p4well Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Witam, proszę o propozycję zestawu do kwoty 4000zł razem z monitorem. Komputer ma służyć do gier, filmów, internetu. Chciałbym w nim mieć któryś z nowych procesorów intela i dysk SSD. Sam SSD wystarczy bo mam nieużywany HDD 320GB od starego laptopa to go sobie dodatkowo podłączę. Komputera nie będę podkręcał, bardziej zależy mi na ciszy i małym zużyciu prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Przykład 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p4well Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Zasilacz 450W na pewno wystarczy do zestawu? Chciałbym procesor z tych nowych czyli mógłbym tu dać i5 3450 zostawiając resztę bez zmian? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Zasilacz 450W starczy , IB nie ma sensu brać - procki minimalnie wydajniejsze od Sandy Bridge a mają gorsze OC i się bardziej grzeją . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) reyden pls! co mu z OC jak nie będzie podkręcał (zobacz, że w propozycji jest płyta B75 i procek bez K)? Zatem lepiej wziąć IB, bo zegar w zegar będzie szybsze i bardziej chłodne. Edytowane 8 Maja 2012 przez elomelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p4well Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Czyli rozumiem, że zestaw, który podał Prolog z procesorem zmienionym na i5 3450 będzie ok. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Chłodne to może i nie, ale na pewno cichsze na boxie, ze względu na niskie TDP. Monitor polecam kupić w sklepie net-s.pl, bo jest 200zł tańszy. Zasilacz wziąłbym OCZ ZS 550W, bo ten proponowany ma tylko 2 kable sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p4well Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Poczytałem o możliwościach OC i5 i z tego co widzę to wzrost wydajności jest duży. Zainteresowało mnie to na tyle, że postanowiłem zdobyć dodatkowe fundusze i złożyć zestaw do OC zamiast zwykłego. Wykombinowałem dodatkowe 600zł co w sumie daje mi 3600zł (1000zł odejdzie na polecony wcześniej monitor DELL U2412M). Wziąłem pod uwagę przykład podany przez Prolog w 2 poście, patrzyłem co polecacie na forum i wyszedł mi taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/BtMm5L/ Możecie rzucić okiem czy coś w tym jeszcze zmienić? Czy ta płyta wystarczy do podkręcenia procesora do 4,7GHz, nie będzie się za mocno grzała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Sprawdź ceny w agito.pl, powinno wyjść trochę taniej niż w morele.net, na przykładowej karcie graficznej oszczędzasz prawie 70 zł. Co do płyty, to teoretycznie powinna sprostać podkręconemu i5-2500k, ale na 4,7GHz się raczej nie nastawiaj, prawdopodobnie nie zrobisz tyle na niskim napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p4well Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Dzięki, sprawdzę agito. No to z płytą jest problem. Polecicie coś? Szukam takiej, która będzie dobra do OC, musi mieć wewnętrzny port USB3.0, przynajmniej 2 porty SATA3 i będzie w rozsądnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 W tej cenie ciężko o lepszą płytę. Trochę taniej powinien być np. AsRock P67 PRO3 B3, ale nie obsługuje on zintegrowanej grafiki z CPU oraz nie posiada wyjścia USB 3.0 na przód obudowy. Zresztą jakiej płyty byś nie wziął, i tak raczej nie zrobisz upragnionego 4,7GHz na niskim napięciu, to przede wszystkim kwestia procesora, płyta główna ma tu zdecydowanie mniejsze znaczenie. A dzisiaj trudno dostać i5-2500k z dużym potencjałem OC, te zostały wyprzedane już jakiś czas temu. Zależy na co trafisz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p4well Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 A na jakie taktowanie można liczyć powiedzmy z tym Asrockiem p67 pro3 B3? Jeśli ma to być <4,2GHz to chyba nie warto się w to bawić skoro w turbo Mode ma 3,7GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Ok. 4,5GHz powinno być do osiągnięcia. Z Turbo Mode różnie bywa, na 3,7GHz mogą chyba pracować 1-2 rdzenie, wszystkie 4 na niższym taktowaniu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p4well Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 Mógłbym wziąć tego Asrocka ale wtedy SilentiumPC Regnum odpada bo nie chce mieć nieaktywnych portów USB3 na panelu. Chodzi za mną taka obudowa http://www.morele.net/obudowa-chieftec-ch-09b-b-op-312316/ . Wygląda fajnie ale jest zbudowana w klasyczny sposób - zasilacz na górze. Nie ma też za dużo wentylatorów i nie wiem czy Thermalright się tam zmieści, byćmoże trzeba by wstawiać coś mniejszego. Nadała by się ona do kręconego i5 czy szukać czegoś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 Ta obudowa to porażka w tej cenie. Czemu po prostu nie kupisz tej płyty MSI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p4well Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 Na MSI Z77A-G43 uda się te 4,5GHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 Raczej tak, nie miałem tej płyty więc ci nie obiecam :P Jak zrobi 4,4Ghz to też chyba nie będzie dramatu? :D Możesz też pomyśleć o Z77A-G45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p4well Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 (edytowane) Ba, nawet z 4,3GHz by nie było dramatu :D Po przesiadce z C2D T7200 2.0GHz myślę, że nawet z niekręconego i5 będę zadowolony. Do G45 nie bardzo mam ochotę dokładać bo G43 ma w zasadzie wszystko czego potrzebuję a z OC zobaczymy jak wyjdzie. Oby mi tylko Minecraft nie przycinał na tym zestawie :huh: Nie mogę nigdzie znaleźć informacji o długości kabli w tym XFX 550W a z tego co czytałem do Regnum potrzeba 4+4pin 55cm żeby ładnie schować. OCZ ZS chyba ma takie długie. Edytowane 17 Maja 2012 przez p4well Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p4well Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 Podobno XFX 550W ma zasilanie CPU na kablu 51cm, czyli za mało do Regnum (w filmiku na YT było powiedziane, że trzeba 55cm żeby go spokojnie podłączyć). Dlatego wezmę OCZ ZT 550W, który według specyfikacji ma 4+4pin o długości 23" czyli 58cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...