Skocz do zawartości
uff...AR

baardzo ciche chlodzenie powietrzem w dell gx260

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio przygotowywalem tego kompa do pracy w biurze. zaskoczyla mnie cisza. zuelna. procek jaki tam jest to p4 2.0. nawet po dluzszej pracy. nie moglem sie oprzec zeby nie zobaczyc jak jest chlodzony. troche bylem zaskoczony. na radiatorze zalozona oslonka w ktorej jest wentyl taki jak w aero 7 ale os obrotu jest pionowo. musialem zdjac cooler z proca bo powietrze jest zasysane od strony radiatora (miedziany duzo zeberek) , a wypluwane dysza wprost na grilla na tylnej sciance obudowy.wyglada to mniej wiecej tak:

Dołączona grafika

trudno powiedziec mi cos na temat wydajnosci tego cuda, bo plyta chyba nie miala czujnikow. radiator po dluzszej pracy i lekkim katowaniu bylo goracy. na palca napewno ponad 40 st. nawet po dluzszej pracy chlodzenie slychac dopiero po przylozeniu ucha do tylnej scianki obudowy wlasnie kolo grilla na ktory jest wydmuchiwane powietrze.

ciekwie jest tez zbudowany jest zasilacz. chlodzony jest tez przy pomocy takiego wiatraczka jak w aero7. jest on dlugi ale niski. wentyl zasysa powietrze od gory na poczatku zasilacza. powierze przechodzi przez cala dlugosc zasialacza (ok 35 cm dlugoscii, 10 szerokosc, wysokosc nie przekracza 7cm!)

co myslicie o takich rozwiazaniach. widzial gdzies ktos podobne. jestem pod duzym wrazeniem, bo nawet przy otwartej obudowie w odleglosci metra chlodzenia tego praktycznie nie slychac :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell, Compaq i IBM to komputery głównie do biur dlatego muszą być bezgłośne. Nad ich bezgłośnością pracuje sztab ludzi którzy projektują do nich odpowiednie chłodzenie.

Swego czasu pamiętam PIII800 chłodzony samym radiatorem w kompie Compaq.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego a gdzie Ty znalazles takiego optiplexa GX260 który ma chłodzenie jak przedstawiłeś ?

mam tu ze 60 takich dell, gx260, i nowszych i nie widziałem w zadnym takiej turbinki jak w aero7 ?

jest tylko zielony plastik - kanał dla powietrza, i cichutki wentyl zwykły, podobnie w zasilaczu - zwykły wentylatorek, wyciągający?

płytka w gx260 ma termistory bo pamiętam jak klima padła i zrobiło sie 52 stopnie w pomieszczeniu z 20 dellami to wszystkie nieźle huczały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...co myslicie o takich rozwiazaniach. widzial gdzies ktos podobne. jestem pod duzym wrazeniem, bo nawet przy otwartej obudowie w odleglosci metra chlodzenia tego praktycznie nie slychac :!:

1. zbiorcza nazwa dla takich wentylatorow - Blower Fan

2. czesto sie takie stosuje w rozwiazaniach serwerowych (tyle zeje akurat slychac - gesto uzebrowane i niskie radiatory stawiaja duzy opor) - chyba najbardziej zanana firma to Dynatron http://www.dynatron-corp.com/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego a gdzie Ty znalazles takiego optiplexa GX260 który ma chłodzenie jak przedstawiłeś ?

mam tu ze 60 takich dell, gx260, i nowszych i nie widziałem w zadnym takiej turbinki jak w aero7 ?

jest tylko zielony plastik - kanał dla powietrza, i cichutki wentyl zwykły, podobnie w zasilaczu - zwykły wentylatorek, wyciągający?

płytka w gx260 ma termistory bo pamiętam jak klima padła i zrobiło sie 52 stopnie w pomieszczeniu z 20 dellami to wszystkie nieźle huczały.

no to bardzo mnie to dziwi. tego co widzialem przyszedl jakis tydzien temu. moze kwestia tego ze jakis nowy model, albo to moze zalezec od proca jakiego ci tam wsadzili. pamietam ze jest 128mb ddr266 i p4 2.0.

Dell, Compaq i IBM to komputery głównie do biur dlatego muszą być bezgłośne. Nad ich bezgłośnością pracuje sztab ludzi którzy projektują do nich odpowiednie chłodzenie.

Swego czasu pamiętam PIII800 chłodzony samym radiatorem w kompie Compaq.

nie mialem do czynienia z jakimis nowymi modelami compaqow ale z ibm'ami tak (seria netvista). fakt sa ciche ale nie az tak ja ten dell, poza tym ibm chyba skupia sie bardzej na dobrze zaplanowanym przeplywem powietrza przez bude, ale nie stosuje jakichs nowszych technologii (zwykle coolerki tyle ze widocznie dobra jakosci).

mam tez starsza netviste na pIII 800 na samym radiatorze zajebiscie duzym, ale caly jest obudowany plastikiem tak ze wentyl z zasilacza ciagnal powietrze przez ten plastikowy kanalik w ktorym jest radiator od proca.

benek: no tu jest troche inaczej, bo te o ktorch mowie sa dosc wysokie (przynajmniej 4 cm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi