Loopa Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Witam Na wstępie chciałbym powiedzieć, że dopiero zaczynam swoją przygodę z wodą. Na razie działam na pompie EK DCP 4,0, blok na procesorze EK Supreme HF - Plexi Nickel (procesor 1090T), do tego chłodnica 2x140 od Blackwater (jedyna która mieści się bezpośrednio pod osłoną obudowy - max 29mm wysokość). Wszystko byłoby fajnie gdyby pompa nie chodziła ciągle na 100% mocy, na początku trochę się zawiodłem poziomem dźwięku. Dopiero po obniżeniu napięcia pompa stała się niesłyszalna. W tym miejscu spotkała mnie niemiła niespodzianka, otóż chłodzenie MB (Asus Crosshair IV Extreme)stało się najgłośniejszym elementem w całej obudowie i dopiero teraz zobaczyłem jak denerwująco piszczący jest to dźwięk. Potrzebuję pomocy osób doświadczonych jakie bloki założyć na płytę. Poszukiwałem fullcovera, który rozwiązałby ten problem automatycznie, ale niestety nic co znalazłem nie jest już dostępne w sprzedaży. Najciekawiej prezentuje się ten blok od Koolance MB-ASC4E. MB-ASC4E (ASUS Crosshair IV Extreme) [no nozzles] Proszę o pomoc czym zastąpić standardowe chłodzenie płyty głównej, jakie bloki itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Tego typu dedykowane bloki wodne są bardzo trudne do dostanie jeśli nie ma ich w tzw. "lądowej" Europie a z kolei z U.S.A. żaden polski sklep tego raczej nie sprwowadzi bo to by było po prostu kompletnie nieopłacalne i dla sklepu i dla klienta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loopa Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Czyli zostaje mi zamontowanie dodatkowych 80mm wentylatorów z nakierowaniem na mostki i zdjęcie z obrotów na 600-800. Dedykowane bloku Koolance MB-ASC4E już nie zdobędę, pisałem do wszystkich łącznie z producentem. Zostaje mi 2nd hand na ebay, allegro itp., ale to będzie męczące poszukiwanie. Oczywiście jeżeli ktoś z Was posiada ten blok i chciałby się go pozbyć to chętnie odkupię :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczael Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 (edytowane) Czyli zostaje mi zamontowanie dodatkowych 80mm wentylatorów z nakierowaniem na mostki i zdjęcie z obrotów na 600-800. Dedykowane bloku Koolance MB-ASC4E już nie zdobędę, pisałem do wszystkich łącznie z producentem. Zostaje mi 2nd hand na ebay, allegro itp., ale to będzie męczące poszukiwanie. Oczywiście jeżeli ktoś z Was posiada ten blok i chciałby się go pozbyć to chętnie odkupię :) Dedykowane bloki robią: EK,MIPS,WaterCool itp więc nie poddawaj się Niekoniecznie , w Polsce masz dwa sensowne sklepy angela.pl i cooling.pl. W sklepie angela.pl dostępny przez gg konsultant sprowadził mi mipsa pod sekcję zasilania do płyty głównej, gdzie w/w blok w Polsce był nieosiągalny. Poza tym jest świetny sklep aquatuning.pl sklep jest w Niemczech i płaci się w euro ale płacąc karta kredytową wyszło taniej niż podają w sklepie ceny na www. Pozdrawiam PS. http://www.aquatuning.pl/product_info.php/info/p10592_Anfi-tec-Asus-Crosshair-IV-extreme-lightcover.html Edytowane 23 Maja 2012 przez Miczael Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRID3 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Czyli zostaje mi zamontowanie dodatkowych 80mm wentylatorów z nakierowaniem na mostki i zdjęcie z obrotów na 600-800. Dedykowane bloku Koolance MB-ASC4E już nie zdobędę, pisałem do wszystkich łącznie z producentem. Zostaje mi 2nd hand na ebay, allegro itp., ale to będzie męczące poszukiwanie. Oczywiście jeżeli ktoś z Was posiada ten blok i chciałby się go pozbyć to chętnie odkupię Loopa my się czasami nie znamy Ty nie jesteś z Koszalina ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loopa Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2012 (edytowane) Loopa my się czasami nie znamy Ty nie jesteś z Koszalina ? tak łosiu znamy się :) Odnośnie różnych firm i modeli chłodzenia na tę płytę, pisałem już do wszystkich producentów (którzy mieli w ofercie takie bloki) i niektórych sklepów online, wynik negatywny. Muszę poczekać i szukać czegoś z drugiej ręki. Edytowane 29 Maja 2012 przez Loopa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...