Skocz do zawartości
seku

P4 2.8 Northwood vs. AMD Barton 2500+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie co będzie lepsze

tj.

P4 2.80/512/800 512cache 133fsb Northwood MB: Shuttle AV49PN AGP 8x i 2x SATA 1.0

czy

AMD Barton 2500+ 1833mhz 512cache 333fsb MB: K7S8X R3.0 AGP 8x i brak SATA

do tego będzie 1x1gb DDR 400mhz

GF5500fx

Edytowane przez seku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speed Isn't Everything: P4/2800 Meets Athlon XP 2600+ : Fleeing To The Front: The New Top Model, Intel P4/2800

Ważniejsze jest, na której płycie lepiej kondensatory wyglądają, chłodzenie lepiej pracuje...

P4 minimalnie chyba wydajniejsze, sata na mobo też się może przydać. Obstawiam P4. W tamtych czasach miałem wypasionego Durona 1600 @ Athlon XP 2200MHz :rolleyes:

P4 było dla bogaczy a ja biedny zawsze byłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kondensatory na obu w stanie dobrym nie widzę śladów żeby je "wybrzuszało"

chłodzenie P4 ma oryginalne AMD ma założone Acrtic Cooling jest znacznie cichsze...

to ma być pierwszy komputer dla znajomych do "www" i "divx"

przeglądam stare graty i coś staram się zmontować

co do grafiki to fx5500 jest o wiele szybszy jak Radeon 9200 tak sie mi zdaje

a ja w tamtych czasach miałem też AMD 1700+ bo w jedynym sklepie komputerowym tylko to sprzedawali w owym czasie i MB z ECS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości bawiłem się nie dawno P4 HT (choć fsb 800 2.8@3.2 i 3.2@3.6) i bartonem@2.4 i potwierdzam że P4 HT jest jednak lepszy, grzeje się to podobnie (cooler miałem ten sam,. a jeden z moich p4 był nawet oskalpowany) wiadomo kiedyś patrząc cena/wydajność wyglądało to inaczej, ale dziś....

Btw podobnie j/w w tych czasach bawiłem się durniem ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety mój nie ma HT

kolejne pytanie z manuala shuttla wyczytałem ze płyta obsługuje DDR1 400mhz ale tylko jeśli jest zainstalowana jedna kość

lepiej założyć 2x1gb i ustawić na 333mhz czy dać 1gb i ustawić na 400mhz. jak pisałem komputer będzie działał tylko www i divx.

system XP sp3

Edytowane przez seku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze więcej RAMu jest na plus o ile potrafi wykorzystać to system lub oprogramowanie. 1 GB RAMu obecnie to już jest mało, kilka otwartych zakładek z youtuba w przeglądarce i zaczyna brakować pamięci. 2GB będzie lepszym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi