mm34639 Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Moimi kandydatami są Radeony 6990 i 7970, oraz GF 680 i 590 Karta będzie współpracować z i7-3820. (w oczekiwaniu na 6-rdzeniowca ivy bridge-e, ale to na marginesie) Interesuje mnie głównie wydajność w grach właśnie w takiej rozdzielczości jak w temacie, wychodzę z założenia, że w niższych każda z w/w kart sobie poradzi. Domyślam się też, że przy takich rozdzielczościach to grafika jest wąskim gardłem. Początkowo myślałem tylko o dwurdzeniowcach, ale wystraszyłem się gdy poczytałem o problemach z przycięciami, no i z tym, że z tymi kartami występują jakieś różne tajemnicze problemy (często trzeba czekać na różne patche do gier albo upgrady sterowników, zanim będzie można wykorzystać ich pełny potencjał). Jak to z nimi jest, jakie są ich wady? Czy nie lepiej zastanowić się nad nadającą się do podkręcenia konstrukcją z 680/7970? Z możliwością dokupienia drugiej do SLI/CF, gdyby wydajność była niezadowalająca. Czy 2gb pamięci w które wyposażone są zazwyczaj 680 to nie za mało do tej rozdzielczości? Używane 6990 chodzą chyba poniżej 2000zł, w podobnej cenie nowe 7970, za minimalnie więcej mogę mieć nowe 680. Za to 590 to już większy wydatek i jakby mniej ich było używanych. Czy używane 2-rdzeniowe karty (ze względu na temperatury pracy i chyba komplikację całego układu) to nie jest zbyt ryzykowny pomysł? Wbrew pozorom, nie chciałbym wydawać za dużo jeśli to nie konieczne. I wolę nową niż używaną. Czy moglibyście polecić konkretną kartę jednordzeniową konkretnego producenta, która "da radę"? Chwilowo grywam głównie w battlefielda, ale kto wie co będzie jak ten mi się znudzi ;) I jakiej mocy zasilacz potrzebny by był do takiego systemu (biorąc pod uwagę opcję SLI), żeby było z bezpiecznym zapasem, ale żeby nie "strzelić nad bramką" ? Poza tym co napisałem to +/- standard: 2 dyski twarde, ssd, napęd optyczny i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) Moim zdaniem najlepiej się sprawdzi 2x HD7870, koszt to około 2600zł. Do tego zasilacz 650W Tudzież zaczekaj na GTX670 (premiera jutro) i je połącz w SLI. A jak jednordzeniowa karta to zdecydowanie GTX 680. Edytowane 9 Maja 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm34639 Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Chyba wezme 680, moze kiedys szarpne sie na druga taka sama jak mi odbije. A jesli okaze sie ze wystarczy to zostanie. W razie czego dopoki nie uzbieram na druga to bede zmniejszal detale w razie spadkow fps do niegrywalnego poziomu;) Czy jest jakis konkretny model autorski ktorejs firmy na ktory warto zwrocic uwage? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...