Skocz do zawartości
wojek24

Jaka cicha i wydajna karta graficzna GF?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poproszę szanownych forumowiczów w pomocy przy wymianie karty graficznej. W tej chwili posiadam następujący zestaw:

Procesor: i7-2600K + chłodzenie Scythe z wentylatorem na ~800 obr

Płyta: Asus Z68 PRO-V

HDD: SSD+2TBWD+500GBSamsung

Zasilacz: beQuiet 600W CM

Monitor: 1680x1050

Karta graficzna: Gainward 8800GT (http://www.ixbt.com/video3/images/g92-4/gainward-8800gt-front.jpg)

Chciałbym wymienić kartę graficzną na coś lepszego. Interesuje mnie tylko GeForce. Nie robię OC. Wymaganiem jest, aby karta była jak najcichsza w 2D/idle (Desktop Windows + surfowanie po internecie). Gram nie za często, ale jak już to wolałbym mieć jak największe detale (ale też bez przesady - ustawienia + 16xAA i 80fps to mnie nie rajcuje). Teraz odpaliłem CoD'a i fps'y spadają do ~30 (wolałbym 60:). Karta ma sobie poradzić także z rozdzielczością 1080 (przyszły upgrade monitora + TV) + support dla Dolby TrueHD i DTS-HD (na content Blu Ray).

Ta karta, którą mam aktualnie jest niesłyszalna (dla mnie), a najgłośniejszym elementem są dyski talerzowe!

Przeglądałem oferty rozwiązań chłodzenia: MSI (Twin Frozr + numerek), Asus DC II, Gigabyte Windforce, Gainward Phantom (to chyba potomek tego co mam) i w końcu nie wiem, które jest najcichsze.

Budżet ~800 zł, modyfikowalny, nie chciałbym jednak przepłacać.

Pozdrawiam,

Wojciech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC 1GB DDR5 PCI-E BOX - Karty graficzne - Sklep internetowy Agito.pl

nie chciałbym jednak przepłacać.

To w takim razie będziesz musiał kupić wydajniejszego i tańszego Radeona (wiem, że wzdrygasz się na samą myśl)

http://www.saturion.pl/product/155572/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Radeon_7850_HIS_2GB_HDMI_DVI_2xminiDP_PCI_E_.html

http://www.anandtech.com/bench/Product/547?vs=549

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie będziesz musiał kupić wydajniejszego i tańszego Radeona (wiem, że wzdrygasz się na samą myśl)

To nie moje "fanboy'stwo" i się nie wzdrygam, ale o to, że z GeForce mam ZERO problemów. Wcześniej miałem x800GTO i nie narzekałem.

Jeżeli chodzi o przepłacanie - trochę się źle wyraziłem: nie chodzi mi o jak najniższy koszt zakupu, ale o kupowanie karty, której możliwości nie wykorzystam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiej karty :) Ostatnio ludzie mają częściej problemy z geforce'ami, a w tym przypadku radeon jest wydajniejszy, dlatego raczej polecam radeona. Możesz dopłacić 100zł do lepszego chłodzenia, ale nie jestem przekonany czy warto, bo ta karta mało się grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe radki mają poza tym swoją technologię zero-core, która sprawia, że w idlu prawie w ogóle nie pobierają prądu. Ogólnie karta żre 2x mniej, niż 560ti, a jest wydajniejsza. I w dodatku swietnie się kręcą, gdyby kiedyś było Ci to potrzebne. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi