietrze z wnętrza obudowy i przy okazji samego zasilacza, wiec Twoja metoda może spowodować przegrzewanie podzespołów.

Jak wentylek kręci się po ruszeniu palcem to wystarczy zebrać zasilacz, wyjąć go, wyczyścić jego oś i magnes i dać kropelkę oleju maszynowego i skręcić.

Masz dziwnie dobrane pamięci, jedna do 2GB OCZ 667Mhz a druga to 2GB OCZ 533Mhz, na twoim miejscu wyjaśniłbym dlaczego nie ma dwóch 667Mhz

Przy okazji podaj zrzut z jakiegoś programu monitorującego dysk twardy a dokładnie chodzi mi o SMART

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o propozycję to tylko tak rzuciłem, jako przykład i bardziej mi chodziło o ileść wtyków, a nie cenę i jakość, którą chcę.

W dłuższej perspektywie jeśli ten zasilacz podziała trochę jeszcze to planuje zakup porządnego zasilacza, na którego na dzisiaj mi trochę szkoda kasy, bo mam ważniejsze wydatki.

Wentylatorek w zasilaczu ma wyciągać gorące powietrze z wnętrza obudowy i przy okazji samego zasilacza, wiec Twoja metoda może spowodować przegrzewanie podzespołów.

Akurat sama obudowa ma dodatkowe wentylatory, które zajmują się chłodzeniem wnętrza. Więc raczej przegrzanie im nie grozi.

Jak wentylek kręci się po ruszeniu palcem to wystarczy zebrać zasilacz, wyjąć go, wyczyścić jego oś i magnes i dać kropelkę oleju maszynowego i skręcić.

Masz dziwnie dobrane pamięci, jedna do 2GB OCZ 667Mhz a druga to 2GB OCZ 533Mhz, na twoim miejscu wyjaśniłbym dlaczego nie ma dwóch 667Mhz

PS. Sorki właśnie spojrzałem, że przez przypadek rzeczywiście wrzuciłem kość znajomego, którą miałem sprawdzić o wolniejszej pracy i nie zamieniłem ze swoją starą 667mhz.Dzięki za przypomnienie właściwie

Przy okazji podaj zrzut z jakiegoś programu monitorującego dysk twardy a dokładnie chodzi mi o SMART

Poniżej podaje ci link do pliku z programuAcitve SMART Edytowane przez marky84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi