stasimon Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Witam, Postanowiłem postawić sobie drugi system na następnej partycji, typowo do oglądania filmów. Zatem na dysku C mam jednego XP-ka a na dysku D mam drugiego XP-ka. Przy uruchamianiu kompa mam wybór którego systemu chce używać. Czy można zrobić tak, żeby automatycznie uruchamiał się pierwszy system a drugi np. jeśli włożony będzie pendrive? Czyli pierwszy startuje zawsze gdy nie ma pendrive a drugi startuje zawsze kiedy jest wpięty pendrive. Czy jest to możliwe? Jak się za to zabrać? Pzd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Trzeba było zainstalować na pendrive jako samodzielna instalacja, czyli z boot loaderem - najprościej odłączyć dysk podczas instalacji. Następnie w biosie ustawić dysk wymienny jako pierwsze bootujące urządzenie. Wtedy bios po rozpoznaniu pendrive jako urządzenia możliwego do bootowania zabootowałby z niego, a pod jego nieobecność bootował by z dysku twardego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Tylko chodzi o to, że oba systemy muszą być zainstalowane na dysku twardym... :( Pendrive ma być tylko kluczem startującym. A może da się wgrać na pendrive jakiegos bootloadera który by bootowal system z drugiej partycji omijając bootloadera windowsowskiego z partycji pierwszej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Kumam. Na pendrive trza by umieścić bootloadera od XP i w boot.ini wpisać mu dysk/partycje odpowiadającą drugiemu systemowi, a z boot.ini na hd ewentualnie usunąć wpisy prowadzące do drugiego systemu. Jeżeli w biosie ustawione będzie bootowanie z pena, wystartuje drugi system, jeżeli będzie włożony właściwy pen. Inaczej wystartuje z HD i załaduje pierwszy. Poszukaj o instalacji XP na pendrive, nawet nie musisz go instalować, chodzi tylko o boot sector i pliki bootloadera. Ablo zrobić to na uniksowym grubie. Możesz też użyć truecrypta i zaszyfrować drugą partycję tak, że bez hasła nie wystartuje. Możesz w nim też ją ukryć tak, że nie będzie jej widać, a system z niej nie wystartuje bez wciśnięcia odpowiednich klawiszy przy bootowaniu. I to będzie prosta opcja do wdrożenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2012 (edytowane) Pomyślałem o grubie ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Tzn wgrałem go na pendrive ale nie wiem jak plik startowy zapisać :( Teraz staram się ustawić wpis w menu.lst w grubie ale nie wiem jakiego wpisu dokonać żeby startował system z drugiej partycji (dysk podzielony na partycje podstawową, rozszerzoną z dwoma logicznymi, system który chce uruchomić jest na partycji rozszerzonej na pierwszym logicznym) Edytowane 10 Maja 2012 przez stasimon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...