Skocz do zawartości
bob3k

Rurka Geisler'a

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos cos wie na temat tych rurek?

dostalem 3 takie z pracowni fizycznej lecz w internecie jest malo napisane.. podobno fajnie swieca ;)

2 wypelnione sa "Flueresceiną" 1 "Eozyną"

wiem tylko ze wystarczy wysokie napiecie zeby je uruchomic ;) ale nic po za tym

moze by sie fajnie prezentowaly w budzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierzesz diody i sprawdzasz a nie pytaj sie głupio napewno będą świecić spoko chociaż nioe wiem nawet jak wygląają

to nie sa diody.. gdyby to byly diody to bym sie nie pytal..

schemat zrobiony na szybko:

Dołączona grafika

podobno tutaj potrzeba iskry bardzo wysokiego napiecia.. ale nie wiem ile w tym prawdy

moze ktos ma cos takiego i wie jak sie z tym obslugiwac:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierzesz diody i sprawdzasz a nie pytaj sie głupio napewno będą świecić spoko chociaż nioe wiem nawet jak wygląają

to nie sa diody.. gdyby to byly diody to bym sie nie pytal..

schemat zrobiony na szybko:

Dołączona grafika

podobno tutaj potrzeba iskry bardzo wysokiego napiecia.. ale nie wiem ile w tym prawdy

moze ktos ma cos takiego i wie jak sie z tym obslugiwac:)

mi nie o to chodziło że to są diody tylko myślałem, że jest to jakaś ruraka pusta wśrodku i wypełnia się ją czymś i podświetla diodami

nie wiem co to jest a podłaczałeś to do prądu spróbuj na 12 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 V? ja slyszalem cos o iskrze 1000 V ktora to powinna uruchmic i to powinno bosko swiecic ;)  

ale jak wytrzowyc iskre 1000 V? i czy to prawda z ta iskra? bo na 12V to nie ma szansy ruszyc :>

Nic prostszego, dorwij jakis stary jonizator powietrza, posiadaly transformatorki nawet 220V/5000V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, dobry pomysl ale nikt tego nie ma tym bardziej ja..

moze bym kupil jakis transformator 1000V? ile takie cos kosztuje i czy da sie transformatorem dac tylko iskre o tym napieciu? bo inaczej ta rurka moze sie spalic ;)

w sumie to nie wiem bo sie nie znam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiście 1kV w kompa bym nie pakował :?

martwi mnie jakieś nieprzewidywane zwacie w pompie, która pracuje w nieprzewodzącej prądu destylance a co dopiero puszczenie na mobo tysiąca voltów....

kup sobie lepiej zwykłego neonka lub katodę - moze nie taniej ale na 100% bezpieczniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pakujesz to pod >1000V i modlisz się żeby iskra poszła. To nie powietrze jest w środku tylko jakiś mocno rozrzedzony gaz szlachetny. Daje mocno UV a ta cała "fluocośtam" to luminoforek - absorbuje UV i świeci widzialnym. Ale jakieś 99,9% UV i tak przechodzi. Polecam nie do komputera, ale jako zabezpieczenie do WC przed glonami.

A macie zabawe;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi