wertervgt Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Witam. Chce wymienic podzespoly w moim komputerze (koszt okolo 2000PLN - ktorego nie chce zbytnio przekraczac). Komputer potrzebuje glownie do obrobki zdjec, przegladania internetu (nie gram w gry). Wstepnie wybralem te podzespoly: 1. Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX 2. ASRock Płyta główna ASRock Z68 Pro3 Gen3 3. Dysk Samsung SSD830 MZ-7PC128D (2.5", 128GB, SATA/600) - dysk tylko na systemy operacyjne i zainstalowane programy. 4. Pamięć Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMS3 Ze starego komputera chcial bym zostawic: 1. Okolo 10 letnią obudowe MidiTower - jesli to mozliwe (nie wiem czy bedzie kompatybilna z obecnymi podzespołami) 2. Zasilacz Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W 3. Nagrywarka DVD (PATA) - prawie jej nie uzywam, wiec nie chce kupowac nowa na SATA (potrzebna bedzie jakas przejsciowka (PATA - SATA) 4. Dysk HDD (PATA) - jako magazyn ( tu tez bedzie potrzebna przejsciowka, chyba ze jeszcze znajdzie sie jakas plyta główna z PATA) Jesli chodzi o procesor, to jestem zdecydowany na powyzszy, w przypadku innych podzespolow nie jestem przekonany czy wybralem wystarczajaco dobre. Czy w tym zestawie ktory chce zakupic jest jakies odstajace slabe ogniwo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 (edytowane) nie wiem czy jest sens pakować się w zestaw do OC - i tak tego nie wykorzystasz a pare setek byś tu zaoszczędził - ewentualnie wziął i7 które da większego kopa od podkręconego i5 w programach wielowątkowych. dysk i nagrywarka IMO do wymiany - ostatecznie poszukaj taniego kontrolera IDE na PCI - na te zwykłe IDE<->SATA wydałbyś z 40zł a nie działają one zbyt dobrze* (zdarzają się błędy w transmisji, czasem głupieje parkowanie głowicy i inne funkcje oszczedzania energii - DVD natomiast lubi się rozpędzać na full i gwałtownie hamować) *używam ich na codzień Edytowane 25 Maja 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Do tej pracy zdecydowanie lepszy będzie I7 2600 + Płyta na H61 , do tego ram 1 333 mhZ . I7 2600 3,4 Ghz - 1115 zł Asrock H61M/U3S3 - 242zł Goodram 2x4GB DDR3 1 333 mhz CL9 - 167 zł Do kompletu Samsung 830 128GB - 621 zł , ew.trochę tańszy Crucial M4 128GB za 586 zł . Więcej cache L3 i HT będzie bardziej przydatne niż możliwość OC w I5 2500K , nie napisałeś nić o OC więc proponuję procek w wersji non K i ww. Asrocka , jedną z lepszych płyt na H61 . Sandy Bridge nawet nie reaguje na wyższe taktowanie ramu , więc nie ma sensu brać ramów 1600 mhz za prawie 210 zł , spokojnie wystarczy podany Goodram . Płyt z PATA praktycznie nie ma , jest jedna czy dwie ale poza tym że mają PATA to są dość kiepskie . Przejściówka PATA-SATA to koszt kilkunastu zł , mam z nimi złe doświadczenia - próbowałem użyć jednej na jakieś płycie GB pod AM3 bez ATA i niestety nie działały . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 biorąc 2x http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-4096mb-pc1333-cl9-gr1333d364l9-4g-294462/ zaoszczedzi pare zł i będzie lepiej z gwarancją (nie będzie musiał zwracać obydwu kości tylko tą uszkodzoną) płyte poleciłbym raczej jakąś na B75 - niby 8GB ramu powinno byc wystarczające - ale może kiedyś przyda się więcej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wertervgt Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 W overclocking nie bede sie bawil. Zestaw wybieram na pare lat, glownie do obrobki zdjec - amatorsko, hobbistycznie. Plyte wybieralem ze zintegrowana grafika i 4 portami na pamiec - aby w przyszlosci mozna bylo dolozyc kostki w razie potrzeby. Nagrywarka to mi sie przyda tylko do zainstalowania systemu i sterownikow wiec moze sprubuje z jakimis przejsciowkami. Ale jesli chodzi o dysk, to chcialem wykorzystac go jako magazyn, wiec stabilna praca jest porzadana. Czy jakis kontroler na USB bylby lepszy do jego podloczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 tak wiec weź wspomniane i7. Karty graficzne są zintegrowane w procesorze - płyta najwyżej nie ma wyprowadzenia na monitor. H61 obsłuży ci tylko 2 dwustronne kości(czyli 95% oferowanych na rynku) nawet mimo 4 fizycznych slotów. Do twoich zastosowań idealne będą płyty na B75 http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75ma-p45-471802/ USB do IDE są za drogie - ile ma ten twój dysk że tak bardzo chcesz go wykorzystać ? sprzedaj i kup na sata. nagrywarke od biedy możesz podłączyć tym SATA<>IDE co sprzedaja na allegro - i tak sporadycznie używasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wertervgt Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Dysk jaki mam to 160G, wiec nikt go juz nie bedzie chcial kupic, a jak juz to za 50 PLN wiec nie wiem czy to warte zachodu. Fakt faktem nie jest to duzo, ale wystraczyło by gdyby dzialalo. Czy w przypadku zastosowania i7 i BOXowego chlodzenia, procesor bedzie wystarczajaco wentylowany? Biorac pod uwage moja stara obudowe w ktorej nie ma zadnego wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Te procesory sie specjalnie nie grzeją - wentylator w zasilaczu wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wertervgt Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Porownywalem CPU na stronie producenta. I znalazlem to w specyfikacji pamieci: Liczba kanałów pamięci: 2 Czy to oznacza ze procesor nie bedzie wspieral 4 kostek pamieci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 każdy procesor na ten socket będzie wspierał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wertervgt Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Poczytalem nieco o SSD i dowiedzialem sie ze maja ograniczana trwalosc, tzn komorki moga byc zapisane ograniczona ilosc razy, potem sa nie do uzytku. I tylko win 7 wspiera rownomierne ich zuzywanie. Wobec czego upada tutaj moj pomysl zalozenia kilku partycji na rozne systemy na dysku 128G. Czy w takim wypadku rozsadnym jest kupic mniejszy dysk SSD (64G zamiast 128G)tylko na win 7 a inne systemy (win xp i ubuntu) kupic HDD? W zasadzie to moze zrezygnuje z xp jesli sie okaze ze na win 7 bede mogl zainstalowac wszystkie moje programy ktore do tej pory uzywalem na xp. I jeszcze jedno mnie zastanawia. Czy bedzie mozliwe zainstalowanie systemu poprzez nagrywarke z interfejsem PATA podloczona poprzez jakas przejsciowke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Adapter SATA to IDE i IDE to SATA w jednym (2351414898) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. z tego typu bez problemu - widziany będzie jako normalny napęd SATA. System to możesz sobie nawet z pendrive zainstalować - nie ma większego problemu ... Ano SSD mają tę samą wade co każde pamięci trwałe - aczkolwiek zanim je zużyjesz to minie troche lat. na win7 raczej wszystko ruszysz - może poza aplikacjami dosowymi w fullscreen :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wertervgt Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2012 Jeszcze nie zdecydowalem ostatecznie ktora plyte glowna wybrac. Miedzy czasie zaczala mnie zastanawiac jedna rzecz:RAM. Skoro jest tani wezme 16GB (4 x 4GB) I tu zastanawia mnie czy kupic 4 kostki pojedynczych 4096MB czy tez 2 zestawy 2 x 4096MB. Na dzien dzisiejszy 4 kostki wychodza taniej w tym sklepie o 14 PLN niz 2 zestawy. Ale nie jest to kwota ktora che na kostkach oszczedzac. Pytanie: Czy aby pamiec dzialala w DualChanel nalezy ja kupowac wlasnie w takich zestawach? Te kostki w zestawach sa jakos dobierane specjalnie do siebie? Czy tez nie ma to zadnego znaczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2012 (edytowane) niby są - aczkolwiek nie ma to znaczenia. W razie awarii będziesz musiał wysłać obie kostki - ale jako że masz 4 to to i tak bez różnicy Bierz co taniej Edytowane 3 Czerwca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...