timmon24 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 może ktoś mi powiedzieć jak uaktywnić taką zakładkę ? Mój problem sprzętowy przeszedł teraz pod dział związany z Windowsem XP. Znalazłem na internecie sposób by rozwiązać mój problem z niewyłączającym się komputerem i innym użytkownikom pomógł ten sposób Cytat z internetu : Mnie nie chodziło o zakładkę "Zaawansowane" tylko o "Zaawansowane zarządzanie energią", często nie ma jej domyślnie w opcjach zasilania i trzeba ją ręcznie doinstalować. Otwórz Panel Sterowania -> Dodaj sprzęt -> Dalej -> zaznacz "Tak, urządzenie zostało już podłączone" -> Dalej -> z listy wybierz "Dodaj nowe urządzenie sprzętowe" -> Dalej -> zaznacz "Zainstaluj sprzęt, który wybiorę ręcznie z listy (zaawansowane)" -> Dalej -> z listy wybierz "Obsługa NT Apm/Legacy" -> 3 x Dalej -> Zakończ. Teraz trzeba będzie jeszcze zmienić jedną opcje w Biosie: otwórz menu "Power Management" -> zmień na Enable opcje Advanced Power Management (tutaj może być różnie w zależności wersji biosu) lub ACPI/IPCA zrobiłem dokładnie tak jak ktoś pisał ale w opcjach Zasilania zakładka nieaktywna .Liczę że może lepsi znawcy xp mi coś doradzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) A nie nagrzebałeś coś w POWER MANAGMENT w biosie? Próbowałeś zrobić clear cmos, aby przywrócić ustawienia domyślne biosu? Wrzuć ewentualnie zdjęcie z biosu z tej zakładki. XP rozumiem,że to pełny WIN XP HOME lub PRO. Żadne cudo Windows MX czy jakie tam były? Zdjęcie biosu jest czytelne w rozmiarze 800x600pix, nie musi mieć 15Meagapix. Edytowane 12 Maja 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) w POWER MANAGMENT nic nie grzebałem bios do defaultowych ustawień wiele razy resetowałem nawet stawiałem na czysty dysk cały system mowa o Win XP Pro.Jeśli znajdę to zakładkę Zaawansowane zarządzanie energią to coś czuję ze problem rozwiążę tylko nie wiem jak ją uaktywnić w menu Zasilania . clear cmos również robiłem przywrócenie ustawień fabrycznych nie poskutkowało Zdecydowałem zacząć działać w sprawie nie wyłączającego się komputera ponieważ parę dni temu dopiero co nabyłem fortrona 350 w .Problem pojawił się po zmianie około półtora roku temu zasilacza z Chiefteca 360w (uległ awarii trafiłem na wyjątkowo pechowy egzemplarz nie dość że nie pociągnął nawet 2 lat to 3 razy w naprawie był) zmieniłem na Codogena 300 w .I tak od około półtora roku komputer mi się nie wyłącza .Myślałem że zmiana zasilacza na fortrona coś zmieni ale nic .Wcześniej wyłączałem komputer na listwie teraz na zasilaczu . Aha zarówno Codogen jak i fortron bez problemowo działał na innych komputerach znajomych .Tylko ja mam problem z nie wyłączanim się komputera natomiast System win xp wylacza sie jak nalezy Wie ktoś jak można uruchomić to " Zaawansowane zarządzanie energią " no chyba tylko to mi pozostało Jeśli jednak ma pomóc wrzucenie zdjęć z biosu to OK zrobię to jeszcze dziś Edytowane 12 Maja 2012 przez timmon24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2012 zdjęcie z biosu dorzucam może to pomoże w rozwiązaniu mojego problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 70*C na CPU w BIOSie to sporo, sprawdź czy radiator nie jest zakurzony oraz czy dobrze dociska procka. Możesz także wymienić pastę na nim. Podaj także parametry kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2012 (edytowane) Czytajcie uważnie CPU Critical Temperature dałem na 70 C .( przy takiej temperaturze komputer ma się wyłączyć ) .Od chwili jak mam nowy zasilacz Fortron 350 w temperatura spadła o jakieś 5 C do tego używam jeszcze świetny program do obniżania temperatury przy tym bez obciążenia temperatury na speed fanie i w biosie pokazują się w granicach 45 CPU płyta główna 38 dysk twardy 28 C . Przy obciążeniu mam ok 50 C płyta 40 dysk 32, Do tego radiator na procesorze wentylator i wnętrze obudowy było czyszczone od kurzu . Ale myślę że ta temperatura nie ma związku z NIE WYŁĄCZANIEM SIĘ KOMPUTERA .Czy w biosie mam coś zle ustawione zwiazku z wylaczaniem sie komputera , watpie ? parametry kompa w podpisie Edytowane 20 Maja 2012 przez timmon24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Na czym zawisa system przy zamykaniu? "trwa zamykanie systemu..." - i tak w nieskończoność czekasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Nie mam problemu z wyłączaniem się Windowsa .Daje start wyłącz wyłącz i system bez problemu się wyłączy ale Komputer nie i tak już mam od 2 lat wcześniej na listwie musiałem wyłączać teraz wyłączam na przycisku z tyłu Fortrona ON / OFF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...