Skocz do zawartości
AeroMikie

RAID 0 2xSSD oraz RAID 1 2xHDD

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące utworzenia macierzy RAID. Portale rozpisują się na temat RAID 0,1,10 natomiast

ja chciałbym utworzyć RAID 0 na dwóch dyskach SSD, oraz RAID 1 na dwóch dyskach HDD po 2 TB każdy.

Posiadam płytę Asus P8P67 która na kontrolerze intela ma sześć portów SATA obsługujących RAID 0,1,10.

Niestety nie mam czasu na eksperymenty ( komputer służący mi do pracy ). Proszę o udzielenie możliwie

rzetelnej odpowiedzi czy powyższe ustawienie jest możliwe czy wymaga to oddzielnej inwestycji w

dodatkowy kontroler.

Dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest możliwe. Pytanie tylko jedno: dlaczego 2xSSD w RAID0? W przypadku SSD skok jest wtedy baardzo słabo zauważalny, a już zupełnie nie w codziennym użytkowaniu. Dodatkowo w RAID0 z SSD nie działa TRIM co też jest minusem.

Pozdrawiam

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest możliwe. Pytanie tylko jedno: dlaczego 2xSSD w RAID0? W przypadku SSD skok jest wtedy baardzo słabo zauważalny, a już zupełnie nie w codziennym użytkowaniu. Dodatkowo w RAID0 z SSD nie działa TRIM co też jest minusem.

Pozdrawiam

Mam dwa zdobyczne dyski OCZ Vertex 120 GB. Czytałem że intel w nowych sterownikach RST wprowadzi TRIM dla RAID0 na SSD.

Dziękuję i pozdrawiam MC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają wprowadzić ale nie wiemy dokładnie kiedy. Miejmy nadzieje że niedługo. Faktem jest jak napisano wyżej Raid 0 z SSD właściwie nic nie daje w praktyce. Dlatego ja mam dwa osobne partycje na moich SSD bez Raid.

Ale jak ktoś chce może odpalić macierz. Ustaw pasek 128kb dla Raid 0. Raid 1 (mirror) nie wymaga żadnych parametrów. Konfiguracja prosta i nie powinieneś mieć z tym kłopotu.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi