bob3k Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 czy ktos cos wie na temat tych rurek? dostalem 3 takie z pracowni fizycznej lecz w internecie jest malo napisane.. podobno fajnie swieca ;) 2 wypelnione sa "Flueresceiną" 1 "Eozyną" wiem tylko ze wystarczy wysokie napiecie zeby je uruchomic ;) ale nic po za tym moze by sie fajnie prezentowaly w budzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 bierzesz diody i sprawdzasz a nie pytaj sie głupio napewno będą świecić spoko chociaż nioe wiem nawet jak wygląają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob3k Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 bierzesz diody i sprawdzasz a nie pytaj sie głupio napewno będą świecić spoko chociaż nioe wiem nawet jak wygląają to nie sa diody.. gdyby to byly diody to bym sie nie pytal.. schemat zrobiony na szybko: podobno tutaj potrzeba iskry bardzo wysokiego napiecia.. ale nie wiem ile w tym prawdy moze ktos ma cos takiego i wie jak sie z tym obslugiwac:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 bierzesz diody i sprawdzasz a nie pytaj sie głupio napewno będą świecić spoko chociaż nioe wiem nawet jak wygląają to nie sa diody.. gdyby to byly diody to bym sie nie pytal.. schemat zrobiony na szybko: podobno tutaj potrzeba iskry bardzo wysokiego napiecia.. ale nie wiem ile w tym prawdy moze ktos ma cos takiego i wie jak sie z tym obslugiwac:) mi nie o to chodziło że to są diody tylko myślałem, że jest to jakaś ruraka pusta wśrodku i wypełnia się ją czymś i podświetla diodami nie wiem co to jest a podłaczałeś to do prądu spróbuj na 12 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob3k Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 12 V? ja slyszalem cos o iskrze 1000 V ktora to powinna uruchmic i to powinno bosko swiecic ;) ale jak wytrzowyc iskre 1000 V? i czy to prawda z ta iskra? bo na 12V to nie ma szansy ruszyc :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 12 V? ja slyszalem cos o iskrze 1000 V ktora to powinna uruchmic i to powinno bosko swiecic ;) ale jak wytrzowyc iskre 1000 V? i czy to prawda z ta iskra? bo na 12V to nie ma szansy ruszyc :> Nic prostszego, dorwij jakis stary jonizator powietrza, posiadaly transformatorki nawet 220V/5000V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob3k Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 hm, dobry pomysl ale nikt tego nie ma tym bardziej ja.. moze bym kupil jakis transformator 1000V? ile takie cos kosztuje i czy da sie transformatorem dac tylko iskre o tym napieciu? bo inaczej ta rurka moze sie spalic ;) w sumie to nie wiem bo sie nie znam.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxmen Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 OT: w podpisie masz dysk z 5200 obrotów a ja słyszałem od yskach 5400, 7200 i 10000 anie 5200 popraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrabol Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 generator na NE555 i rdzen ferytowy lub jakis generator samowzbudny pelno jest tego na www.elektroda.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Weż i wrzuć zdjęcia tego czegoś, będzie łatwiej! I musisz sie dowiedzieć jakie dokładnie napiecie potrzebuje, bo tak to se możemy gdybać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 co do wysokich napiec i zabaw kV'ami: http://www.myzlab.qs.pl/ TYLKO OSTROZNIE - NIEKTORE RZECZY MOGA ZABIC !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob3k Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Weż i wrzuć zdjęcia tego czegoś, będzie łatwiej! I musisz sie dowiedzieć jakie dokładnie napiecie potrzebuje, bo tak to se możemy gdybać... mialbym jakis aparat to chetnie.. :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 ja osobiście 1kV w kompa bym nie pakował :? martwi mnie jakieś nieprzewidywane zwacie w pompie, która pracuje w nieprzewodzącej prądu destylance a co dopiero puszczenie na mobo tysiąca voltów.... kup sobie lepiej zwykłego neonka lub katodę - moze nie taniej ale na 100% bezpieczniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 to wystarczy zwykly inwerter od katody ........ tam masz na bank powyzej 1KV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 19 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2003 pakujesz to pod >1000V i modlisz się żeby iskra poszła. To nie powietrze jest w środku tylko jakiś mocno rozrzedzony gaz szlachetny. Daje mocno UV a ta cała "fluocośtam" to luminoforek - absorbuje UV i świeci widzialnym. Ale jakieś 99,9% UV i tak przechodzi. Polecam nie do komputera, ale jako zabezpieczenie do WC przed glonami. A macie zabawe;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfos Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 zwykły transformator od telewizora ok 5kV, na wolumenie 20-40 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 cewke tesli sobie zrobcie i do kompa wstawcie :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Arnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 cewke tesli sobie zrobcie i do kompa wstawcie :twisted:Oczywiscie bez siatki zabezpieczajacej zeby tak ladnie wyladowania sie slizgaly po plycie glownej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 cewke tesli sobie zrobcie i do kompa wstawcie :twisted:Oczywiscie bez siatki zabezpieczajacej zeby tak ladnie wyladowania sie slizgaly po plycie glownej ;)ekstara efekt nie :D :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 A potem w topicu "Cmentarzysko" będą posty na pół ekranu :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 mi sie zdaje że te od katód mają po 620-640V zresztą beton pracujesz w sklepie sprawdź i woda destylowana przewodzi prąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...