Malkovic Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 W Windowsie nie wykrywa mi wogole CD-romu (cd-rw LiteOn LTR - 16101B). Przy uruchamianiu kompa jest normalnie wykrywany jako Secondary Slave. Dnia ktorego moj CD przestal dzialac, w Menedzerze Urzadzen w Windowsie wystapily bledy przy: Pierwszy kontroler IDE (podwojna kolejka fifo) Drugi kontroler IDE (podwojna kolejka fifo), a dokladniej: To urzadzenie jest nieobecne w komputerze, nie pracuje poprawnie, lub nie sa zainstalowane do niego sterowniki. Jestem pewien ze to jest przyczyna bledow, lecz niestety nie znam sie na tym na tyle, by to naprawic... Jakies pomysly? :P P.S. Wyjasniajcie wszystko lopatologicznie jesli juz wyjasniacie... P.S. Nie bijcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 W Windowsie nie wykrywa mi wogole CD-romu (cd-rw LiteOn LTR - 16101B). Przy uruchamianiu kompa jest normalnie wykrywany jako Secondary Slave. Dnia ktorego moj CD przestal dzialac, w Menedzerze Urzadzen w Windowsie wystapily bledy przy: Pierwszy kontroler IDE (podwojna kolejka fifo) Drugi kontroler IDE (podwojna kolejka fifo), a dokladniej: To urzadzenie jest nieobecne w komputerze, nie pracuje poprawnie, lub nie sa zainstalowane do niego sterowniki. Jestem pewien ze to jest przyczyna bledow, lecz niestety nie znam sie na tym na tyle, by to naprawic... Jakies pomysly? :P P.S. Wyjasniajcie wszystko lopatologicznie jesli juz wyjasniacie... P.S. Nie bijcie. Usun te kontrolery w menadzerze urzadzen i pozwol kompouterowi je wykryc po restarcie. Powinno pomoc. Tez tak mialem, tyle, ze zle ASPI zainstalowalem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malkovic Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Urzadzenie jest czescia urzadzenia wielofunkcyjnego i nie moze byc usuniete osobno. Zeby usunac to musze tez usunac kontrolery dysku twardego, tak ze nic tam nie bedzie... Czy to aby na pewno bezpieczne? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Urzadzenie jest czescia urzadzenia wielofunkcyjnego i nie moze byc usuniete osobno. Zeby usunac to musze tez usunac kontrolery dysku twardego, tak ze nic tam nie bedzie... Czy to aby na pewno bezpieczne? :) TAK! Nic sie nie ma prawa stac. Jezusiczku, ales ty niedoksztalcony :P :lol: :D :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malkovic Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zrobilem to, zresetowalem i.. wciaz to samo.. CD-romu jak nie widzial tak nie widzi, a blad w Menedzerze Urzadzen nadal jest... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zrobilem to, zresetowalem i.. wciaz to samo.. CD-romu jak nie widzial tak nie widzi, a blad w Menedzerze Urzadzen nadal jest...Na jakim chipsecie masz plyte. Jak na VIA to zainstaluje Service packa - Hyperion 4 In 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malkovic Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 plyta ECS K7S5A, chipset SIS735... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 plyta ECS K7S5A, chipset SIS735...No to sciagnij drivery do chipsetu ze strony sisa. :evil: :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malkovic Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 A jesli to nie pomoze? Eh... powoli trace nadzieje... przerzuce sie chyba na GameBoya :). A raczej: Jezeli to nie pomoglo? (Bo nie pomoglo) :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 A raczej: Jezeli to nie pomoglo? (Bo nie pomoglo)Zobacz czy nie poluzowała (wyskoczyła) taśma do CD lub samo zasilanie i coś się kaszani. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malkovic Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Docisnelem kazdy kabelek i tasme - nic :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 W takim przypadku mogła paść sama taśma, CD, lub kontroler na płycie. Ja bym jeszcze uruchomi w awaryjnym i wtedy popatrzył czy nie podublowały się kontrolery ,cd i HDD. Wywalił bym wszystko i jeszcze raz odpalił i pozwolił windowsowi się podinstalować. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malkovic Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Gdyby padla tasma lub CD to nie wykryloby CD-romu w biosie, przed startem OS, prawda? Co do tego awaryjnego trybu - sproboje :) A jesli padl kontroler to co zrobic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malkovic Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Hm.. w Menedzerze Urzadzen w trybie awaryjnym widze zakladke CD-ROM i moj CD (chociaz litery dysku nie ma w moim komputerze, itp.) a w trybie normalnym nie... Inna rzecz - w zakladce stacje dyskow w trybie normalnym mam tylko GENERIC NEC FLOPPY DISC, podczas gdy w awaryjnym takze GENERIC IDE DISK TYPE80 i SAMSUNG SV4002H... No i jeszcze jedna rzecz. W wlasciwosci systemu->wydajnosc pisze "Glowny rekord rozruchowy zostal zmodyfikowany" (to pewnie po podlaczeniu drugiego dysku i odlaczeniu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Gdyby padla tasma lub CD to nie wykryloby CD-romu w biosie, przed startem OS, prawda? Nie do końca prawda, miałem przypadki że był wykrywany przez Bios a nie chodził spod windy z powodu taśmy. Piszesz poniżej coś o podpinaniu drugie HDD, nie dałeś go też na SLAVE na tym kanale co CD? Jeżeli nie to powywalaj w awaryjnym CD, HDD, oraz kontroler dysków i zrestartuj. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malkovic Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Nie dalem go na tym co CDRom... mimo tego usunelem to co powiedziales i nadal to samo... :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 ok moze najpierw powiedz jaka masz winde?? Domyslam sie ze 98 :lol: ok nie raz mialem tego typu problemy na poczatek uruchom koma z dyskietki startowej i spr czy cd dziala pod dosem (tylko uruchom z obsluga cd-rom!!!) jesli tak wiesz ze napewno problemy stwarza winda a zatem musisz kombinowac z driverami IDE ale jesli o mnie chodzi rzadko to pomagalo najczesciej problemy te rozwiazywal niestety format c: i tobie proponuje dokladnie to samo. Jesli zas cd nie bedzie dzialac w dosie wady bedziesz musial szukac po stronie sprzetu (tasm IDE, mobo a dokladniej kontrolera, ew. samego cdromu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 format c:W tym wypadku chyba tylko to mu pomoże i to raczej bez względu na Windę. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malkovic Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Mam W98... dyskietki startowej nie mam.. utworzyc nowej nie moge bo: 1. CDRom mi nie dziala 2. nie mam pliku winboot.sys Hm.. help? :P A format to dopiero w ostatecznosci... przeciez musze nagrac gdzies te moje pliki, a nagrac ich nie moge bo nagrywarka nie dziala.. bedzie dzialac (moze) jesli sformatuje, ale wtedy nie bede mial czego nagrywac... No i nie mam pewnosci czy po formacie CD bedzie dzialal, i czy zainstaluje system od nowa.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Mam W98... dyskietki startowej nie mam.. utworzyc nowej nie moge bo: 1. CDRom mi nie dziala 2. nie mam pliku winboot.sys Hm.. help? :P A format to dopiero w ostatecznosci... przeciez musze nagrac gdzies te moje pliki, a nagrac ich nie moge bo nagrywarka nie dziala.. bedzie dzialac (moze) jesli sformatuje, ale wtedy nie bede mial czego nagrywac... No i nie mam pewnosci czy po formacie CD bedzie dzialal, i czy zainstaluje system od nowa.. no to w takim razie OK pewnie masz bootowana plyte windy 98 wiec ustaw w biosie by pierwszym dyskiem startowym byl cd-rom wrzuc cd z winda do napedu, uruchom kompa ponownie i sprawdz czy wystartuje jesli tak to ok jesli nie to patrz wyzej. Co do formatu to nie masz kolo siebie kumpla/kolezanki :D zeby skoczyc i zgrac dane na dysk a moze jestes w sieci to jakiz to problem :? dla mnie zaden pare min roboty. Pewnie format robiles dawno dawno temu a to przeciez jest windows w nim jest wszystko mozliwe :lol: ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malkovic Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 Rzeczywiscie.. dzisiaj pozyczylem plyte W98 i przy bootowaniu z CD odzywa sie instalator i wszystko. Wyjezdzam, ale we wtorek zrobie format i zainstaluje Windoze ponownie... mam nadzieje ze to rozwiaze problem na zawsze ;) Topic Closed (i hope..) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...