Skocz do zawartości
p4weu

najtańszy komputer który odtwarza full hd

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zastanawiam się, czy jest sens i ile wyniesie mnie najtaniej (części mogą być w sumie używane) zestaw, który uciągnie bez żadnych problemów filmy full hd w każdym formacie (wmv, avi, mkv itp.); najważniejsze - posiadam nowy, nieużywany zasilacz atx 400w oraz dysk twardy, z tym że ATA. ram też mógłby się przydać, bo mam 1,5 GB, z tym że DDR1. czy opłaca się w ogóle dokupić do tych części procesor, płytę główną i kartę graficzną i to wszystko uciągnie fhd bez problemów? zostawiłbym sobie obudowę oraz kartę dźwiękową w PCI. ile by to kosztowało i czy jest to możliwe, czy dysk musi być koniecznie w sata a ram DDR2, bo te starsze po prostu nie uciągną full hd? nie zależy mi na niczym innym tylko właśnie na filmach, bo obecnie nawet 720p mi przycina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celeron G530+ płyta h61 - troche ponad 300zł + pamięć ddr3.

Procesor da sobie rade z dekodowaniem wszystkiego bez żadnego sprzętowego wsparcia - czyli nie będzie problemów z żadnym kodekiem. Zintegrowana karta graficzna powinna ci wystarczyć.

Dysku ata jednak nie podłączysz, chyba że przez przejściówke na sata.

innym wyjściem byłoby dokupienie samej karty graficznej do tego co teraz masz i dekodowanie używając DXVA. Obsługują to GF8xxx i nowsze oraz radeony HD pomijając model HD2900

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ram muszę wymienić? płyta nie odczyta ddr1? i możesz polecić konkretny model/firmę płyty? głównie zależy mi jak najtaniej, z tym że wolę dopłacić niż kupić najtańszy model, który po roku się spali ;)

zasilacz rozumiem 400w starczy? no i nie jestem od jakiegoś czasu na bieżąco z komputerami, czy nie zmieniły się standardy w zasilaczach? ten niby ma kable sata, ale nigdy nie wiadomo

przejściówkę bym zastosował tylko się zastanawiam, czy bios bez problemu odczyta, bo jak próbowałem kiedyś u siebie na odwrót przez kontroler to o ile Windows bez problemu rozpoznawał dysk to bios już nie

e: druga opcja odpada, bo mam płytę na AGP jeszcze

Edytowane przez p4weu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście g530+h61 i ram ddr3 będzie najlepszym wyborem z nowych podzespołów do tego bardzo niski pobór prądu,naturalnie ram ddr1 nie nada się do niczego ponieważ potrzebne są pamięci ddr3 przy tej podstawce,tak samo dysk twardy wypadałoby kupić na sata,ponieważ najtańsze płyty nie posiadają złącza ide,pozostaje adapter ale czy to działa poprawnie to nie wiem.

Opcja numer 2(tańsza) czyli najtańszy Core 2 duo~[50zł] + płytka na s775~[70-100zł] + grafika na poziomie HD2600pro/xt ddr3 / GF8600gt ddr3~[50-60zł] i pamięć Ram ddr2 2gb starczy ~[50zł] i masz pełną płynność w odtwarzaniu filmów fullhd.

Żeby wykorzystać jeszcze ram ddr1 musiałbyś mieć komputer na podstawce S939 i ewentualna modernizacja na Athlona X2 inaczej ta pamięci są poprostu na sprzedaż.

Podaj jeszcze jaki to zasilacz (dokładny model).

Edytowane przez Adrian_Culés

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma to służyć tylko do odtwarzania filmów, chcesz wykorzystać dysk ATA, możesz kupić mobo AM3 na 880G ze złączem ATA (ok 200zł), semprona 140 (ok 40zł), pamięć ddr3.

Będzie to jednak odczuwalnie mniej wydajne niż Celeron G530.

Możesz też brać celerona G530 i postawić na pendrive xmbc, jeśli ma to być wyłącznie player HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz niestety z tych najgorszych,jego realna moc nijak się ma do tych 400w,być może do celka g530 i integry wystarczy,bo to bardzo energooszczędny procesor.

PS. Gdzie ci wcisnęli taki zasilacz?,do sądu z takimi ludźmi... :(

Co do płytki to ważne jest czy wymagasz złącza DVI/HDMI w takim przypadku można polecić ASRocka H61M-GE ewentualnie troszeczkę tańszego Asusa P8H61-M LE R3.0 z DVI lecz bez HDMI. Przy braku konieczności posiadania cyfrowych wejść wystarczy najtańszy Gigabyte GA-H61M-S1

Ram najlepiej 4gb w 1kości bo jest bardzo tani (72zł) http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-4096mb-pc1333-cl9-gr1333d364l9-4g-294462/ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz najwyżej później wymienię, ważne żeby ten przez pierwsze 2-3 miesiące dał radę :)

przeanalizowałem finanse i jednak zestaw G530 to za drogo, bo to wyjdzie ponad 400 zł...

jestem już niemal prawie zdecydowany na taki zestaw:

#OKAZJA !!! MS-7318 BTX 4xSATA/ PCI-E S.775 # (2348636272) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz, 1066 MHz FSB (2350503920) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Gigabyte 8600GT 256MB (2346589579) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

PAMIĘĆ DDR2 DIMM 1GB PC5300 667MHz (2339447381) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. x 2

wychodzi niecałe 250 zł, bym jeszcze polował na tańszy procesor i grafikę (płyta główna i ram są najtańsze i wydają się ok) żeby nie przekroczyć 200 zł

na 100% spełni moje wymagania? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko wiesz że tej płyty nigdzie nie włożysz ? to BTX, sloty ma z 2giej mańki, mocowanie chłodzenia też jest niestandardowe.

No i E6300 bez wsparcia grafiki może sobie nie poradzić z fullHD, a GF8600 sam sobie z dekodowaniem poradzi (ale tylko h264, RMVB etc może być problematyczne) z tym że ta karta nie ma trybu oszczedzania energii (sam ją mam w HTPC, raz już grzałem w piekarniku i ponad rok działa)

przeanalizowałem finanse i jednak zestaw G530 to za drogo, bo to wyjdzie ponad 400 zł...

http://www.morele.net/procesor-intel-celeron-g-530-2-40ghz-2mb-lga1155-32nm-box-bx80623g530-415108/ 164zł

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-d2-b3-377644/ 175zł

http://allegro.pl/pamiec-kingston-1gb-ddr3-1rx8-ps3-10600u-9-10-a0-i2352679420.html 20zł

360zł, bez kombinacji z DXVA zdekoduje wszystko, 3lata gwarancji, ze 3x niższy pobór prądu.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, nie zauważyłem tego, że jest BTX, dzięki

Co do karty to lepiej wziąć tę - PALIT GeForce GF 210 512MB DDR2 64bit TC / Kraków (2353166832) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. czy tę - nVidia GeForce G210 HDMI DVI VGA 512MB DDR2 GW FV (2349170550) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. w tej drugiej duży plus to HDMI, ale jakaś noname'owa plus ma gorsze chłodzenie jak dobrze kojarzę

kartę kupię chyba dzisiaj, a płytę + procesor postaram się upolować tanio w zestawie na Allegro, w niektórych dają także RAM, więc się też na razie wstrzymam; przejściówkę ATA do SATA znalazłem taką - PRZEJSCIOWKA KONTROLER ADAPTER SATA IDE ATA (2348240151) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. tylko muszę mieć pewność, że BIOS bez problemu wykryje ten dysk, bo nie stać mnie obecnie na kolejny dysk jeszcze, chciałbym się zamknąć w 200 zł za procesor, kartę, płytę i RAM i żeby to było wszystko, później coś dokupię najwyżej

edit: jak E6300 sobie może nie poradzić to jaki procesor sobie poradzi na 100%? w połączeniu z GF210 którymś z tych w/w

ewentualnie na który zestaw z tych najbardziej warto polować?

http://allegro.pl/gigabyte-ga-p35-ds3-s-775-core2duo-2x-2-20-ghz-i2355015532.html

http://allegro.pl/procesor-intel-core-2-duo-e8400-asus-p5n-e-sli-i2351421185.html

http://allegro.pl/asus-p5ld2-tvm-se-intel-core-2-duo-e6600-cooler-i2355177184.html

http://allegro.pl/intel-core-2-duo-ga-q35m-s2-fsb-1333-i2349476352.html

http://allegro.pl/intel-core-2-duo-asus-p5p41d-i2349476036.html

Edytowane przez p4weu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w połączeniu z GF210 nawet pentium 3 sobie poradzi z fullHD, ale tylko formaty wspierane przez hardware (h264 i AVC)

Sam niedawno montowałem zestaw na s775, drogo toto wychodzi - ciężko dostać płyte główną pod C2D poniżej 100zł. Błękitny zestaw z podpisu radzi sobie bez problemu z BluRay i h264 w fullHD - a za procesor dałem całe 10zł z przesyłką ;p (jeden rdzeń C2D)

@UP

1 , 4 i 5 pójdzie za ~200zł

2 i 3 ponad 300zł

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstrzymaj się z zakupem,na szybko nie kupisz nic w rozsądnej cenie.

Przyjmując opcję z s775, spróbuj zalicytować chociaż taki zestaw Zestaw płyta główna Gigabyte G31M-S2L + CPU E2220! (2347144742) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Do 100-120zł się opłaca.Warto ucelować w jakąś okazje na forum,w szczególności szukaj płyty na chipsecie P31.

Co do grafiki to nadal stawiam na 8600gt ddr3,przynajmniej jest w czym wybierać i można w coś zagrać na gt210 już nie,pewnie nie grasz ale kto wie co przyniesie przyszłość :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę się zamotałem teraz :)

no, ale po kolei:

1) zależy mi na tym (i tylko na tym), żeby zestaw odtwarzał płynnie w 100% filmy 1080p w rozszerzeniach avi, mkv, wmv, mp4 i mov - ciężko stwierdzić, jakie kodeki są w nich używane, w każdym razie koniecznie w każdym z tych rozszerzeń

2) rozumiem, że GF210 to lepszy wybór od 8600, tylko się zastanawiam nad wyborem konkretnego modelu, poprzedni post

3) skoro te zestawy pójdą w takich cenach to raczej się rozejrzę oddzielnie, wziąłbym z forum ten procesor za 35 zł + którąś z tych dwóch płyt - MS-7502 DDR2 MSI LGA SOCKET 775 MAX 8GB GWARANCJA (2337914161) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ŁODŹ PŁYTA s.775 + 512MB DDR_HD Audio_SATA_PCIe FV (2334946640) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i byłby spokój, tylko no właśnie muszę mieć pewność że odtworzy te wszystkie formaty + że na danej płycie wykryje dysk ATA przez przejściówkę, do której link podałem również wyżej

tylko proszę nie mieszajcie mi już więcej, bo zawsze człowiek im więcej wie tym mniej wie i dochodzą mu kolejne dylematy, co jest denerwujące :) określiłem się konkretnie, myślę, że to nie są jakieś wielkie wymagania, potrzebna tylko pewność, bo nie chcę wydać na darmo pieniędzy, gdyż do niczego innego te części nie są mi potrzebne, a wystarczą obecne

edit: grać nie gram, czasami się może zdarzy, ale jak już to w starsze gry, no i jeżeli 210 zdecydowanie lepiej sobie radzi z filmami to wybór dla mnie jest prosty, gdyż zależy mi tylko na tym. zestaw nie jest z myślą na lata, na pewno w dość niedługim czasie zakupię całkiem nowy komputer

edit2:

pominąłem w poprzednim poście kilka linków, jeszcze zastanawiam się nad tymi ewentualnie, o ile pójdą w granicach 120 zł:

http://allegro.pl/plyte-ga31m-es2l-intel-core-2-5ghz-2gb-ram-i2351462013.html

http://allegro.pl/plyta-asus-p5q-em-c2d-e8400-3ghz-ddr2-ocz-2x1-i2349171639.html

http://allegro.pl/zestaw-plyta-glowna-gigabyte-g31m-s2l-cpu-e2220-i2347144742.html

Edytowane przez p4weu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi