Skocz do zawartości
Loopa

Wodowanie Asus Crosshair IV Extreme

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że dopiero zaczynam swoją przygodę z wodą. Na razie działam na pompie EK DCP 4,0, blok na procesorze EK Supreme HF - Plexi Nickel (procesor 1090T), do tego chłodnica 2x140 od Blackwater (jedyna która mieści się bezpośrednio pod osłoną obudowy - max 29mm wysokość). Wszystko byłoby fajnie gdyby pompa nie chodziła ciągle na 100% mocy, na początku trochę się zawiodłem poziomem dźwięku. Dopiero po obniżeniu napięcia pompa stała się niesłyszalna. W tym miejscu spotkała mnie niemiła niespodzianka, otóż chłodzenie MB (Asus Crosshair IV Extreme)stało się najgłośniejszym elementem w całej obudowie i dopiero teraz zobaczyłem jak denerwująco piszczący jest to dźwięk. Potrzebuję pomocy osób doświadczonych jakie bloki założyć na płytę. Poszukiwałem fullcovera, który rozwiązałby ten problem automatycznie, ale niestety nic co znalazłem nie jest już dostępne w sprzedaży. Najciekawiej prezentuje się ten blok od Koolance MB-ASC4E.

MB-ASC4E (ASUS Crosshair IV Extreme) [no nozzles]

Proszę o pomoc czym zastąpić standardowe chłodzenie płyty głównej, jakie bloki itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu dedykowane bloki wodne są bardzo trudne do dostanie jeśli nie ma ich w tzw. "lądowej" Europie a z kolei z U.S.A. żaden polski sklep tego raczej nie sprwowadzi bo to by było po prostu kompletnie nieopłacalne i dla sklepu i dla klienta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zostaje mi zamontowanie dodatkowych 80mm wentylatorów z nakierowaniem na mostki i zdjęcie z obrotów na 600-800.

Dedykowane bloku Koolance MB-ASC4E już nie zdobędę, pisałem do wszystkich łącznie z producentem. Zostaje mi 2nd hand na ebay, allegro itp., ale to będzie męczące poszukiwanie. Oczywiście jeżeli ktoś z Was posiada ten blok i chciałby się go pozbyć to chętnie odkupię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zostaje mi zamontowanie dodatkowych 80mm wentylatorów z nakierowaniem na mostki i zdjęcie z obrotów na 600-800.

Dedykowane bloku Koolance MB-ASC4E już nie zdobędę, pisałem do wszystkich łącznie z producentem. Zostaje mi 2nd hand na ebay, allegro itp., ale to będzie męczące poszukiwanie. Oczywiście jeżeli ktoś z Was posiada ten blok i chciałby się go pozbyć to chętnie odkupię :)

Dedykowane bloki robią: EK,MIPS,WaterCool itp więc nie poddawaj się

Niekoniecznie , w Polsce masz dwa sensowne sklepy angela.pl i cooling.pl. W sklepie angela.pl dostępny przez gg konsultant sprowadził mi mipsa pod sekcję zasilania do płyty głównej, gdzie w/w blok w Polsce był nieosiągalny. Poza tym jest świetny sklep aquatuning.pl sklep jest w Niemczech i płaci się w euro ale płacąc karta kredytową wyszło taniej niż podają w sklepie ceny na www.

Pozdrawiam

PS. http://www.aquatuning.pl/product_info.php/info/p10592_Anfi-tec-Asus-Crosshair-IV-extreme-lightcover.html

Edytowane przez Miczael

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dedykowane bloku Koolance MB-ASC4E już nie zdobędę, pisałem do wszystkich łącznie z producentem. Zostaje mi 2nd hand na ebay, allegro itp., ale to będzie męczące poszukiwanie. Oczywiście jeżeli ktoś z Was posiada ten blok i chciałby się go pozbyć to chętnie odkupię

Loopa my się czasami nie znamy Ty nie jesteś z Koszalina ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loopa my się czasami nie znamy Ty nie jesteś z Koszalina ?

tak łosiu znamy się :)

Odnośnie różnych firm i modeli chłodzenia na tę płytę, pisałem już do wszystkich producentów (którzy mieli w ofercie takie bloki) i niektórych sklepów online, wynik negatywny. Muszę poczekać i szukać czegoś z drugiej ręki.

Edytowane przez Loopa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi