Gość Bartosz.Sz Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Zamiast bawić się w softwareowe rozwiązania postanowiłem wypełnić HDD danymi. Troche to trwało ale jest juz po wszystkim (zapełniłem dyski sterownikami nvidia) Czy teraz nadal istnieje możliwość podejrzenia starych danych. Wiecie. Fotki, filmy - rodzinne/prywatne itp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Jeśli komuś będzie się chciało - tak, jest. Najprostsza skuteczna opcja to DBAN Jako ciekawostka - dysk z danymi poprzedniego właściciela można sprzedać 2x drożej niż nowy. Szczególnie afrykańczycy wykupują takie na eBay. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrii Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2012 Jako ciekawostka - dysk z danymi poprzedniego właściciela można sprzedać 2x drożej niż nowy. Szczególnie afrykańczycy wykupują takie na eBay. Mógłbyś rozwinąć trochę ten temat bo zaintrygowało mnie to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bartosz.Sz Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Jeśli komuś będzie się chciało - tak, jest. Najprostsza skuteczna opcja to DBAN Jako ciekawostka - dysk z danymi poprzedniego właściciela można sprzedać 2x drożej niż nowy. Szczególnie afrykańczycy wykupują takie na eBay. Tzn. Zwykłemu zjadaczowi chleba raczej nie będzie się chciało odzyskiwać skasowane i nadpisane dane? Czyli mogę być pewny na 99% ? Edytuję: Po tym jak pozapychałem dysk danymi to usunąlem wszystkie partycje a teraz go formatuję. Myśle, że to wystarczy. EOT Edytowane 22 Maja 2012 przez Bartosz.Sz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 Narobiłeś się jak koń a jest taki program ERASER i po nim co odzyskasz ? HMM bloki po 256Mb śmieci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2012 Mógłbyś rozwinąć trochę ten temat bo zaintrygowało mnie to. W skrócie - dyski trafiają do Afryki albo "republik poradzieckich", gdzie się dane odzyskuje (czasem na profesjonalnym sprzęcie) i sprzedaje dalej numery kart, loginy i hasła, książki kontaktów, cokolwiek się uda znaleźć. Skądinąd wiem, że w Polsce też się to robi, tyle, że na małą skalę. Były nawet chyba o tym jakieś artykuły, wieczorem spróbuję poszukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...