Yaevinn Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2012 Posiadam w swoim kompie obecnie faildozera FX-6100 black edition; chodzi domyślnie 16,5x200 = 3300MHz. Płyta Asus M5A97. Jakakolwiek próba podniesienia mnożnika, nawet o 0,5 skutkuje tym, że wywala się windows Aero (bo w ogóle przestaje działać akceleracja 3D). Kiedy włączy się "Turbo CORE" i mnożnik chodzi od 7 do 19 automatycznie, problem nie występuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2012 Kręć szyną... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2012 Co nie zmienia faktu, że problem nie będzie rozwiązany. Skoro kupił BE to ma prawo kręcić mnożnikiem. Jedyne co mi przychodzi na myśl a o tym nie wspomniałeś, to bios. Najnowszy jest sprzed niecałych dwóch miesięcy i w logu ma Improve system stability. Nie zaszkodzi spróbować jeśli go jeszcze nie masz ;). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 (edytowane) No właśnie, kurna chata nie po to procesor ma odblokowany mnożnik, żeby kręcić tylko szyną. ;) BTW czy FX6100 w ogóle występuje sprzedaży w wersji nie-Black ? Co do problemu: Wydaje mi się, że jest częściowo rozwiązany. Wgrałem najnowszy BIOS co też nie przyszło tak hop siup bo EZ Flash nie chciał otwierać pliku, i faktycznie da się kręcić mnożnikiem, w każdym razie z poziomu biosu na pewno tak. Zobaczę z ciekawości czy problem dalej występuje przy użyciu AMD Overdrive (wiem że nie należy posługiwać się takimi programami, ale ten ma w sobie coś fajnego bo pokazuje / reguluje wiele szczegółow których inne programy nie widzą). Jest w nim bardzo dokładna kontrola tego całego AMD Turbo Core ale na razie wyłączyłem tą opcję; średnio się sprawdza w praktyce. W każdym razie mam wrażenie że w momencie kiedy procesor wyłącza część rdzeni to spada pobór mocy w związku z czym przy zupełnym braku obciążenia z zasilacza albo sekcji na płycie wydobywa się nieznośny gwizd o f = kilkanaście kHz który ja akurat słyszę (to jest już gdzieś przy granicy możliwości ucha). Edytowane 24 Maja 2012 przez Yaevinn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...