Snooze Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) Po zmianie obudowy i chlodzenia zauwazylem dziwny dzwiek podczas poruszania myszka USB 2.0. To jest taki piszczacy/bzyczacy dzwiek. Po wylaczenie glosnikow wszystko ustaje. Raczej watpie, ze glosnosc poprzedniej obudowy/wiatrakow powodowal nie slyszenie tych dzwiekow poprzednio, ale wszystko mozliwe. Komputer jak w podpisie. Bede wdzieczny za jakies podpowiedzi, bo mi sie wyczerpaly pomysly. Edytowane 6 Maja 2012 przez Snooze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Uziemiłeś płytę główną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Nie uziemialem ? Co masz na mysli ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Być może masz jakiś kabelek (bądź backplate na chłodzeniu), który styka się bezpośrednio z obudową i powoduje przebicia na niej. Sam napisałeś, że problem nastąpił od momentu zmiany obudowy, więc to najprawodopodobniej ona powoduje to bzyczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 U mnie jest to samo i backplate styka sie z tacką, póki co nie próbowałem tego rozwiązać. Piszczy podczas poruszania myszką lub gdy karta sieciowa pracuje (upload/download). Wystarczy w okleić tackę gobką/taśmą izolacyjna? Czy może być to spowodowane jeszcze czymś innym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Można spróbować wyłączyć nieużywane jacki na płycie głównej. Siódemka i Vista na 100% ma taką możliwość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Udało mi się wyeliminować/bardzo ściszyć te dźwięki poprzez wyłączenie w biosie funkcji oszczędzania energii CPU. Zastanawiam się, czy winna jest zintegrowana karta muzyczna, zasilacz, nowa obudowa, a może nowe chłodzenie ? Czy ma jakiś sens robienie podkładek z taśmy izolacyjnej pod każda śrubkę mocującą płytę główną oraz zaizolowanie całego tyłu socketu na płycie głównej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Sprawdź, czy będzie bzyczeć, gdy wyeliminujesz kłopotliwy element - obudowę. Po prostu złóż komputer na gąbce, którą dostałeś wraz z płytą główną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 Ten zasilacz z tą płytą główną będzie prawdopodobnie zawsze bzyczał i nic nie zrobisz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Ten zasilacz z tą płytą główną będzie prawdopodobnie zawsze bzyczał i nic nie zrobisz. Mozesz rozwinac ? Brak mu jakis filtrow/ekranow ? Sugerujesz, ze to 100% wina zasilki ? Dzwiek jest w glosnikach. Problem na chwile ustaje przy przelozeniu portu USB - podczas instalacji myszki. Jak juz jest gotowa do pracy, to dzwiek sie pojawia. Podlaczylem stara myszke bez instalacji sterownikow i nie bylo dzwieku. Przypuszczam, ze to kwestia czestotliwosci pracy i predkosci. Przy okazji nadmienie, ze kabe 8 pin puscilem pod plyta glowna i przechodzi obok socketu. Edytowane 7 Maja 2012 przez Snooze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Pewności nie mam. Możesz sprawdzić na innym zasilaczu jak masz możliwość. Miałem kilka takich sytuacji i dopiero zmiana zasilacza pomagała. A w okolicach socketu jest cisza? A czy jak obciążysz CPU jakimś programem to jest cicho? Edytowane 7 Maja 2012 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Narazie jest praktycznie cisza w glosnikach - mam wylaczone oszczedzanie energii na CPU. Przy wlaczony prime95 z glosnikow czy socketu nic nie slychac. Moze bardzo, bardzo wysilajac sluch jakies minimalne dzwonienie z obudowy. Ale nie mozna tego porownac z dzwiekiem, ktory powstaje w glosnikach przy wlaczonym oszczedzaniu energia i ruchu myszka. Sprawdzalem jeszcze neonowka 100-250V. Na zasilaczu sie swieci, na budzie nie. Edytowane 7 Maja 2012 przez Snooze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diego351 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Mam podobny problem z tą płytą, tzn w zasadzie taki sam. Mam praktycznie taki sam konfig jak kolega Snooze z tą różnicą że hd7850 mam od Sapphire a nie od Gigabyta. To świerszczenie jest bardzo uciążliwe. Szczególnie w grach, wtedy pisk jest ciągły, wysokość zależna od framerate'u(im wyższy framerate, tym wyższy dzwięk) . Zasilacz już podmieniłem. Bez zmian. Stawiam na płyte, odkręce ją z obudowy, może to ona robi zamieszanie. Nie jestem pewien czy mam uziemienie w gniazdku. Tez to sprawdze. Dobra, naprawiłem. Jak do tego doszedłem? Odpaliłem BF3. Myszka w niebo żeby było dobrze słychać :D, wyciszyłem w BFie dzwięk, wzmacniacz na pół mocy, świerszczy na pół chałupy. I organoleptyczny przegląd płyty. Ciągne za wtyczne od front audio panelu, nie schodzi to mocniej próbuje, uwaga ciągne i nagle cisza (myślałem że coś przywarłem ale patrze na monitor,gra nadal działa, puszczam,znowu świerszczy. Trafiony zatopiony. Płyta od spodu przywierała do wkręcanego gwintu w płyte obudowy.Popusciłem śrubkę i narazie jest cisza. Następnym razem jak będe miał odkręconą płyte to poprostu warto czymś zaizolować styk obudowa-płyta w tamtym miejscu i cześć pieśni.Co prawda nadal da się usłyszeć dzwięk przesuwanej myszki, ale to dopiero po bardzo dużym wzmocnieniu i idealnej ciszy (ta karta już taka jest). PS. niestety zagrywka z śrubką nie wpłynęła na jakość dzwięku, trzeba kupic xonara. Edytowane 18 Czerwca 2012 przez diego351 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...