Skocz do zawartości
Dejff

Procesor I5 2400 chłodzenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie , chciałbym się zwrócić o pomoc do bardziej doświadczonych kolegów mianowicie kupiłem Procesor I5 2400 WERSJA OEM BEZ KULERA . I nie wiem co do niego dokupić dodatkowo jakie chłodzenie itp.. rzeczy aby mogło to spokojnie śmigać , nie przegrzewać się itp..

Jeśli będzie potrzeba mogę podać pozostałe podzespoły PC.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że trzeba podać.

Ważna jest obudowa i jej szerokość. Przekłada się to na dopuszczalną wysokość chłodzenia. Możesz też zmierzyć ile masz miejsca od cpu do ścianki obudowy.

Ile chcesz przeznaczyć na chłodzenie.

W jakim stopniu oczekujesz ciszy. Tu ważne są wszystkie pozostałe elementy (zasilacz, k. graficzna, dyski) aby można ocenić "tło".

Przenoszę do odpowiedniego działu.

Polecam lekturę MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa :SILENTIUMPC BRUTUS 430

Zasilacz :OCZ ZS Series 550W 80+

Płyta główna: Gigabyte H61MA-D3V

Karta Graficzna : Radeon 6870

Ram: 4GB ( jest sens dokupić jeszcze +4GB ??)

Dysku jeszcze nie kupiłem < mile widziane polecenie jakiegoś:P>

Nom i procesor I5 2400

Zestaw chyba w miarę dobry jak pod gry ?

Dziękuję Klaus za przeniesienie , i przepraszam za problem.

Edytowane przez Dejff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety zestaw fatalny, jakbyś chciał zamontować procesor na płycie głównej to go uszkodzisz. Kup może płytę główną z socketem 1155...

Co do chłodzenia to najlepsze jakie się zmieści w twojej obudowie to scythe mugen 2. Jak chcesz po taniości to może być silentiumpc spartan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkrad się błąd odnośnie płyty głównej już go naprawiłem " Gigabyte H61MA-D3V "

Dzięki za informację odnośnie silentiumpc spartan będzie optymalny jeśli chodzi o głośność ?(kotko mówiąc znośny?) bo rozumiem że z temperaturą sobie poradzi bez problemów ?

Dodatkowe pytanie czy do tego zestawu dokupywać +4GB Ram ? czy raczej to wydajności już nie podniesie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci jak chcesz to możesz dokupić, ramu nigdy za mało. Dzisiejsze ceny ddr3 są całkiem korzystne - taniej raczej nie będzie a w przyszłości jak będziesz chciał dokupić to podrożeją tak jak dzisiaj ddr2 kosztują chyba nawet 2 razy drożej od ddr3 o tej samej pojemności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi