Skocz do zawartości
mister.mp3

Na czym warto oszczędzać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie wyjaśnie sytuacje. Mianowicie niedługo chcę kupić nowego kompa, bez monitora i innych peryferiów, które już mam. Mam ograniczone fundusze :( i nie wiem na czym oszczędzać?

Więc moje pierwsze pytanie na co wydać najwięcej kasy? Dodam, że nie mam zamiaru podkręcać niczego dopóki nie skończy się gwarancja. Wiem póki co, że ważny jest procesor i planuje kupić P4 2,5 za mniej niż 900 zeta.

Drugie pytanie dotyczy kart grafiki w pojęciu ogólnym. Czy 128 mb pamięci jest konieczne, czy aż tak wiele daje, czy idzie żyć z 64 mb ? Prosiłbym o jakieś konkretne przykłady gier, które znacząco wykorzystują, aż 128 mb.

Widziałem różne testy i sam nie wiem bo różnice nie były duże. Tylko, że tabelki to nie opinie żywych ludzi, więc proszę o wasze zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Latwiej by bylo gdybys przedstawil ile masz na to kasy i co konkretnie chcesz kupic. Zakup PIV 2.5 Ghz to dla mnie rozrzutnosc, i nie jestem jakims fanatykiem AMD, tylko wole kupic taniego Athlona i jakas solidna plyte pod to , niz za PIV i tansza plyte.

Co do krecenia przed uplywem gwarancji, uwazam ze zakup 1.7Xp+ i przestawienie mu magistrali na 166Mhz synchro z pamiecia nie jest super o/c ale zwieksza wydajnosc bez uszczerbku na zdrowiu proca.

Co do pamieci jezeli twoj komputer bedzie uzywany do grania albo prac biurowych to 128 Mb raczej sie nie przyda. Chyba ze HL2 bedzie ladowal jakies kosmicznie wielkie tekstury :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie jak pisze przedmowca na chooj ci ten p4 za 900pln to bedziesz miał fajne mobo pod amd (8rda+,nf7-s) + proc ktorego lekko podkrecisz i bedzie szybszy niz ten p4 i jeszcze ci kaski troche zostanie na cos innego

BTW to ile masz na to wsio kasy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj intela, jakiś Barton np. 2500+ starczy (452zł), a później go podkręcisz. Płyta to only na nforce2 (ok.400-500zł). Co do grafy to zależy ile masz kasy bo ja się czaje na gf4Ti4800se64MB od gainwarda, bo kosztuje 700zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj intela, jakiś Barton np. 2500+ starczy (452zł), a później go podkręcisz. Płyta to only na nforce2 (ok.400-500zł). Co do grafy to zależy ile masz kasy bo ja się czaje na gf4Ti4800se64MB od gainwarda, bo kosztuje 700zł.

Zgadzam się w 100% z przedmówcami lepiej zainwestuj w jakiegoś Athlona 2500+ do tego płyta Asus A7N8X lub tańsza na KT400 -ale również bardzo dobra A7V8X i do tego w zależności ile masz kasy GeF4 4200(elegancko sobie ją podkręcisz) lub jakiś szybszy model (4800) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ograniczone fundusze i chcesz kupić P4 2.5 ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

przy Twoich "ograniczonych" funduszach możesz kupić tak ja radzą inni: Bartona 2500+ i bardzo dobrą płytę np Abit NF7-S (v2.0)

kupno P4 to rozrzutność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz ograniczone fundusze i chcesz kupic PIV,w dodatku przeznaczyc na niego 900zl ? :). To jakie sa te ograniczenia moze 7500 :). Pozatym dlaczego proca chcesz krecic dopiero jak uplynie gwarancja :o. Wtedy mozesz myslec o zmianie raczej (no moze ciutke przesadzilem). A tak pozatym jak juz ci kilak osob pisalo ograniczenie kasy = AMD(najlepiej AXP1700) + dobra plyta najlepiej nforce2(chociazby niedrogi EPOX) w efekcie 900zl majace byc przeznaczone na proca pojdzie na procka, plyte oraz 512 ramu :). Za zaoszczedzona kase kupisz szybsza grafike i napewno zestaw bedzie szybszy. (pozatym przy ograniczonych wydatkach nieoplaca sie kupowac drogich elementow typu proc za 900)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym bral albo Bartona 2500+ albo XP 1700+ bo przekrecenie TYLKO FSB na 166 to zadne wyzwanie i masz juz 2100+ na mala kase... Poza tym Daruj sobie p4 tylko bierz dobra plytke na nForce 2 (Epox 8RDA+ najlepszy bo jak chcesz oszczedzac to masz juz tam k. muzyczna i LAN)i 512 MB Ramu. W sumie... 1000 zł a masz nie tylko proca ale caly zestaw:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buahhaha gf4 od gainwarda - no to ty ladnie masz :D - bravoooo

bartona raczej duzo juz nie podkrecisz :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wisz co -> Bartony sie IDELANIE kreca, (przy dobrym chlodzeniu nawet do 3000 >>GHz<< wiec nie wciskaj kitu :) Co do GF4 - faktycznie nie warto... (Nie od Gainwarda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wisz co -> Bartony sie IDELANIE kreca, (przy dobrym chlodzeniu nawet do 3000 >>GHz<< wiec nie wciskaj kitu :) Co do GF4 - faktycznie nie warto... (Nie od Gainwarda :)
jak narazie to nie widzialem na forum zadnego bartona smigajacego na jakies 2.5GHz - berkut kupil pastwil sie nad swoim i chyba ledwie co wycisnal 2.4GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mister.mp3 - NAPISZ WRESZCIE ILE MASZ NA TO WSZYSTKO KASY :D Bo nasze dywagacje mogą zmienić tory :) Jeśli chodzi o mnie, to oczywiście radzę 1700+ JIUHB, ewentualnie, jeśli nie kręci Cię kręcenie, to Barton 2500+ (np ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13839220 - pewny i sprawdzony sprzedawca, a cena konkurencyjna). Co do płyty, to powyżej już dość w głowach Ci namieszali - oczywiście nForce2 (Soltek, FIC lub Epox).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy <font color="#FF0000">[ciach!]</font> chcecie od Gainward'ów?????

gf4 od gainwarda to kompletna porazka - moze i gf3 byly dobre ale gf4 wogle im nie wyszy - drogie to, chlodzenie ma dziadoskie i do pupy sie kreci :(((( to mamy do gainwardow!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac wkurza mnie troche Twoje zachowanie. Juz nie pierwszy raz widze jak reklamujesz swoja aukcje w postaci "dobrej rady" (wczesniej wciskales komus nagrzewnice). Czy to nie jest wbrew regulaminowi tweak'a? :x :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale się nie rozmyśliłem :D tylko wchodzę tu rano i wieczorem po 23.00 i dlatego wcześniej nie napisałem tego:

Powiem więc tak mam ok 2800 zeta na:

procesor + płyta główna + pamięć + karta grafy + obudowa + dysk twardy.

Więc jestem ciekaw jak wy byście rozłożyli te kasę i jeszcze jedno planuje dokonać zakupu w sklepie w Toruniu więc wybieram z tego

www.tryton.com.pl . Więc możecie popatrzeć tam i wtedy coś mi doradzić :D [/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon Xp 2500+ bartek ----------- 452 zł

Abit nf-s rev 2.0---------------------560 zł

2 x Twinmos 256mb pc 333--------322 zł

radeon 950 pro Fica ----------------850 zł

Seagate baracuda 120gb 8mb-----514 zł

masz tutaj zestawik zarąbisty za 2698zł

dorzuć jescze 250 zł kup jakiś kólerek na procka i fajną bude z zasiłką i żyć nie umierać masz kompa jak ta lala wiesz co w sumie daj mi te 2800 bo ty masz ogranicznoe koszty ja sobie takiego sprwaie a ty uzbieraj na lepszego ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale się nie rozmyśliłem  :D  tylko wchodzę tu rano i wieczorem po 23.00 i dlatego wcześniej nie napisałem tego:

Powiem więc tak mam ok 2800 zeta na: 

procesor + płyta główna + pamięć + karta grafy + obudowa + dysk twardy.

Więc jestem ciekaw jak wy byście rozłożyli te kasę i jeszcze jedno planuje dokonać zakupu w sklepie w Toruniu więc wybieram z tego 

www.tryton.com.pl . Więc możecie popatrzeć tam i wtedy coś mi doradzić  :D [/url]

W tym sklepie to ofertę procesorów strasznie ubogą mają. Płyt głównych również jak na lekarstwo. Za to karty graficzne... GAINWARD w każdej niemal postaci :) Ciężko byłoby jakiś superkomputer złożyć opierając się tylko i wyłącznie na podzespołach będących na stanie magazynu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak narazie to nie widzialem na forum zadnego bartona smigajacego na jakies 2.5GHz - berkut kupil pastwil sie nad swoim i chyba ledwie co wycisnal 2.4GHz

ale wez pod uwage ze sami berkut cos pisal ze jego barton byl dupniety(zwalony cache czy cos takiego) wiec te 2800-3000 mhz moze i jest w jego zasiegu.... ale raczej nie ma co liczyc ze bedzie tak latwo osiagnac oc 1000 mhz:)

co do tematu... ja bym wzial dobrego 17800+ ,1800+ a roznice kasy pomiedzy bartkiem przeznaczyl na czesc podzespolow do wc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...