Skocz do zawartości
VOSTOK

Wyciszona obudowa do 600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Podczas niedawnego upgradu kompa zdecydowałem się na kompromis cenowy i zakup obudowy Zalman Z9. Generalnie jestem z niej bardzo zadowolony, bo za takie pieniążki jest rewelacyjna.

Problem w tym, że powoli acz zdecydowanie zmierzam w kierunku maksymalnego wyciszenia komputera - ale z drobnym kompromisem na rzecz wentylacji - czyli taki złoty środek. Pewnie nie istnieje, ale chciałbym się o niego otrzeć.

Na pierwszy ogień poszedł zasilacz (X-660) i wentyle (Be Quiet Silent WIngs) - pozostaje mi kwestia wymiany talerzowca (Hd502J) na coś 2,5" i obudowy.

Chciałbym aby obudowa była przestronna, solidna i przyszłościowa - dużo miejsca na routing kabli, dużo miejsca na chłodzenie CPU.

Od jakiegoś czasu studiuję recenzję obudów i niestety mam mętlik w głowie. Potencjalny wybór zawęziłem do następujących pozycji:

Fractal Design Define R3

+Umiarkowana Cena

+Niezłe wyciszenie

-Kiepskie wykonanie

-Mała/ciasna

Antec P280

+Przestronna

+Solidnie wykonana

-Gorsze niż w R3 wyciszenie

-Wentylacja mogłaby być lepsza

Fractal Design Define XL

+Przestronna

+Porządnie wyciszona

-Plastikowe drzwi

-Przystosowana w zasadzie tylko do wentyli 140mm (a mam 4 BQT 120mm...)

Corsair 550D

+Rewelacyjny Design

-Problemy z wentylacją

Chętnie poznam wasze przemyślenia na ten temat, równie chętnie poznam wasze propozycje. Jeśli uważacie, iż wyciszona obudowa nie ma większego sensu (sam nigdy takowej nie miałem, więc nie mam porównania) to chętnie przyjrzę się propozycjom obudów klasycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Fractal R3 i ilość miejsca w obudowie jest całkowicie wystarczająca do takiego zestawu bo sam mam bardzo podobny tylko inna karta graficzna.

Mam na niej chłodzenie Thermalright Shaman, które się mieści w tej budzie także jest ok.

Na wykonanie też nie narzekam, całkiem dobrze i schudnie wygląda.

Co do wyciszenia polecam kupić dysk SSD, posiadam razem z talerzowcem na dane, który przez większość czasu jest wyłączony i jak się uruchomi to staje się najgłośniejszym elementem w budzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zainteresuje Cię też BF Shinobi/Shinobi XL. Praktycznie ta sama klasa co Fractal, a nie razi przynajmniej tandetnym plastikiem, jak ten pod drzwiczkami w Define.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Shinobi nie jest wyciszona, a za drzwiczki zagląda się raz na jakiś czas. Silent Wings można swobodnie sprzedać, bo wiele osób ich szuka i nawet jak oddasz sporo taniej niż kupiłeś to pozwoli to na jakieś zmiany. Demontujesz górny koszyk, a w zatoki 5.25" wkładasz 120mm i górna komora jest bdb wentylowana choć kontroler obrotów by się oczywiście przydał. Zatem dwa śmigła be quiet! się przydadzą, a nie wiem jak wygląda sprawa zmiany wentylatorów na froncie i tego bydlaka u góry. W tej cenie nie ma nic tak przestronnego i cichego. Fajnie byłoby kupić sobie Lian Li i się nie czepiać frontu, ale z wyciszeniem to nie z tym budżetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi