Skocz do zawartości
adamlop

pobor 500w przy zasilaczu 500w - niebezpieczne?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Ocz ModXstream Pro 500w

Platforma am3 phenom x6 + radek hd6870

Po wlaczeniu OCCT power supply test mam takie oto uzycie pradu przez cala platforme (przy oc samego procka):

3,9@1,375v - 502w

3,8@1,3125v - 460w

Miernik taki zwykly najtanszy wkladany w gniazdko, pewno bez rewelacji.

No i teraz pytanie czy to jest niebezpieczne - wiem ze w codziennym uzytkowaniu nigdy nie osiagne takiego poboru pradu, ale ponad 500w jest troche niepokojace

Karta na def ustawieniach, az strach pomyslec co pokaze jak pogonie radoslawa.

W idle miernik pokazuje 195w, nie korzystam z cnq i c1e...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzysz pobór z gniazdka. Pomijając niedokładności miernika, to te 500W przy założeniu sprawności zasilacza ok 82%(tyle powinien mieć przy obciążeniu ok 80%)to daje ok 410W ciągnięte przez komputer, a obciążenie zasilacza wynosi ok 80% nominalnego. Czyli powinno być ok, no może spuściłbym do tego niższego napięcia, co da 460x0.82 =ok 380W co stanowi wg mnie całkowicie bezpieczny pobór długotrwały.Cały czas przy założeniu że miernik w gniazdu pokazuje mniej-więcej prawdę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to 75% mocy max co można z zasilacza ciągnąć.

W sumie musimy rozpatrzyć 2 sprawy : Zasiłka na górze / Zasiłka na dole..

Na górze : Ma ciężej bo dostaje gorące powietrze z całego komputera. Więc chłodzenie jest mniej efektywne = mniejszy % mocy do wykorzystania.

A dole : Waunki bardzo dobre Wiec 75% i wiecej mocy można spożytkować.

Najlepiej jest jeszcze w wersji "dolnej" odwrócić wentylator do góry nogami... Będzie ssał powietrze z zewnątrz do budy i nie dość ze warunki komfortowe pracy to jeszcze poprawi obieg powietrza w budzie.

Swego czasu tak zrobilem w 1136H... i nie wiem co to był wyjacy zasilacz.. Po 5 latach nawet sladu wybrzuszenia na kondesatorach itd....

No i oczywiscie okresowe czyszczenie ( u mnie co 3 miesiace ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno się nie zgodzić z Kwazorem, sam kombinuję tak aby zasiłka pracowała w granicach 20-60% mocy pod normalnym obciążeniem bo wtedy ma największą sprawność i do tego pracuje prawie bezgłośnie (przynajmniej moja) u mnie zasilator na dole budy bo taka konstrukcja obudowy do tego czyszczenie raz na pół roku (sprężone powietrze) kiedyś rozebrałem po 3 miesiącach i prawie nic kurzu nie było, po pół roku też zresztą nie ma tego specjalnie, raz do roku rozkręcam i sprawdzam kondensatory i tak od trzech lat bezawaryjnie :), adamlop z takimi wynikami rozglądałbym się za nową zasiłką np: Silverpower (Seasonic) 750W 80+ SILVER GWARANCJA ! (2397301306) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. tanio ale solidnie, FORTRON 700W sprawność 85+ Nowy FaVAT/Gw24mce (2379861083) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. drożej ale nowy, nowy Zasilacz Delta Electronics 700W DPS-700MB Kraków (2384812680) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. sporo zestawów na tym złożyłem i nikt nie narzeka, bardzo dobrze trzyma napięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi