Skocz do zawartości
seku

Sony Vaio VGN-AR11B modernizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam stałem się posiadaczem w/w laptopa i chciał bym go trochę usprawnić obecnie to "złom" ale dostałem go więc czemu nie brać :)

było 2x512ramu wymieniłem na 2x2gb i tu wszystko ok.

zabrałem się do instalacji W7 ale obecny procek T2300E nie obsługuje instrukcji 64bit a co za tym idzie nie da się zainstalować 64bitowego systemu żeby wykorzystać 4gb ram.

mam kilka pytań tj. czy na chipsecie i945PM da się odpalić procki 45nm i z wyższa magistrali jak deklarowana FSB Speed 533MHz / 667MHz

http://ark.intel.com/products/chipsets/22817

http://allegro.pl/intel-core2-quad-processor-q9000-gwr-fv-nr12834-i2371458608.html

Edytowane przez seku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

945 nie obsługuje 45nm, o włożeniu tam quada w ogóle zapomnij. Max co tam wsadzisz to core 2 duo 65nm z seri T7xxx na socket M (parzysta liczba po siódemce, np T7400)

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumie czyli skupić się na szukaniu 65nm i fsb 667 czyli jak napisałeś T7xxx to najwydajniejsza seria która będzie działać

chyba skusze się na T7200 bo na allegro jest kilka szt. za około 130zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T7250 ostatnio wyrwałem na aukcji za 35 złotych z przesyłką ;) więc myślę, że warto czasem poszukać :)

w tej chwili mam lapka z 4gigami ramu i niezłym prockiem za 400zeta, bo kupiłem zdechlaka, którego wskrzesiłem ramem i procesorem :P jeszcze tylko dysk do wymiany.

a jak Ty swojego dostałeś całkiem za darmo to już w ogóle super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak powiedzmy za przysługę :) tj. przewiozłem meble i go dostałem jeszcze muszę gdzieś dorwać klawiaturę bo moja jest po Niemiecku.

T7250 jest na FSB 800 jaki masz chpset w swoim ?

czy i945PM ma SATA czy SATAII kontroler bo obecnie jest FUJITSU 5400 na SATA mam zamiar dokupić coś pod SATAII i 7200rpm.

w sumie planuje oba dyski zostawić bo w tym sony jest miejsce na 2x HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybacz, ale trochę byłem ostatnio zajęty. Dziś sprawdzę co to za chipset, bo szczerze mówiąc nie pamiętam :)

sprawdzałem w cpuzecie z tego co pamiętam socket i co tam mogę wcisnąć, no a że się udało wyrwać 7250 w dobrej cenie :)

ewentualnie jak chcesz mogę Ci odstąpić swój stary 5470 za przysłowiowe piwo, bo i tak leży i nic nie robi :) a obsługuje już 64bity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki

wpierw jednak zobacz jaki ty masz czipset bo E5470 jest na FSB 800 i nie wiadomo czy taki mi w ogóle ruszy.

ghz te same ale zyskam 64bit. i uwolnię 1gb ramu

ceny używanych mobilnych procy są śmieszne a zysk wydajności będzie znaczny

jak doradził pix3l

szukam czegoś T7xxx i to by mi pasowało najniższy T7200 ma 2.0ghz i 4mb cache i fsb667

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez seku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam swamp procka z T2300---> na T7200 udany przy okazji dałem nową pastę na procka chipset i GF7300 temp. w IDLE 45~50c. + gruntowne czyszczenie Dołączona grafika

za cenę 72zł +kw. zyskałem jak dla mnie spory wzrost wydajności systemu i filmy 720p. nie przycinają

jeszcze tylko reinstalka systemu na 64bit. ale to już na nowym HDD WD Scorpio Black 320gb Dołączona grafika

kilka fotek

Dołączona grafikaDołączona grafika

i tu mały teścik a raczej porównanie obecnego HDD z WD Scorpio Black 320gb

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

jednego jeszcze nie potrafię ustawić / zrobić tj. mam 2x2gb DDR2 800mhz wiem ze i945PM obsługuje FSB 533/667 i DDR2 533 i 667

procka mam na FSB 667 lecz niestety ram w żadnej konfiguracji nie chce ruszyć na 667

posiadam 1x2gb HYNIX 667mhz

1x1gb HYNIX 667mhz

1x512mb Samsung 667mhz

i wspominane 2x2gb Kingstone 800mhz

próbowałem wszelakich konfiguracji w SOLO DUAL chanel i nie jestem wstanie wymusić żeby ruszyło na 667

możliwe że wydajność 533mhz 4-4-4-12 jest niemal że identyczna jak 667mhz 5-5-5-15

ale sztuka dla sztuki i satysfakcja gwarantowana by była :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi